Napustio nas trogirski slavuj

5
Vinko Coce

Legendarni pjevač Vinko Coce izgubio je bitku za život.

Preminuo je u nedjelju 27. oktobra u 59. godini života.

Pjevač Vinko Coce, rođen je u Trogiru 22. decembra 1954. godine.

Sa 15 godina postao je tenor u kvintetu Mali Kanti. Nakon srednje škole zaposlio se u brodogradilištu, ali u slobodno vrijeme i dalje se bavio muzikom.

Priključio se klapi Trogir 1972. godine, a paralelno je završio muzičku školu i kao prvi vokal klape obišao Evropu.

Već 1983. primljen je za horskog tenora u profesionalnom mješovitom zboru HNK-a u Splitu, gdje slijedećih pet godina intenzivno i uspješno pjeva operski repertoar, ne prekidajući rad u Klapi Trogir.

Godine 1991. započinje period njegove karijere samostalnog pjevača zabavne muzike, što je nažalost donijelo prekid u njegovom klapskom angažmanu, i što je još važnije, 1995. dovelo do prestanka rada čitave Klape Trogir.

Prvi je album objavio 1993. godine, a te godine je osvojio Grand Prix na ‘Splitskom festivalu zabavne glazbe’ pjesmom ‘Sićaš li se di je Lingo Mare’.

Sa pjesmom ‘Kora kruha u vinu’ nominiran je za prestižnu nagradu Porin, a osvojio je sa klapom Trogir – za njegovanje tradicionalnog klapskog pjevanja.

Godine 2002. pokreće ponovno okupljanje Klape Trogir.

Snimio je nekoliko antologijskih kompozicija karakterističnog dalmatinskog melosa, uključujući nenadmašne ‘Ribare’.

Posebno je oduševio duetom sa Zoricom Kondžom i pjesmom ‘Sto mandolina’.

5 KOMENTARI

  1. Kakve veze ima pokojni Tijanic sa Skala radijom ??? Pogubili ste sve kompase. Njega je Kotor zanimao kao što mene zanima da li je na Kubi rodila trstika!!! ne mešajte žabe i babe. Njemu neka je pokoj duši ali je bio izuzetno dobar novinar ali izuzetno loš čovek. Plivao je u svim režimima i ne želim više da išta kažem o pokojnome!!

  2. Bio je red i dužnost da ste uturili dvije riječi
    o smrti vašeg kolege Tijanića.
    Već kad smatrate da bi to naškodilo imidžu vaše kuće,
    uguglajte barem: Vedrana Rudan Zbogom Saša.

  3. Ljudi dje vi zivite, cini mi se preko Debelog Brijega, dobro ne pocnete i osmrtnice da objavljujete od raznih tipova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]