Natpis Srebrenica, Turci, krst sa četiri ocila: Oskrnavljena džamija u Nikšiću

0
foto: CdM

Džamija hadži Ismaila u Nikšiću, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore, oskrnavljena je.

Čitalac je jutros poslao CdM-u fotografije oskrnavljenog kulturnog spomenika-natpis Srebrenica i Turci i krst sa četiri ocila.

Nakon što je CdM dobio fotografije, kontaktirali smo policiju, kojoj događaj nije do tada bio prijavljen. Oni su odmah izašli na lice mjesta.

“U toku je izviđaj”, kazali su CdM-u iz policije, navodeći da rade na otkrivanju počinilaca ovog čina.

FOTO: CDM

Ova džamija se nalazi u Grudskoj Mahali u Nikšiću, gradu sa većinskim pravoslavnim stanovništvom. Jednostavne je građe, sa minaretom visokim 15 metara.

Obnovljena je 1804. godine, a obnovio je hadži Ismail Lekić. On je iste godine napravio i most na Dukli, koji se zove Hadži Ismailov most, pa se tako i ova džamija zove Hadži Ismailova džamija.

Imam Damir Hodžić: Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti

Komentarišući skrnavljenje džamije u Nikšiću, imam Damir Hodžić kazao je Televiziji Crne Gore (TVCG) da ovo nije uradio grad Nikšić.

Podsjetio je na susret sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, kojem su rekli da su oni zadovoljni kad je u pitanju suživot muslimana u gradu pod Trebjesom, te da ovakve probleme nijesu mogli da osjete do danas.

“Ovo je sraman čin koji se desio, desio se od bolesnih umova. Ne želim reći da su to građani našeg grada, jer ovdje ima većina čestitih ljudi. Svim silama, kad smo napadnuti od bolesnih umora, pokušati da se borimo protiv njih. Svi koji nam uđu u džamiju, pokušaćem da je zaštitimo”, rekao je Hodžić.

Dužnost im je, kaže, da zaštite vjerski objekat, a nadležne poziva da stvar preuzmu u svoje ruke i da se vidi pomak, jer su se slični incidenti desili u Podgorici i Pljevljima.

“Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti. Srebrenica nam je teška i bolna tema, i mnogo nam se često spočitava. Apelujem na Upravu policije da odradi posao kako treba”, rekao je Hodžić, napominjući da ih ovakve stvari neće zastrašiti.

Starosjedilac dijela grada u blizini džamije Slobodan Vujović kazao je da su živjeli i dan danas žive kao braća.

“Živjeli smo složno, ovo je za mene, ali i za svakog poštenog Crnogorca, velika sramota i bruka. Ovo neko stvara mržnju”, navodi on.

Vujović kaže da su ovo podvale, te da se nikako ne može pomiriti sa ovakvim incidentima.

“Nikad ovako ništa nije bilo. Jes 90-ih, kad je fukara neka htjela da napravi diverziju na ovaj objekat. Tada i nikad više. Ovo ne može da dozvoli nijedan pošteni građanin. Ko ne poštuje ovu, ne može da poštuje ni svoju svetinju”, rekao je Vujović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]