Neka svijetli luča antifašizma

4

sa akademije

U Kotoru je danas svečanom akademijom obilježena 70 godišnjica od formiranja Prve Bokeljske NOU brigade u organizaciji Saveza Udruženja Boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i Opštine Kotor.

U prisustvu preživjelih boraca, aktivista Saveza Udruženja boraca, predstavnika boraca Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednika SUBNOR-a Andrije Nikolića, admirala flote Branka Mamule, izaslanika predsjednika države Filipa Vujanovića, Dražena Miličkovića, predsjednika susjednih bokljeskih opština, kulturnih i javnih radnika Kotora i Boke Kotorske prisutne je u ime domaćina pozdravila Marija Ćatović, gradonačelnica Kotora.

“Vjekovima su Boka i Crna Gora ispisivale na moru i kamenu svoju istoriju. Dolazile su vojske i vazda gladni osvajači, i uvijek se poraženi vraćali”, poručila je Ćatovićeva.

“Prije sedam decenija, tačnije 5. oktobra 1944. godine na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u mjestu Konjsko-opština Zupci, u stroju je bilo 800 boraca, od kojih je većina debelo okusila u drugim jedinicama strahote rata. Komandant je bio Božo Jovanović, politički komesar Mato Petrović. Na ratnom putu od Boke do Prizrena kroz brigadu je prošlo 3.255 boraca. Na ratištu je ostalo 200 hrabrih proletera. Brigada Bokeška bila je brigada internacionalna. U njoj pod istom ratnom zastavom slobode, na kojoj je pored petokrake zvijezde pisalo: za slobodu i nezavisnost socijalističke otadžbine bili su borci iz Boke i svih krajeva Crne Gore i Jugoslavije. Sa njima u istom stroju Italijani – jedan bataljon divizije ,Garibaldi, zatim Rusi, Česi, Amerikanci, Austrijanci, Albanci i po jedan borac iz Grčke, Bugarske, Poljske, Čilea, Mađarske i Južno-afričke republike … U sastavu brigade bila je i bleh muzika nastala spajanjem muzičara Tivta i Đenovića na Dragalju 12. novembra 1944. godine. Ratni put i velike pobjede čuvaju od zaborava borci i hroničari koji su Sloboda Boke i Crne Gore i vrijeme kada obilježavamo sedam decenija pobjede nad fašizmom je prilika za izraze dubokog  poštovanja za sve partizanske borce, za sve roditelje koji su iznjedrili hrabre sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost u našu budućnost. Zato je vječiti amanet Crne Gore: slogu i slobodu treba čuvati, na Evropskom putu treba svoju istoriju poštovati i luče antifašizma se držati”, kazala je pozdravljajući današnji jubilej kotorska gradonačelnica.

Pero Milošević

U ime SUBNOR-a na svijetlu tradiciju i hrabrost partizanki i partizana, drugova i drugarica Prve Bokeljske udarne brigade podsjetio je Zuvdija Hodžić, a sjećanja na ratne dane ispričao je preživjeli borac Boklejske brigade Pero Milošević.

Tople pozdrave skupu i organizatoru uputila je i Gospava Kovačević iz prvih borbevnih redova ove slavne brigade.

Branko Grošeta

Branko Grošeta, predstavnik Dubrovačko neretvanske županije kazao je da su borci iz susjedne Hrvatske  ovaj poziv shvatili kao želju za nastavkom uspješne saradnje antifašista Hrvatske i Crne Gore i podsticaj za zajednički nastavak aktivnosti na obilježavanju svijetlih tradicija NOB-a.

Vjekovno prijateljstvo i ugradnja dobrosusjedskih odnosa je porušena tragičnim ratnim zbivanjima početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, osobito na agresiji i stradanju dubrovačkog kraja.

“Ovi događaji moraju nam biti opomena da se više nikada ne ponove kao saznanje kakvu nam budućnost može ponuditi povampireni nacionalizam i sljedbenici poraženih vojski i ideologija u drugom svjetskom ratu”, poručio je Grošeta.

Akademija se završila kulturno-umjetničkim programom i koktelom u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

4 KOMENTARI

  1. Ovdje je riječ o antifašizmu i svijetlim primjerima hrabrih. Zašto ste skloni da sve izokrenete?Alo,ANTIFAŠIZAM maroni!

  2. I nekadašnji jedinstveni SUBNOR pocijepan je na izvorne i secenioniste.
    Za potrebe režima, koji jedino i opstaje na dubokim podjelama u svim
    segmentima društva i života.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].