Naši iseljenici u Americi traže odgovore od odlazećeg premijera Duška Markovića

9

Premijeru Crne Gore u odlasku Dušku Markoviću obratili su se naši iseljenici iz kancelarije Unija CG US Global. Oni od njega zahtijevaju odgovore na pitanja koja su mu ovim putem prijeđena, i to u što je moguće kraćem roku.

Pitanja su sljedeća:

Poštovani gospodine Duško Markoviću,

Unija CG US Global Vam se obraća pitanjima koja su se nametnula u prethodnom periodu, a na koja očekuje odgovor.

Premda ste vlast u odlasku, teme koje nas zanimaju, su posljedica vašeg direktnog djelovanja i neodgovornih poteza. Zanima nas ko je i po kom osnovu dodijeljivao počasna državljanstva?! Kroz primjer kandidatkinje za četiri ključna državna ministarstva Vesne Bratić, stiče se utisak da je jedini kriterijum bio: što veća mržnja prema Crnoj Gori i Crnogorcima!  Sve govori da je to rađeno sistemski i smišljeno! Postoje li odgovorni za takve antidržavne odluke?

Kako dijaspora da gleda na to?!

Činjenica je da osvjedočene patriote i članovi njihovih porodica, iako su sve što su mogli radili za  dobrobit Crne Gore, ne mogu dobiti crnogorsko državljanstvo. Jedan od  primjera je i naš predsjednik Mirsad Jahović, o čijem patriotizmu i ljubavi prema Crnoj Gori, ali i zaslugama na promociji države ne treba posebno govoriti, i uopšte cjeloživotna vezannost za ovu problematiku. Njegova  supruga ni nakon 23 godine braka sa crnogorskim državljaninom ne stiče uslove za  dobijanje crnogorskog državljansta. U Americi se nakon tri godine stiče pravo na državljanstvo, a u Evropskoj Uniji nakon 10 godina. Pomenuta kandidatkinja za mjesto ministarke četiri najvažnija ministarstva u Crnoj Gori je, svojevremeno, u rekordno kratkom vremenu dobila crnogorsko državljanstvo. Do nedavno strana državljanka, danas je stekla pravo da upravlja  najvažnijim resursima u državi.

Zanima nas takođe po kojim kriterijumima su dodjeljivane, bolje reći, prodavane iseljeničke knjižice?

Da li je princip bio isti kao i kod dodjele počasnih državljanstava? Da li ste svjesni da je izdavanjem, bolje reći, prodajom iseljeničkih knjižica, dovedena u opasnost promjena etničke strukture same države? Ima  li indicija da  je taj dokument prodavan i da su do njega došli čak i oni koji nemaju veze sa Crnom Gorom?

Zanima nas i da li je opravdan novac koji je po konkursu Uprava za dijasporu dodijelila iseljeničkim udruženjima?

Sigurni smo da novac ne može biti opravdan jer izleti i slične manifestacije za koje su sredstva opredijeljena nijesu održani zbog pandemije korona virusa.
Zanima nas i da li ste podržali kriterijume po kojima je Uprava dodjeljivala ta sredstva, koja pripadaju građanima Crne Gore?
Smatrate li da bi građani Crne Gore, od kojih je veliki broj na rubu siromaštva, trebali da plaćaju piknike i izlete iseljenicima?

Ovo su samo neka od pitanja na koja bi željeli što prije dobiti odgovor.

Ponavljamo i pitamo vas, kao vlast na odlasku, jer ste vi za ovo odgovorni. Od ovih dolazećih ne očekujemo ništa, jer njihova neozbiljnost, neprofesionalnost i antidržavno djelovanje naširoko je poznato. Ne očekujemo ništa od osoba koje tvrde da se ne mogu zaraziti koronom jer su vjernici, a odmah nakon toga priznati da su slobodno šetali i širili zarazu jer su koronu na nogama prebolovali.

Ne očekujemo ništa od onih kojima su potvrđeni ratni zlikovci sveci i heroji, a  govor mržnje prema svima, liše Srba, uzvišeni čin. Ne očekujemo ništa od onih kojima se već u cijelom civilizovanom svijetu čude i šokiraju njihovim ponašanjem, kazali su premijeru Dušku Markovića, od kojega očekuje brze odgovore, naši iseljenici iz Unije CG US Global.

9 KOMENTARI

 1. kako su joj dali pocasno drzavljanstvo i pasos tako joj ga pod hitno treba i ukinuti,pa ne moze vise biti kandidat mandatara jer je drzavljanka tzv.republike sumske pa neka tamo cetnikuje.Nasa dijaspora ima pravo da se ljuti na odlazecu vlast radi ovakvih stvari

 2. Ovi razni klanovi sto su pobjegli po inostranstvu. Jesu li i oni ukljuceni u matrijalnu pomoc koju ce kasnije zamijeniti sa kakvim ministarskim mjestima. Cisto pitam.

 3. Odgovor se krije u pitanjima, da sto više pljuješ i mrziš sve viševjekovne slobodarske vrijednosti drzave Crne Gore to si bolje u društvu napredovao a samim tim i dovodio sebe slične na pozicije uhljebljenja dokle smo mi (Cetinjani) i do dana današnjeg progonjeni kako egzistencijalno tako i na svaki mogući neljucki nacin! Odgovor vam je jasan Cetinjane Crnogorce obespraviti i osiromasiti a ostale što više uhljebiti da bolje drzavi dlavu slome, kako njoj tako i nama samima!!

 4. Odlična pitanja. Nažalost , bilo bi tu još puno pitanja za postaviti. Naime, ni mi građani, koji živimo u našoj Domovini, ne osjećamo nikakvu zaštitu Države , baš od tih doseljenika , koji svojim novcem ili nekim drugim sredstvima, maltretiraju nas, domicilno stanovništvo,uz pomoć lokalnih upravnih organa. Imam osjećaj da imaju želju da nas pošalju da živimo vani i da se onda poigravaju sa našim osjećajima i emocijama i da na taj način uzmu novac od Dijaspore.
  Niko od nadležnih ne provjerava biografije tih ljudi kao ni porijeklo njihovog novca, koji je najcešće prljav. Tako oni dodju kod nas i daju neke male pomoći lokalnim ili Državnim institucijama i sa tim dobijaju otvorena vrata za njihove sumnjive poslove.

  • USA tapkaroši, a gdje ste bili kad je grmilo?
   90ih ste mučali i bili ravnodušni, pa sad
   nešto kao dobro oćete?
   Pa dođite, pokažite se, ali izgleda da je bolje preko optičkog kabela dibatimenat voditi, dok ga Baćuška, ili kogod ne presječe!
   Vi vaš svjecki poredak, tamo vama i
   vašim intetesima !

   • Između ostalog Usa Global i državnos vratili novcem i glasovima.
    Nije im bilo tesko da stignu iz Amerike sa čitavim familijama.
    Odlično se to zna zato ne s…i

   • Klanovi ste vi koji ljubite prkno drugoj drzavi a svoju ne postujete jer ako hocete Srdiju oda tamo zivite a mi u dijasporu govorim za nase udruzenje nikad centa nijesmo uzeli vec smo pomagali bolesne cak i takve ko sto si ti sto ne oriznajes svoje djevojku od raka smo prosto bilo izlijecili nijesmo mi nisko ko sto ste vi

  • …ZABORAVIO SI ONAJ KAMION-KAŠUN PAKLICA DUHANA-JUČE-PREKJUČE “ULETIO-(NIJE IZ DRAGOMIDOLA?)-NEGO DATI IZ INOZEMSTVA..U ROŽAJE-BERANE-via VELIKE..UZ MOJU ZNATIŽELJU..A NU BOLAN -A ČIJA “DIJASPOR(n)A”-JE POSLALA “NOVGODIŠNJE PAKLICE DUHANA-ĐECI DA ŠMRKAJU-ZA NASTUPAJUE-BLAGDANE…”ISPOD CORONA GASMASKE”…E BO?

 5. Divna pitanja!
  Pitam ja iseljenike, lišo dolara, bili se bar značajan dio njih odmah vratio, da otvorimo Front reizbora vlasti ?
  Jeste li kapaci napraviti ovakav napor i pomoću u odbrani Crne Gore od
  varvara ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.