Naredba o preduzimanju dodatnih mjera zaštite birača u Nikšiću

0

U cilju obezbjeđivanja Ustavom zagarantovanog biračkog prava svih birača tokom sprovođenja izbora za odbornike u Skupštini opštine Nikšić, u nedjelju 14. marta 2021. godine, u periodu od 7 do 20 sati, Ministarstvo zdravlja je donijelo posebnu naredbu o preduzimanja dodatnih mjera zaštite birača, radi sprječavanja prenošenja i širenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom.

Naredba se odnosi na birače:

1) koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u samoizolaciju:
– prilikom ulaska u Crnu Goru,
– zbog sumnje da su bili u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti,
– jer imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti.

2) koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije novim koronavirusom;

3) koji se nalaze u bolnici, radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom novim koronavirusom.

Birači koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u samoizolaciju prilikom ulaska u Crnu Goru ili zbog sumnje da su bili u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, mogu da izlaze iz porodičnog smještaja ili drugog objekta, radi glasanja na biračkom mjestu, samo u vremenu potrebnom za glasanje, uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, međusobna udaljenost od najmanje dva metra, dezinfekcija ruku i dr.).

Birači koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u samoizolaciju jer imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti mogu da glasaju putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, međusobna udaljenost od najmanje dva metra, i dr.).

Birači koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije novim koronavirusom mogu da glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze na bolničkom liječenju i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju
svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, međusobna udaljenost od najmanje dva metra, dezinfekcija ruku i dr.).

“Povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma ovih birača, dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitnog odijela, visoko filtracione maske, vizira, rukavica, adekvatne obuće ili zaštite za obuću i dr.), u skladu sa Preporukama Državne izborne komisije, a povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma ovih birača u zdravstvenoj ustanovi, dužni su da postupaju u skladu sa propisom kojim se uređuje način i postupak sprovođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, a po uputstvima prisutnog zdravstvenog radnika”, ističu u Ministarstvu zdravlja.

Birači koji se nalaze u bolnici, radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom novim koronavirusom, mogu da glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se
nalaze i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, međusobna udaljenost od najmanje dva metra, dezinfekcija ruku i dr).

Povjerenici za glasanje van biračkog mjesta, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma, kao i prilikom povratka na biračko mjesto, dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (međusobna udaljenost od najmanje dva metra, dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske i rukavica i jednokratne prekrivke za odijelo, dezinfekcija ruku i koverte sa glasačkim listićem i dr.)

Ovom naredbom je propisano i da se biračima koji su upisani u birački spisak za izbor odbornika u Skupštini opštine Nikšić, a imaju mjesto boravka u drugoj opštini, dozvoljava izlazak iz te opštine i ulazak u Opštinu Nikšić, radi ostvarivanja biračkog prava, u periodu od 06 do 21 sat, u skladu sa preporukama Državne izborne komisije.

Odgovornost za sprječavanje širenja i prenošenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom i poštovanje propisanih protivepidemiološkoh mjera je na biračima, zdravstvenim ustanovama, Državnoj izbornoj komisiji,  izbornoj komisiji, povjerenicima i drugim učesnicima u izbornom procesu, u skladu sa naredbom Ministarstva zdravlja i Preporukama Državne izborne komisije.

“Nepostupanje po propisanim protivepidemiološkim mjerama zaštite i preporuka Državne izborne komisije u odnosu na sprječavanje prenošenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa čl. 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore, a zaduženi su nadležni državni organi da pojačaju kontrolu poštovanja mjere samoizolacije, u skladu sa ovom naredbom i rješenjima sanitarne inspekcije”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]