Nastavnica Sanja Vujović: Ne plašim se Ministarstva, ponovo bih isto uradila

3
Nastavnica Sanja Vujović

Nastavnici istorije OŠ „ Lovćenski partizanski odred“ na Cetinju Sanji Vujović jutros je uručeno rješenje da je protiv nje pokrenut postupak u sklopu kog će se ispitati da li je politički zloupotrijebila oko 20 djece kada je sa njima učestvovala u šetnji u Podgorici koju je povodom Dana pobjede nad fašizmom organizovao SUBNOR. Ona je za Pobjedu rekla da nije uradila ništa mimo propisa.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nijesu odgovorili na pitanje šta se konkretno stavlja na teret nastavnici imajući u vidu da tokom šetnje nije bilo nikakvih političkih govora, niti poruka.

Direktor ove škole Veljko Đukanović rekao je da je dobio poziv od resora Vesne Bratić da pokrene postupak protiv nastavnice iz razloga što je sa djecom šetala na skupu koji je bio navodno usmjeren protiv Vlade.

-Bio je jedan naslov u medijima – ,,Da pokažemo premijeru Krivokapiću da Crna Gora slavi 9.maj“. I onda su u tom kontekstu upali učenici ni krivi ni dužni – rekao je on.

Ne vidi u čemu je problem

Vujović, međutim, poručuje da tokom šetnje nije bilo nikakvih poruka, niti obraćanja nijedne ličnosti.

”Bila je samo šetnja kao što svako u Evropi slavi Dan pobjede nad fašizmom. Samo ime naše škole nam govori koliko smo dali značaja antifašizmu”, kaže nastavnica Vujović.

Podsjeća da svake godine obilježavaju 9.maj, te da su ove godine u školi radili dokumentarac na temu Drugog svjetskog rata i antifašizma. SUBNOR ih je potom pozvao da budu dio programa koji priređuju u Podgorici, te su dobili saglasnost roditelja.

”I, naravno, da sam djecu povela. Ne vidim u čemu je problem”, rekla je ona.

Komentarišući navode direktora da ga nije obavijestila da će sa djecom da ide u ovu šetnju, nastavnica kaže da su bili u komunikaciji o snimanju dokumenatarnog filma, jer su koristili prostorije škole, ali da je ovo vannastavna aktivnost i direktor nije imao ni potrebu da zna što rade.

”Jer ja sam sa djecom na drugoj relaciji. Mi smo dio SUBNOR organizacije i nijesam uopšte morala da ga obavijestim, ali sam, naravno, kao neko ko je odgovoran, našla za shodno da mu javim i kažem da ćemo biti učesnici polaganja vijenca na Brdu Gorica i na Titovom spomeniku. Nijesam ni ja znala kompletni program SUBNOR-a. Svjesno sam povela djecu tamo i tvrdim da ništa nijesmo napravili što ne treba da se napravi”,poručuje Vujović.

Nakon šetnje, iz SUBNOR-a je, pored ostalog, saopšteno da su se šetnji pridružili građani da bi premijeru Zdravku Krivokapiću pokazali da slavi antifašizam i evropske vrijednosti. Vujović ističe da je to zvanični stav SUBNOR-a.

”Nije moj stav. Ja nigdje nisam dala izjavu, niti je o tome bilo priče na protestu. Ono što su pitali mediji i pojedinci izjavljivali ja ne stojim iza toga. Samo sam dio organizacije SUBNOR-a kao neko ko baštini antifašizam – i ja i djeca”, istakla je ona.

Disciplinski postupak protiv nje trebalo bi da se okonča za 15 ili 20 dana kada bi komisija trebalo da se izjasni je li prekršila radnu obavezu ili nije. Vujović je ispričala da je u školi angažovana od marta ove godine kao redovna nastavnica, a ranije je radila kao zamjena. Ugovor joj ističe krajem juna.

Ukoliko se utvrdi da postoji neka vrsta njene odgovornosti, kaže da jedino što može da dobije kao sankciju jeste da joj se prekine ugovor prije vremena i lli da joj umanje platu.

”Baš se ne plašim poruka Ministarstva. Ako treba sjutra ću opet isto uraditi. Stojim čvrsto iza svojih odluka i vjerujem da je sva Crna Gora antifašistička stala uz mene”, zaključuje nastavnica Vujović, dodajući da pohvaljuje djecu koja su dostojanstveno odradila svoj posao i pokazali da su mali antifašisti na koje će Crna Gora imati pravo da se ponosi.

3 KOMENTARI

  1. …MENE BUNI SAMO JEDNA (ENIGMA?)-DA LI SU BORCI SA KONAVALA I DUBRVNIKA-BANJE I DALJ… I NAZAD-“ČLANOVI-UPISNICI “UDUGE SUBNOR-a SAMOSTALNE CRNE GORE-2OO6-godine-UZ PODSJEĆNJE(ŽENE CRNE GORE SU PRIĆRALE KASAPINOVE /SA DEDINJA/”SRBOCRNOGORE- ČETVOROPREGA 4M”omira MILOŠEVIĆA I Mila MAROVIĆA”-DA VRNU VOJSKU SA BANIJE-NATRAG U PROPALU CRNU GORU-DA NE GINU ZA ZLUDNJE “CILJEVE”-NA SLIKU 1-OD 13.JULA.1941-9./25. MAJA.1945.godine?

  2. A nijesu imali ništa protiv da malu djecu vode na litije da im se ne “oduzmu” svetinje ! Sram da ih bude !

  3. Podrska nastavnici Sanji. Kamo srece da je vise nastavnika i profesora, koji uce i na neki nacin vaspitavaju nasu djecu. Sugurni bi nam bila svjetlija buducnost. Sramota je da se oko ovoga otvara prica a jos gore sudski postupak.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]