NATO: Bezbjednosne provjere nadležnost Crne Gore

0

Proces sigurnosnih i bezbjednosnih provjera u Crnoj Gori isključiva je nadležnost zemalja članica.

To je Pobjedi saopšteno iz NATO, povodom imenovanja u bezbjednosnom sektoru Crne Gore, među kojima je i Radule Čović.

“Ne komentarišemo obavještajna pitanja zemalja članica. Proces bezbjednosti i sigurnosnih provjera isključivi je, suvereni prerogativ zemalja članica,” kazali su nam iz Alijanse.

Vlada Crne Gore donijela je odluku da Aleksandar Šaranović bude v.d. generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane.

“Za v.d. generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane određen je Aleksandar Šaranović, do postavljenja generalnog direktora ovog direktorata u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci”, saopšteno je iz Vlade nakon jučerašnje sjednice.

Za bliskog saradnika, Šaranović je postavio Radula Čovića, čije imenovanje je izazvalo velike polemike u javnosti.

Poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbjednost Raško Konjević (SDP) objavio je da je Čović napravio propust u postupanju sa povjerljivim dokumentima NATO. On je pitao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da li je tačno da je R.Č. počinio teži prekršaj:

“ Da li je tačno da je R. Č. bio u štabu NATO-a u Poljskoj na pripremama za misiju za Letoniju. Nakon upozorenja partnera da je počinio teže prekršaje sa NATO dokumentima vraćen odmah. Ako je ovo tačno, je li ovo poštovanje partnera”, pitao je Konjević i Ministarstvo odbrane.

Iz resora Olivere Injac pojasnili su da se radi o profesionalcima profilisanim za obavljanje složenih vojnih zadataka, koji su i do sada obavljali odgovorne funkcije u Ministarstvu odbrane, Generalštabu i jedinicama Vojske u domenu obavještajno-bezbjednosnih poslova.

“Naši NATO saveznici i partneri nikada nijesu osporili njihov rad. Neprimjerena je ocjena da će postojati uticaj stranih faktora raspoređivanjem ovih lica na dužnosti čiji opis poslova obuhvata obavljanje zahtjevnih zadataka u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu, jer je riječ o oficirima koji su više puta dokazali posvećenost instituciji i državi Crnoj Gori, što je ključna smjernica za usmjeravanje kadrovske politike u OBD“, pojasnili su iz Ministarstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].