Nedostatak sudske bolnice otežava rad Psihijatrijske bolnice u Dobroti

1
Psihijatrijska bolnica u Dobroti

Dragan Čabarkapa

audio: Dragan Čabarkapa

U Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti posebno je izražen problem nepostojanja sudske bolnice u Crnoj Gori, zbog čega se svi “sudski” pacijenti sa izrečenim mjerama bezbjednosti, kao i mnogi pacijenti sa izrečenim kaznama zatvora liječe i dalje u ovoj bolnici.

“Sve ovo dovodi do ogromnih problema prilikom prijema i smještaja uz stalno prisutni bezbjedonosni rizik. Sudsko odjeljenje broji 20 kreveta, a u ustanovi se nalazi preko 70 sudskih pacijenata. Takođe, dugogodišnji problem su hronični pacijenti, koji iz socijalnih razloga nemaju kuda da odu iz bolnice, a ima ih preko 100 u bolnici, kao i zavisnici od PSA, za koje postoje liste čekanja, a za žene zavisnice od PSA još uvijek u CG nepostoje adekvatni uslovi za liječenje. Tu su još i raseljena lica, izbjeglice, strani državljani, veliki broj neosiguranih i socijalno nezbrinutih lica, što sve pada na teret bolnice, otežava liječenje akutnih pacijenata, ugrožava materijalni status ustanove i usložnjava rad oko 150 zaposlenih sa znatnim znanjima, stručnošću i iskustvom, kazao je direktor Psihijatrijske bolnice dr Dragan Čabarkapa u razgovoru za Skala radio.

On je nadalje podsjetio da je kraj prošle godine u Psihijatrijskoj bolnici obilježen aktivnostima  koje su se odnosile na rebalans budžeta za 2016. godinu za zdravstvo, što je imalo pozitivne efekte u pravcu saniranja nagomilanih dugova iz prethodnih godina, kada je budžet bio limitiran i daleko ispod realnih potreba zdravstva.

Novi ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje i Ministarstvom finansija, odnosno Vladom Crne Gore, pokazao je sluh, a takođe su uloženi veliki napori da se budžet za zdravstvo u ovoj godini poveća na 196 milona eura, što je za 10 miliona manje od realnih potreba, ali ipak za 15 miliona eura više u odnosu na prošlu godinu, kazao je Čabarkapa.

On je izdvojio i više aktivnosti civilnog sektora, a posebno kroz mini Projekte za poboljšanje aktivnosti radno-okupacione terapije u bolnici.

Međutim, hladni dani u prvoj polovini januara, nestanak struje u Dobroti i bolnici, havarija bolničkog agregata, slab kapacitet i zastarjela bolnička trafostanica i ove godine su esklairali, tako da su pacijenti, zaposleni i menadžment morali da se snalaze u vanrednim uslovima, naveo je on.

U ovoj godini Čabarkapa očekuje da će se ovaj problem rješavati uz pomoć Ministarstva zdravlja, EPCG i Fonda zdravstva.

Kada je riječ o Japanskoj donaciji za Psihijatrijsku bolnicu u vrijednosti oko 60.000. eura, iz koje je nabavljeno novo kombi sanitetsko vozilo, 5 EKG aparata, 2 mašine za pranje i sušenje rublja i jedna mašina – linija za pranje suđa u kuhinji, završeni su  svi tenderski postupci, podsjetio je Čabarkapa.

“Okončan je i tender vrijednosti 20.000 eura za radove na zamjeni prozora i keramike u bolničkoj kuhinji i magacinu. U toku je tender za adaptaciju jednog montažnog objekta za potrebe Dnevne bolnice. Aplicirano je i za projekat prekogranične saradnje sa BiH i Psihijatrijskom bolnicom Sokolac, a nastavljena je i saradnja sa Centrima mentalnog zdravlja iz Trsta i Italijom. Od 15. januara, tri pripravnika su započela stručno osposobljavanje preko Programa osposobljavanja visokoškolaca Uprave za kadrove, a krajem prošle godine počela su sa stažom 4 nova specijalizanta i dva izvršioca u Psihosocijalnoj službi. Tokom ove godine nastaviće se sa odobravanjem novih specijalizacija, kao i drugim vidovima stručnog i naučnog usavršavanja u ustanovi”, rekao je Čabarkapa za naš radio.

1 KOMENTAR

  1. gospodin Čabarkapa neka ide u penziju – jer je duševnu uveo u dugove od kad je direktor, a kadar mu je u rasulu…. tamo se ne zna ko pije a tko plaća..
    on pravnik? čega?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].