Naplata carinskih prihoda manja 9,5 miliona

0

Naplata prihoda Uprave carina u januaru je bila oko 9,5 miliona eura manja u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju zvanični podaci koje je dobila nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu.

“Tako je u januaru prošle godine, kada nije bilo koronakrize, prihodovano 48,8 miliona eura, dok je u istom ovogodišnjem mjesecu ostvareno 39,4 miliona eura. To ukazuje da je udar koronakrize na carinske prihode početkom ove godine i dalje jak. Cifre su u neto iznosima“, naveli su iz te NVO.

Pojedinačno posmatrano, najveći pad zabilježen je u odnosu na naplatu poreza na dodatu vijednost (PDV), pa je u januaru prošle godine naplaćeno 28,9 miliona, a u istom periodu ove 21,5 miliona eura ili 7,4 miliona manje.

„Naplata akciza na dizel goriva u januaru prošle godine je iznosila 5,5 miliona eura, a ovog januara 4,7 miliona. Naplata akciza na mineralna ulja i goriva je prošlog januara bila 4,4 miliona, a ovog 3,7 miliona eura, dok su akcize na bezolovni benzin iznosile u oba uporedna mjeseca nešto preko milion eura“, precizira se u saopštenju.

Naplata carina je u januaru prošle godine iznosila 1,5 miliona, a u istom mjesecu ove 1,2 miliona. Od akciza na uvezene cigarete prošlog januara je prihodovano 4,4 miliona eura, a ovog 4,5 miliona.

„Od akciza na alkohol i alkoholna pića prošle godine je u januaru prihodovano 450 hiljada eura, a ovog januara 425 hiljada. Prihod od poreza na kafu prošlog januara je bio oko 190 hiljada, dok je ovog januara prihodovano 230 hiljada eura“, rekli su iz te NVO.

Kada su u pitanju akcize na ugalj u proizvodnji, prošlog januara je naplata iznosila 220 hiljada eura, dok je ovog bila veća i iznosila je 476 hiljada eura.

„Koronakriza već mjesecima snažno razara crnogorsku ekonomiju, a njen kraj se još ne nazire“, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]