Namjerila kuka i motika da “oslobađa” Sveti Stefan i ovoga ljeta

4

Piše: Slavko Mandić

Ima se Crna Gora čime pohvaliti. I ne samo pohvaliti, već i svijetu predstaviti kao čudesan spoj ljepote, kulture, duhovnog i istorijskog trajanja na malom prostoru, u kojem stanuje veliko srce koje zna kako snažnim ritmom da kuca, i svakim otkucajem da poziva na suživot i vjerski i nacionalni sklad.
Fasciniran ljepotom Kotora i Boke Kotorske pisac i putopisac Wiliam Boyd, kažu mještani, zapisao je da je bog stvarao svijet šest dana a onaj sedmi je ostavio da ga ljepotom začini i podari mu podlovćenski fjord, Bokokotorski zaliv. Gledajući ga sa lovćenskih visina, ili sa one strane od Orjena, pa preko Vrmca, pa kad uđete u more da osjetite bilo koje vas zove na druženje, odagnate svaku zlu misao i kao da dohvatite nirvanu, povuče vas sanjarenje u spokoj, mir blagodni duši izranjavanoj od stvarnosti.
Dalje od Kotora, morem ka Budvi, Svetom Stefanu, Petrovcu, Baru, Ulcinju, pa Bojanom do Skadarskog jezera. Otuda vas śever vodi do Kolašina, Mojkovca, Đurđevića Tare. Pa još malo dalje do Durmitora, sa čijih vrhova se Crna Gora vidi kao na dlanu.
I moglo bi se satima pričati i pisati. Otkrivajući bisernu ljepotu putopisci, a nakon njih turisti sa svih kontinenata, napajali su svoju potrebu izvornom snagom spoja božanskog i prirodnog. Mirisnog, u simbiozi neba i zemlje. Onog čega nema tamo otkud dolaze nama u pohode.
Tako su jednoga dana došli i na Sveti Stefan. I tada počinje procvat crnogorskog turizma.
Na ovoj hridi smjestio se jedan od najeksluzivnijih hotelskih kapaciteta, koji je sa obalom povezan uskim zemljouzom. S lijeve i desne strane su raskošne prirodne plaže, na kojima je odmarao svjetski džet set. Između ostalih Sofija Loren i Karlo Ponti, Alberto Moravija i Andre Marlo, Ričard Vidmark, Klaus Kinski, Kirk Daglas, Silvester Stalone, Džeremi Ajrons, Monika Viti i Marina Vladi, Boris Spaski i Bobi Fišer, Jurij Gagarin, Leonid Leonov, Sandro Pertini, Vili Brant, Đulio Andreoti, Helmut Šmit, Robert Maknamara, Klaudija Šifer, kraljice, prinčevi i prestolonasljednici, bogati šeici, biznismeni, političari, sportisti, umjetnici.
Sveti Stefan je postao meta svjetskog biznisa. Istovremeno i prestiža.
Grad hotel dat je pod zakup grčkom biznismenu Petrosu Statisu, odnosno hotelskom operateru Aman Resorts, koji objedinjuje luksuzne hotele u 20 država. Ugovor je potpisan 2007. godine na ukupno 42. godine. Elitni turizam, elitna ponuda na elitnoj lokaciji. Na prospektima u svim svjetskim državama kao ponuda rijetkima kojima, Sveti Stefan i Miločer dovode probrane, a oni ostavljaju novac i nama i zakupcima.
A onda je grom udario iz veda neba.
Popovi su se uključili u opasnu političku igranku, pomognuti kolegama iz Srbije, i sad je vidljivo, Rusije, kreće proces urušavanja Crne Gore sa jasnim planom, do njenog potpunog uništenja.
Lokalna budvanska vlast, predvođena lokalnim šerifom Markom Carevićem kreće u obračun sa svjetski poznatim investitorom. Divljajući, kako jedino i umije, ova klika populističkih neznavenika, zajedno sa pojedim mještanima od „čoporativnog“ ugleda, udara na imovinu Statosa, ruši ogradu i plaže, koje su pod zakupom Adriatic Propertiesa, proglašava „oslobođenom“ teritorijom. Na isti način kao što je „oslobođena“ Crna Gora.
Veseli se srpski rode, bruji sa jeftinih kasetofina navijenih do daske. Prodaje se sve i svašta, kao na buvljaku. Kukuruz, kafa iz termosa za euro, pivo zidarsko. Prži se. Peku se kobasice i paprika. Paradaizovci se razmahali. Ima i pobacanih suncobrana za koji euro. Đeca vrište, majke se na njih deru, očevi polupijani leže u hladovini srećni što ih je zapalo da budu besplatno na Svetom Stefanu. Na elitnu plažu svrati i po koje elitno govedo, kokoška, magarac, pas i mačka.
To je ono što je ostalo od elitnog turizma, koji je načinila nova vlast, u sadejstvu sa budvanskom. I jednoj i drugoj stalo je jedino  da nikome, osim njoj, ne bude dobro.
Statis je zatvorio hotel i tada najavio pokretanje procedure za obeštećenje. Koliko znamo, proces je u toku. I neko će morati to da plati. A taj neko smo mi, jer nema ko drugi.

Primiče se sezona i postavlja pitanje: što će biti sa Svetim Stefanom ovoga ljeta? Hoće li Carević, koji je maknut s čela opštine Budva, opet predvoditi hajkače, ili će njegovu ulogu zauzeti neko drugi. Možda izvjesni Krsto Rađenović,  član Predsjedništva SNP-a? Sada je njegova partija vlast i druguje sa brzopoteznim hapsiteljem  Dritanom. Pa možda je baš zbog toga hrabro poručio SDT-u da spremi lisice i za Sveti Stefan? Ovaj je, pod okriljem vlasti, izgovorio ne trepnuvši: Ako Specijalno tužilaštvo nastavi kao što je počelo, vrlo vjerovatno možemo doći u situaciju da svi koji su pokušali da unište Sveti Stefan, da ga privatizuju i stave u ograde, lance i žice, završe u lancima, a da dragulj Crne Gore bude slobodan i slobodarski, kao što je to oduvijek i bio.
Zanimljiva je reakcija Rađenovića i poruka SDT-u što da čini sa investitorom.
A možda treba konačno da se Specijalnom tužilaštvu bez ovakvih poklisara omogući da bez pritisaka radi? Pa da možda specijalno tužilaštvo sagleda da li za njega ima rabote kad je u pitanju hajdučija, uništavanje imovine investitora, i šteta koju je pretrpjela Crna Gora i grad Budva? Možda će po tom pitanju imati posla za SDT? Pa čak i kad je sa druge strane šestomandatna vlast nereformisane SNP?
Ako se ne reaguje brzo imaćemo onu sliku od prošlog ljeta. Jeftin odmor na jednoj od najskupljih turističkih lokacija, uz  kokoške i krave, vrisku i dreku, burek, jogurt i pivo, čaršave sa postelja za hladovinu, bistro smaragdno more pretvoreno u poljski toalet.
E kukala nam majka ako to puštimo, zadovijek!

4 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]