Naručena laž za predviđeni scenario

41
Marija Ćatović

Tekst “Sve veze s podzemljem” koji je objavljem u Monitoru 1. juna 2012. godine, broj 1128, koji potpisuje Milena Perović Korać nije izazvao pretjerano interesovanje u Kotoru, jer se ovaj nezavisni nedjeljnik malo čita u gradu Svjetske kulturne i prirodne baštine.

Dijelom i zbog toga što se radi o jednostranom, senzacionalističkom novinarstvu čiji je cilj da se što više ocrni neko od ugleda, političkog ili društvenog i pokuša mu se natovariti sve i svašta sistemom podmetanja koji je, na žalost, odavno prepoznat kod pojedinih crnogorskih glasila.

Izvjesna Perović Korać je dobila zadatak da se ustremi poput kobca na žrtvu i pokuša je dokrajčiti poput svake grabljivice udarcima sa svih strana, uglavnom prljavim.

Ovoga puta žrtva je trebalo da bude gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Trebalo je, ali nije, jer je bijedna proizvoljnost kvazi novinarstva pokazala zlu namjeru koja uništava profesiju do te mjere da je dovodi do besmisla.

Cijeneći činjenicu da je Marija Ćatović gradonačelnica našega grada za koga smo životno zainteresovani i da ne želi da komunicira sa Monitorom, po ko zna koji put tražio sam odgovore na sva pitanja koje je Monitor postavio i sam na njih dao željeni odgovor.

Prateći tekst u Monitoru pitao sam gradonačelnicu Ćatović kakva je njena veza sa kotorskim bisnismenom Rodoljubom Radulovićem i da li je ona upletena u radnje koje su se dešavale 1990. godine, kada je, kako tvrdi Monitor, Radulović imao privilegovan aranžman sa kotorskom opštinom.

“Nikakve”, odgovorila je Ćatovićeva, uz konstataciju da 1990. godine nije bila dio vlasti i da su tada neki drugi ljudi rukovodili lokalnom upravom, pa da za taj period njih treba pitati.

Monitor piše da je Radulović 2006. godine predao “Trecom” u ruke pokojnom Draganu Dudiću, ubijenom prošle godine, koji se takođe sumnjiči da je dio narko kartela Šarića.

Aranžman “Trecoma” sa Opštinom je nastavljen na prijedlog Marije Ćatović koja je u to vrijeme već dvije godine gradonačelnica Kotora.

“Naravno da ni to nije istina”, kazala će Marija Ćatović.

“Na prijedlog odbornika DPS-a, Skupština kotorske opštine je donijela odluku o kojoj se govori. To se najbolje vidi iz Zapisnika sa sjednice i objavljene odluke u Službenom listu. Sa tim apsolutno nemam nikakve veze, ali je valjda svima jasno da odluke zakonodavne vlasti moram da sprovodim. Stanje u kome se objekat nalazio, ogromna ulaganja koja su bila potrebna da bi se stavio u funkciju bio je motiv da se lokalni parlament opredijeli za odluku koju je donio. Ostale prljave insinuacije na tu temu jednostavno ne želim komentarisati jer predstavljaju čistu laž. Ako tako nije, neka dotični daju bar jedan dokaz koji bi potkrijepio njihovu priču. Slobodan pristup informacijama i slobodan put do mog kabineta pa neka izvole. Dotična novinarka nikada nije zakucala na vrata mog kabineta, ali je napisala priču”, kazala je Ćatovićeva.

Predlagač Odluke o imovinsko pravnim odnosima "Trecoma" i Opštine Kotor

Na po sto puta postavljeno pitanje u vezi sa PC Rivierom, koji su podnijeli zahtjev za sprovođenje istrage protiv Ćatovićeve, dobio sam odgovor da je sudski spor oko protivzakonite privatizacije Riviere u toku, baš kao i sudski spor koji će gradonačelnica podnijela protiv direktora ovog preduzeća Alena Kovačevića za sijaset uvreda i kleveta, laži i neistina koji je u javnosti iznosio bez i jednog jedinog dokaza.

Što se tiče optužbe PC Riviere da je omogućila firmi pokojnog Dragana Dudića da stekne pravo na ogromnu zemlju u Škaljarima na uštrb njihove firme, Ćatovićeva je kazala da se radi o slobodnoj trgovini akcijama na tržištu koje je mogao da kupi ko je god htio.

Pri tome, treba znati da Opština nikad nije bila vlasnik zemljišta u Škaljarima, pa istim nije ni mogla raspolagati.

To je bar svakome jasno i da je novinarka, ako se tako može nazvati željela istiniti podatak to je lako mogla da provjeri, kazala je Ćatovićeva, naglašavajući da se jasno vidi da je cijela priča sračunata da se udara na one koji podržavaju predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

“Nema veze što ne postoje argumenti koji bi me doveli u vezu sa bilo kakvim nezakonitim radnjama. Kad nema istine, dobre su i laži”, kazala će Marija Ćatović, ističući da će se boriti da zaštiti opštinsku imovinu svim zakonskim sredstvima, zašto je i dobila podršku Skupštine opštine.

List nepokrentnosti-prepis Opština Kotor-06-R.133/12
List nepokrentnosti-prepis Opština Kotor-06-R.133/12 (2 STR)
Izvod iz zapisnika sa XXV sjednice SO predmet Riviera

Monitor je naveo i optužbu Nikole Balade, sekretara Sekretarijata za imovinsko pravne poslove da je smijenjen za vrijeme mandata gradonačelnice Ćatović zbog toga što je pokušavao da spriječi haotičnu prodaju opštinske imovine.

Balada je, kako se vidi iz priloženih dokumenata, razriješen dužnosti sekretara zbog brojnih propusta i nedolaska na posao.

Rješenje o razrešenju Belade
Rješenje o razrešenju Belade (2)
Rješenje o razrešenju Belade (3)

Kotor je, piše Monitor, za osam godina vladavine Marije Ćatović postao grad koji se prepoznaje po kriminalu čak i u zvaničnom dokumentu Uprave policije.

U dokumentu Mapa organizovanog kriminala u Crnoj Gori, Kotor se navodi kao centar organizovanog kriminala na Crnogorskom primorju.

Šef kotorske filijale Ministarstva unutrašnjih poslova Svetozar Popović i njegova savjetnica Ksenija Mitrović osuđeni su prošle godine jer je na osnovu lažnog rješenja o državljanstvu omogućio crnogorski pasoš sinu Nasera Keljmendija.

“Kakve to veze ima sa radom lokalne uprave i mojim lično? Apsolutno nikakve. Kao što nema veze ni konstatacija da je Kotor grad organizovanog kriminala. Podržavam rad državnih institucija kojima je zadatak da štite državne interesove i striktno sprovode zakon. Ko je kriv mora da odgovara”, jasna je gradonačelnica Ćatović.

“Sama insistiram na tome i kroz rad radne grupe za brobu protiv korupcije. Treba razotkriti sve negativne pojave. Protiv kriminala i korupcije svi treba da budemo ujedinjeni. To nam je, na kraju i obaveza ako želimo u Evropu”, kazala je Marija Ćatović.

Monitor konstatuje i da je plata kotorske gradonačelnice 1.400 eura, zbog čega je prozvana kao gradonačelnica koja ima veću platu od premijera.

Ćatovićeva kaže da je njena plata manja od mnogih gradonačelnika u Crnoj Gori, a da samo u kotorskoj opštini ima na desetine onih koji mjesečno primaju i preko dvije hiljade eura.

Njena plata je isključivo u skladu za zakonom.

Na konstataciju Monitora da se imovina gradonačelnice Kotora i njene porodice prilično uvećala, gradonačelnica je kazala da potiče iz nadaleko vjekovima čuvene kapetanske porodice Dabinović koja je imala veliku imovinu.

“Veći dio je uzet za vrije komunizma ali je dosta ostalo. Bilo bi i još više da se mojoj braći i meni vrati odizeta tj. nacionalizovana imovina. Što se tiče imovine moga supruga Stanka Ćatovića, ona je značajna jer se radi o bogatoj porodici koja svoju imovinu nije krčmila”, kazala je Ćatović, navodeći da je neistina da je Sekretarijat za urbanizam promjenio urbanistički plan samo za parcelu njenog supruga. Preko njegovog zemljišta prolazi put, a veći dio je zelena površina.

Monitor ne ostavlja na miru ni moju djecu, kaže gradonačelnica Ćatović.

“Lazar vodi izuzetno uspješan restoran nadaleko poznat Ćatovića mlini koji je pravi brend i stalno ulaže u jedinstveni ambijent po kome je prepoznatljiv. Druga dva sina Dejan i Dragan  zaposleni su u državnoj upravi. Obojice imaju visoko obrazovanje i valjda je prirodno da nešto rade, zaposlili su se mnogo prije nego što je njihova majka postala funkcioner”, kaže Ćatovićeva.

Monitor Mariju Ćatović optužuje i za nasipanje mora u Lipcima.

Na pitanje koliko je kriva za tu ekološku katastrofu, kratko je odgovorila da je to van njene ingerencije, ali da je sve uradila da se ona spriječi.

To je, kaže ona, posao Ministarstva saobraćaja, Morskog dobra i MUP-a, ali je lično pisala premijeru, nakon čega je uslijedila zabrana daljih radova.

Na pitanje kakve je ona veze imala, kao šef instalacija u Lipcima za vrijeme ševrca gorivom, Ćatovićeva kratko kaže: “Besmislica. Zadatak instalacije je bio da distribuira gorivo, a nabavkom se bavilo rukovodstvo firme”.

“Sve je ovo sračunato sa ciljem stalnih udara na Mila Đukanovića, čiju politiku podržavam i smatram je presudnom za obnavljanje crnogorske državnosti. Šef DPS-a je Monitoru, Vijestima i Danu odavno trn u oku. Kopaju i rukama i nogama da ga ocrne, što direktno, a što preko njegovih saradnika i onih koji ga bezrezervno podržavaju. Ja sam jedna od njih, a Monitor koristi onu Gebelsovu doktrinu da tri put ponovljena laž postaje istina. Oni su ta tri puta davno prešli pisajući o istim stvarima. Izgleda da su nezadovoljni jer se na njihovu priču niko nije ozbiljno primio. Očekivala sam u takozvanom novom tekstu nove laži,  ali ista priča u krug i to beskrajni crni krug, a u njemu muka po Minitoru”, zaključila je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, konstatujući da je “saradnja sa kineskim Xi’anom i izuzetan prijem na koji je naišla kotorska delegacija koju je predvodila pokazala koliko je Kotor interesantan svijetu. Kotor i Crnu Goru cijene znalci zadivljeni njihovom ljepotom i značajem. Svijet je to odavno prepoznao. Domaći plaćenici su na žalost daleko od toga”.

Slavko Mandić

41 KOMENTARI

 1. O Kotore sa svojim sveznajućim ljudima.Da je moglo više jest, da gradonačelnica glas o Kotoru pronosi đe god stigne a ide po svijetu takođe je istina. Nego ne trebaju nam neprijatelji iz Podgorice i odozgo , dovoljno smo mi neprijatelji i zlo sami sebi.

 2. Marija je dama kojoj ne treba štikla ni borska od krokodila ona je odavno imala sve to u palacun i u Ćatoviće. To smeta jednome broju dragih Kotoranki i kotorana što su danas u đipa ulećeli poslije krave, zemlje, i vanjskoga konduta. ADIO i toliko od mene

 3. Laza Ćatovića lično poznajem dere i rabota pošteno i čuva svoju đedovinu. Neka sram bude sve koji njega prozivaju. On svakome pomaže još i neka se srame te ljudske gnjide.

 4. Kotor ali ne vidite odavno neko topi i to baš iz Podgorice đe je centar vlasti. Ponižavaju nas, omalovažavaju ne daju nam ni grad da budemo. Predsjednica opštine Maja Ćatović što jest jest, uvjerio sam se čini sve .
  Ona se kolje se za naš grad ali džabe. Ko je bio na one radionice o statusu Kotora i planovima i ono, mogo se uvjeriti u ove moje riječi. Ali neko neće pa neće . A žali Bože imamo rukovodioce velike na važna mjesta gorena.

 5. Mora se i moralo je brže i više u Kotor učinjeti. Kotor je ovo nije ni običan ni novi nego stari kulturno istorisjki grad i to svjetske baštine.

 6. Sve dok konkretno ne krene prozivka i kazna za krađu kao u Budvu svih koji krše zakon, biće po leđima pojedinaca ili klevetom po Maji.
  U Kotoru smo već dva puta imali dopravo u zatvor iz katastra i iz policije.Idemo dalje…..

 7. Catovicka udri po nesojima! Nije se lako boriti sa tom pogani i dobro je da Skala prepoznaje Vas rad i postenje.

 8. Gradonačelnice ne obazirite se na ove neznalice. Nemaju oni pojma ni o čemu. Nijesu kročili dalje od Tivta pa kad vide da se tamo kuća gradi eto svjetskog čuda. Završavajte Vi sve što ste počeli. A znam da od Vas ne zavisi ni lift, ni zaobilaznica. Tu je Ružica i Ministarstvo kulture sa ljepoticom Lidijom Ljesar i režiserom koji bi da urniše Kotor. Hvala što mu to ne dozvoljavate.

  • A ko si ti da kazes meni da sam neznalica, da li me ti mozda poznajes? Da li znas koliko mi je pasos pecatiran pa mozes da zakljucis da li sam negdje bila.
   tebe dragi ovo licno pogadja, a ne bi trebalo.
   Moj komentar je moj dozivljaj sadasnje situacije i lika koji Kotor ima sada, nazalost. Opismeni se, pa ces vidjeti da ovo nije napad ni na koga.
   Koliko god vi ulizice pricate jedno, ima nas koji mislimo drugacije, i to na kulturan nacin iznosimo. I tvrdim, da ono sto ja rekoh odje je toliko ocigledno i realno sagledano, samo je receno sa tugom i razocarenjem.

   A tebi “belada” porucujem da ako naidjes mojom ulicom u kojoj gov.. plutaju, moraces zube oprat kad iz nje izadjes.

   • Luce, nego što si nego obična ćakulona, laprdona.Sve što pišeš je samo lajanje, prazno i provincijalno.

 9. Razumiješ ti Luce sve dobro. Kad ti neko kaže drugo mišljenje odmah je na platnom spisku DPS-a. Ja nijesam ali ne dozuvoljavam da narod lažete tako što ćete sve svalit na leđa gradonačelnici. Znam što su ingerencije predsjednika opštine a što državnih organa. To ti možda znaš ali lakše je napadat. Sad vam ni tunel ne valja, ni vodovod iz jezera, ni kanalizacija koja tek treba da proradi. tebi treba g…. da plivaju ulicom. na to si naučio/la.

  • Prvo da ti kazem, ovo “bogo mi” ti ne razumijem, koji ti je to jezik?
   Drugo, ne znam o kome drugu, i cijem drugu ti pricas?
   trece, posto bi da polemises samnom, daj molim te navedi sto nije tacno od onoga sto sam rekla. Jel u tvom svijetu Buducnost igrao sinoc u halu, tunel dise i mirise, fjord ugostio 3000 turista, autobuska dobila nove perone, riviera osigurana da ne padne kome na glavu, a kanalizacija sad mirise ko ruza?

 10. Ti bi Luce morala u Tivat da se preseliš kad ti je tamo fenomenalno. neće ti mržnja donijet dobro. Urađeno je mnogo a moglo je mnogo više. Vi za sve osuđujete Maju a 99 posto toga što govorite nije u njenoj nadležnosti. Najlakše je napadat. I to bez argumenata. Što ne pitate sa one prije koliko su štete napravili. Nikola Samardžić, Nikola Konjević i njihovi pajtaši. Prvo je to trebalo popravit pa onda rabotat. E Luce tivatska divo.

  • Mrznju vide samo oni koji mrze. Ne znam cime sam ispoljia mrznju. ono sto sam napisala je RAZOCARANJE! Ja se necu selit nidje, jer nisam ni otkuda dosla, vec moji stoljecima zive ovdje, i zato i imam pravo reci da propadamo.
   ne placa me DPS, niti me zaposlila ni jedna druga partija.
   A vi koji zivite “somewhere over the rainbow” mastite sami sebi oci, a u dubini duse znate da je sve ovo tacno.

 11. Što to zboriš Katunjanin kad svi znaju da je Luka i njen direktor Manku rekli adio. On je htio ali su oni štitili svoje džepove koje pune svakoga dana. Od onoga Paroljuba pa do glavnoga bosa.

 12. Ili si lažav, zlonamjeran ili pojma nemaš Katunjaninu. Nije Maja poćerala Manka nego Nikola Konjević i Luka Kotor. To svi znaju a znaš i ti. Ti pripadaš skupini koji su protiv Maje pa pričaš lažotine. Prekini više. Nijesi zanimljiv.

 13. Dragi/a 1009, što je to urađeno u Tivtu osim Mankovog grada. To je odlična investicija. Ovamo su došli Irci ali su propali. Što tu možemo. U Tivtu je DPS imao 200 glasova manje. Zbog čega ako misliš da je Tivat postao Los Anđeles. Nije tako. Kotor je tri koplja ispred Tivta. Opet kažem, navedite što je to osim Manka urađeno u Tivtu. Uništena Turkova poljana onom ružnom zgradurinom.

  • A po tebi je Turkova poljana bila lijepa, jel? ne zezaj, dobili su centar grada, vazda je puno, pa neka nije prelijepo. Vazda mi je Tivat bio rupa od svijeta, a sad je milina prosetat po njemu.
   A mi gubimo, malo po malo, ustvari sve vise i vise. Meni je tuzno i pretuzno, i Dojmi, i Fjord, Autoboka, Livnica, Riviera, hala, tunel, glavna saobracajnica pa i taj lift. A kanalizacija i dalje smrdi, ne popusta. Izgubismo doceke po trgovima, i Nautic show, ostaju nam samo karnevali,a to necemo izgubit jer se Opstina ne pita, sve dok su nam stari mestri i mestrice zdravo i veselo.
   Neka je i Maja zdravo, veselo i bogato, ali njoj mjesto nije dje je sad!

  • Kotorani dobro znaju da je Mank želio da pravi Porto u Kotoru, prije nego ga je Maja ispratila preko Vrmca ! Tražio je obalu od Talijanskog parka do milicije, prostor fabrike namještaja, bolnicu (da preseli na drugu lokaciju), stadion, livnicu, autoboku, rivjeru….ali to bi bilo ružno, jel da? Ljepše je ovako, hvala ti Majo !!!

  • Tivat-porto Montenegro,trg Magnolije,uskoro i savremena autobuska stanica; Kotor-hotel Fjord,obilaznica oko starog grada,dvorana(probice se rok za cijele 3 godine),modernizacija bedema,zicara(al sve ovo sem dvorane je izgradjeno u 3D tehnologiji i mozemo to gledat samo kao komjuterski prikaz); mislim,sta reci ,koju poruku poslati?! i molim vas nemojte zaboravit da i u Tivtu je na celu grada Kankaras isto koliko i Catovicka na celu grada Kotora,a clanovi su iste partije tacnije DPS-a!

 14. Da znaš 1009 da je teško rabotat sa ovakvim sastavom. Predsjednica je počela projekte koje joj koče oni gore i Ružica. Ne daju zaobilaznicu. Bori se za lift i da se riješi pitanje hotela. Nije lako. Mnogo je uradila da se riješi voda i kanalizacija. Sad će i kafana Dojmi. Sve je bolje od onoga što smo imali. Razmislite pa ćete vidjeti. A pare idu za Podgoricu i onima nerazvijenima. Plaćaju se i dugovi onih prije nje. Treba biti objektivan. Ja navijam za nju. Samo naprijed Maja i ne daj nikome naše.

  • Draga Bepa,što je sa Tivtom?I tamo je gradonačelnik iz DPS-a,i njima Pg visi nad glavom,pa su za Kotor postali Los Anđeles.
   Ponavljam-tužno i žalosno!!!

   • Kakav je DPS u Tivtu pokazalo se na ovim izborima i kako slusaju PG
    a osim sto je Mank napravio to je sve sto se radilo i sto se radi u Tivtu
    Dok im je Manka bice im i pune g….
    zato DPS ne da nikoga drugog u vlast sada su se i HGI rijesili
    sramota…

  • ona ekipu moze promjenit ako hoce,a sto nece to samo ona zna! sto se tice kafane Dojmi,cijeli riva je data jednom covjeku na upravljanje,zna se i kome,jos je jedino ostalo da komunalnom uzme parking pa da ga da gratis tom istom “biznismenu”! a 1009 je u pravu ,i u Tivtu vlada DPS pa su postali Pariz za nas,ovi nasi strucnjaci nisu u stanju dvoranu zavrsit u roku a kamoli nesto drugo! a sto se tice Maje Catovic,nju vec duze vrijeme ne “mirise” jedan dio kotorskog DPS-a,a pocelo je uveliko da gubi lojalne simpatizere,primjer za to je proljecni karneval i cuvena maska “sahrana Kotora”,a zna se odlicno ciji su simpatizeri ljudi koji su bili u toj karnevalskoj grupi! A sto se tice njene borbe s vjetrenjacama,posto rezultata nidje nema,sto ne prepusti mjesto nekom drugom?!

 15. Nije krala i nije zloupotrebila položaj,ali,brate,nije ništa ni učinila za ovaj grad.Postali smo “zaseok na moru”(da ne pominjem neki drugi grad).Jun je ,a već se od Dobrote do Škaljara putuje 45 minuta.Donji put završavaju 15.juna (akobogda-a kako da ne pričamo).Đe god okreneš glavu-hotel.Glavni turisti su nam oni korisnici wc-a,itd,itd….Tužno

  • Putevi posebno u seoskom području svi do jednog završeni, asfaltirani, rasvjeta sjećaš li se zaliva u mraku vidi samo Perast danas. Dalje, kontakt zona pločnik, galerije ispod to se kratkom pameću zaboravlja. Prije svega vodosnadbijevanje zavšeno, Perasdt i Risna više nijesu žedni.
   Završava se Sv Pavle, vratila prostor i otvorila galeriju u Pimi. Obećala i ogradila izgorjelu kuću na Sv Stasiju i novu zgrdau sa stanovima.Donijela desetine urbanističkih planova koji godinama nijesu pipnuti kako bi legalno moglo da se radi a ne lupeški.Za zaobilaznici sve pripremila u papirima sve što je do opštine sto puta su je to pitali. Čeka zaštitare i ostel stručnjake iz države i Unesca za odgovor.
   Fjord i na žalost mnogo toga nije njeno tj lokalne uprave nego države.Davala amandmane i primjedbe.Sve što sam napisao se vidi i može s eprovjeriti. U opštini zapošljavaju drugovi i tu joj grdno zamjeram što ih ne išćera i ne dozvoli da joj kroje.

 16. Neke će zasrbjet ! To je kužina iz čuvene partije DRPSA. Još ako Ćatovićka nije dozvolila kome kakvu zemlju, poslovni prostor ili rabotu na dobro mjesto.

 17. O tako dakle, imaće tu posla tužilaštvo kaad kažete predsjednice da su prije vas neki potpisivali.Koji ?

 18. Gospodine Slavko znam da će vam reći da ste advokat gospođe Ćatović iskreno znam i ko i iz kojih kužina jer je ovo mali grad,ali ste me definitivno papirima ubijedili, pitajući gradonačelnicu što ovo piše Monitor.
  Da je bogata to se zna kao i što se već priča da nije ni imala potrebe da krade i zloupotrebljava položja jer je i po rodu i po Ćatovićima koji su po Boke imali veoma imućna.Maju znam lično ali se neću predstaviti jer to malo ko čini.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].