Nastavak istraživanja morskih pećina od rta Platamuni do rta Voluice

0
foto: V.Mačić

Dr Vesna Mačić

dr Vesna Mačić

U Crnoj Gori još uvijek nema zaštićenog područja u moru, iako je u toku ili su završeni neki projekti kojima je cilj stvaranje zaštićenog područja (u okolini Petrovca i na području Donjeg Grblja), pa je jasno da je neophodno detaljnije izučiti ova područja i ustanoviti prisustvo važnih staništa i vrsta kako bi se obezbijedila njihova dalja zaštita prema domaćoj i EU legislativi.

Ovo je za Skala radio izjavila dr Vesna Mačić, naučna radnica u kotorskom Institutu za biologiju mora.

Zahvaljujući donaciji Jugopetrola AD Kotor u 2013. godini je sproveden projekat “Istraživanje budućeg zaštićenog područja u moru Platamuni i susjednog poluostrva Luštica, sa posebnom pažnjom na morske pećine kao potencijalno stanište za ugroženog sredozemnog tuljana”.

Institut za biologiju mora je zajedno sa kolegama iz grčke NVO Archipelagos i crnogorske NVO MedCEM tokom septembra prošle godine sproveo istraživanja morskih pećina u pomenutoj oblasti i po prvi put je stvorena evidencija ovih specifičnih staništa koja su inače jedno od prioritentih staništa prema EU Direktivi o staništima i važe za lokacije sa jedinstvenim i visokim biodiverzitetom neophodne i za opstanak tuljana (zaštićene vrste najrijeđeg morskog sisara u Sredozemlju).

U cilju podizanja svijesti o važnosti morskih pećina i zaštićene vrste morskih sisara – tuljana, urađene su i brošure koje su podijeljene u školama opština Kotor, Tivat i Herceg Novi u kojima se nalazi istraživano područje.

Izvještaji na našem i engleskom jeziku su predati nadležnim institucijama, a rezultati ovog projekta su predstavljeni i na 28. Konferenciji Evropskog društva morskih sisara koji je održan od 7. do 9. aprila, u Liježu, Belgija.

Zahvaljujući novoj donaciji Jugopetrola AD Kotor u toku je nastavak istraživanja morskih pećina.

Ovih dana istražujemo područje na potezu od rta Platamuni do rta Voluice, a planiran je i obilazak nekih od najznačajnijih pećina koje smo istraživali prošle godine na području Luštice i Donjeg Grblja.

I ove godine je, uz Institut za biologiju mora u ovo istraživanje uljučena Aliki Panou iz grčke NVO Archipelagos, kao i Dušan Varda iz crnogorske NVO MedCEM.

Nakon završetka terenskog rada i obrade podataka široj javnosti će biti prezentirani rezultati, a izvještaji će kao i prošle godine biti dostavljeni nadležnim institucijama i objavljeni u naučnim časopisima, kazala je dr Mačić uz iskrenu zahvalnost Jugopetrolu AD Kotor na povjerenju i ovoj vrijednoj donaciji.

foto: V. Mačić
foto: A. Panou

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]