Nastavnici zahtijevaju da se sedmična norma časova utvrdi po zakonu

0

Nastavnici zahtijevaju da se sedmična norma časova utvrdi kako je to predviđeno zakonima iz oblasti obrazovanja.

Očekujemo od resornog ministarstva da upozori direktore na obavezu poštovanja istih, saopštila je danas predsjednica NVO Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore Stanka Vukčević.

Prema njenim riječima Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore smatra da zaposlene u prosvjeti zbog epidemiološke situacije i uslova u kojima se nastavlja drugo polugodište, kao i zbog predloženih modela za izvođenje nastave u drugom polugodištu, čekaju još mnoga neriješena pitanja koja bitno utiču na ostvarivanje osnovnih prava iz radnog odnosa.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju: ”Nastavnici predmetne nastave su dužni da u okviru četrdesetočasovne radne nedjelje izvode 18 časova nastave”; “Nastavnici razredne nastave dužni su da u okviru četrdesetočasovne radne nedjelje ostvare od 16 do 19 časova”.

Prema Zakonu o stručnom obrazovanju i Zakonom o gimnaziji “Nastavnici su dužni da u okviru četrdesetočasovne radne nedjelje izvode nastavu (norma časova)” od 18 do 20 časova.

“Zašto se nastavnicima u školama osnovnog i srednjeg obrazovanja nameće obaveza izvođenja nastave sa sedmičnom normom od 30 časova?”, pita ona.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštavaju da to nije njihova naredba.

Činjenica je da su, kako kaže Vukčević, u pojedinim školama u kojima se odjeljenja dijele u grupe direktori za rad u drugom polugodištu pripremili rasporede časova na osnovu kojih nastavnici razredne nastave održavaju nastavu sa najmanje 30 časova, a nastavnici predmetne nastave od 25 do 30 časova.

Udruženje nastavnika upozorava direktore vaspitno-obrazovnih ustanova da se raspored časova mora usvojiti na sjednici Nastavničkog vijeća i konstatovati sa kojom sedmičnom normom će nastavnici izvoditi nastavu u nastavku tekuće školske godine.

“Shodno tome nastavnicima se sve to mora pravno regulisati i potvrditi aneksom ugovora”, zaključila je Vukčević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]