Neka unuk od đeda uči kako se sa ponte riba

1
dr Aleksandar Joksimović

 

U hotelu “Splendid” u Bečićima, od 16. do 20. oktobra se održava 41. sesija Generalne komisije za ribarstvo Mediterana.

Domaćin je Ministarstvo poljoprivrede, čime je našoj državi ukazana velika čast.

Prilika je da Crna Gora ugosti 23 zemlje koje izlaze na Mediteran.

Ovaj skup se održava jednom godišnje i na sesiji se iznose svi detalji istraživanja koje je rađeno tokom godine, kazao je gostujući u našem radiju dr Aleksandar Joksimović, šef labaratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora.

S obzirom da su resursi Mediterana vrlo ograničeni i da opada biomasa riba, vrlo brzo će se donijeti menadžment plan, tzv. plan upravljanja za Jadransko more za sve tipove ribolova.

Opasnost koja time čeka  Crnu Goru su odluke da se smanji broj brodova, flota i broj ribolovnih dana.

To je za nas, objašnjava Joksimović, apsolutno neprihvatljivo i naši predstavnici u  Komisiji biju bitku da do toga ne dođe, jer smo zemlja sa malom i zasterelom flotom i nerazvijenim ribarstvom, uz podatak da Crna Gora lovi manje od 1% ukupnog ulova na Jadranskom moru.

Ako ćemo sa 1% doći na 0,5 % onda bi to bilo pogubno i loš signal  EU prema Crnoj Gori i našim ribarima, rekao je Joksimović.

“Prema njegovim riječima, Crna Gora ne smije biti kolateralna šteta i toga su svjesni i Hrvati i Italijani jer znaju da su prekardašili u izlovu. Zato će Konferencija u Bečićima biti prilika da naši predstavnici ponosno kažu da ne bježe od odgovornosti i zajedničkog rada ali da žele da to što su do sada radili, rade bolje i modernije. Ako i uspijemo povećati ulov na 2% to nikako neće ugroziti ribarstvo EU, Mediterana i Jadrana”, rekao je Joksimović.

Ipak, prema njegovom mišljenju, između redova postoji šansa i izvjesna fleksibilnost za to da Crna Gora modernizuje, ojača svoju flotu i  da se obezbijedi veća sigurnost naših ribara na brodovima, jer je flota stara preko 50 godina.

Naši predstavnici će svim snagama koristiti sve moguće fondove da se to ostvari, rekao je naš sagovornik.

“U ovom predpristupnom periodu, svi zajedno, Ministarstvo, Institut i ribari želimo da ono što je malo, nama bitno i traje vjekovima unesemo u taj veliki sistem, ali sa željom da se ne utopi u tom velikom sistemu. Naše ribarstvo i stari tradicionalni alati treba da ostanu prepoznatljivi. Nema ljepše slike nego kada sa ponte ribaju đed i unuk. To je poruka koja znači prenošenje tradicije s koljena na koljeno na način da se odgovorno i održivo lovi riba”, zaključio je Joksimović.

1 KOMENTAR

  1. …kako cojak izgleda ,koji se iskljucivo rani ribom..Veseo i razdragan..sto mu ribe ne fali..iz akvarijuma Biologije mora..sa Jadranske straze…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.