Nakon sedam mjeseci obrušeni bedemi čekaju sanaciju, a kontrafor pet mjeseci visi u rijeci

12
obrušio se dio bedema

Marija Popović

audio: Marija Popović

Početkom oktobra prošle godine došlo je do obrušavanja dijela kotorskih bedema na potezu od sjevernih gradskih vrata ka bastionu Bembo u dužini od oko 10 metara, a 1. decembra došlo je do novog obrušavanja.

Ovoga puta odvojo se kontrafor – stopa, koji služi za ojačenje bedema, na prostoru između ljetnje pozornice i mosta prema Tabačini.

Od tada, sedam mjeseci osim uredno složenog kamena sa obrušenog dijela zidina i postavljene skele na kontraforu u rijeci, nije se maklo s mjesta.

Obrušeni kontrafor u gradu pod zaštitom UNESCO-a i dalje čeka novi tender za izbor izvođača radova.

Na pitanje Skala radija dokle će se čekati na početak ovog posla u gradu pod zaštitom UNESCO-a, Marija Popović načelnica Uprave za zaštitu kulturnoh dobara – područno odjeljenje Kotor, nam je saopštila da je tokom realizacije projekta sanacije obrušenog dijela bedema na potezu od ljetnje pozornice ka sjevernim gradskim vratima došlo do arheoloških nalazišta, usljed čega su obustavljeni radovi i naloženo arheološko istraživanje.

S tim u vezi, Uprava će nakon izvršenih arheoloških istraživanja ocijeniti ovaj elaborat i nakon toga propisati dalji način realizacije projekta sanacije bedema.

Nosilac projekta sanacije dijela obrušenih bedema je Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, kao i projekta za sanaciju, odnosno vraćanje kontrafora koji se obrušio na istom potezu u rijeci Škurdi.

Direkcije je obavijestila Upravu, kaže Popovićeva, da je u toku izmjena projekta koji se odnosi na vraćanje kontrafora u prvobitni položaj.

Nakon toga će se raspisati i novi tenderski postupak, s obzirom da prvi tender nije uspio jer se niko nije javio kao mogući izvođač radova.

Zbog toga je ovaj posao zastao, kazala je Popovićeva.

Sudeći po dugoj tenderskoj proceduri sa žalbenim rokom itd, nakon čega bi se pristupilo izradi konzervatorskog projekta uz poštovanje konzervatorskih mjera sanacije, kontrafor će još visiti u rijeci, a obrušeni bedemi biti i dalje ko zna do kojeg tendera u dva, tri sloja složenog kamenja kod ljetnje pozornice.

još jedan ožiljak na gradskim bedemima u Kotoru

12 KOMENTARI

  1. Od stranke koji je na vlast nema valjde. Sve političke stranke su kriminalne. Njima je interes ko će uzeti fotelju i novac od budžeta u kojima građani plaćaju skupe poreze. Političarima nije briga o čuvanju grada nego gleda imali što više novca da podmetne u svojim džepovima.Naivni građani su slušali lijepu bajku obećanih od političara svih stranaka.

  2. Ni do godine neće mrdat dalje od ovoga.Samo da se ne oburda ostatak kamenja na turiste dok objeduju ili večeraju ispod ljetne.

      • Ko ti slusa Elvisa ?! Danas su ruke gore i zanos na nezamislivi sund u “muzici”. Gotovo sve svadbe su u tom ruhu, a u skladu s tim propada i sve ono sto su nam preci sagradili, a mi necemo ni da odrzimo! Kic gradjevine, kic muzika, kic sinjorine na tanke take od 10cm u sred podna, tako da niti nam treba Evr opa ,niti mi njoj. Kultura oizbija samo iz kamena iz pasalih dana!

  3. Ja sam giospodin bedem i zajedno sa kontraforom čekam da se isprepucava nova vlat sa starom.
    Umjesto Maguda stigo Rato iz Tivta.Sad ide inaćenje pa provjera i politikanstvo. Zatim populizam i ostala obećanja ludom Kotoru radovanja i još luđim Kotoranima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]