Neka bude miran i zakonit izborni dan: Glasaj slobodno

4
Dragan Koprivica

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (biračke odbore, OIK-e i DIK) da sjutra ostave po strani političke razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan, poručio je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

“Pozivamo kandidate/kinje koji učestvuju u drugom krugu izbora, njihove simpatizere i aktiviste, da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano glasaju”, istakao je Koprivica.

CDT apeluje na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

“Njihov zadatak je, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika/ca izbora i građana/ki Crne Gore. Apelujemo na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju”, kazao je Koprivica.

Dodaje da svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike.

“Pobjednik na izborima imaće vremena za slavlje i nakon izborne noći”, naglašava Koprivica.

Prema njegovim riječiama građanke i građane Crne Gore podsjećaju na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

“Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele”, naglašava on.

U toku izbornog dana CDT neće organizovati klasične pres konferencije ali javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu.

Sve informacije o izborima – sprovođenje izborne procedure, odziv birača (08h, 09h, 11h, 12h, 15h, 18h, 19h, 20h), informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo – biće dostupni na YouTube kanalu CDT CrnaGora, na našim nalozima na društvenim mrežema i sajtovima www.cdtmn.org i raskrinkavanje.me.

“Priželjkujemo “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, sličan onome u prvom krugu izbora, ali i poručujemo svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima”, kaže Koprivica.

Takođe, poručuje da, CDT poziva građane/ke ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzija ili izaziva panika.

“Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portala Raskrinkavanje.me provjerio. One koji smatraju da su im prava u toku izbornog dana na bilo koji način ugrožena ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave nama (kroz učešće u našoj izbornoj zajednici na YouTube kanalu CDT CrnaGora) i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava. Glasaj slobodno”, zaključio je Koprivica.

4 KOMENTARI

 1. Drinjaku sumorni, čupaš li đetelinu sa četiri lista?
  Čupkaš i šupljaš od 90ih na sve strane .

 2. Jole jesi li to iz Svinjeg potoka doma stiga?
  Ne igraš više krajcarice ?
  U Perperu su đetići i građanski Crnogorci.

 3. ?NEKA BUDE SLOBODNO_:DA MIO VIĆI KRADEMO-ISTIM TEMPOM,KA UPASANE 3O GODINA…ADIO BEPO!!!

 4. !GLASAJ SLOBODNO!!!!

  I NE BRINITE ZA TAČNOST REZULTATA!…ONI SU UTVRĐENI 1989 GODINE NA TRGU VLADIKE PETRA PRVOGA PETROVIĆA MJEGOŠA!!!
  SLAVA I HVALA NU!!!…

  VJEČNA DA SI MAJKO NAŠA EVROPSKA CRNA GORO!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].