Neka zvona zvone sa porukom sloge iz Kotora grada

3
crkva Sv.Nikole - bazilika Sv.Tripuna

Današnji datum u Kotoru od vjekova svjedoči o suživotu i po tradiciji okuplja građane i vjernike Kotora i Boke Kotorske bez podjela na proslavu Savindana i Loda koje označavaju početak Tripundanskih svečanosti u Kotoru.

Po običaju kotorska Gradska muzika ispred crkve Sv. Nikole pozdravlja Savindan svetosavskom himnom, koju pjevaju najmlađi iz hora Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Kako to u Kotoru vjekovi nalažu, građani i vjernici sa trga ispred hrama Svetog Nikole, predvođeni Gradskom muzikom odlaze na drugi kotorski trg ispred katedrale – bazilike Sv. Svetog Tripuna na tradicionalne Lode, pohvale ovom svecu, zaštitniku grada Kotora.

Tačno u podne sa tarace katedrale, Lode  će ove godine izgovoriti ovogodišnji Mali admiral Bokeljske mornarice 809. Petar Tripa Sindik iz tivatske podružnice.

Tripundanske fešte počinju 27. januara podizanjem zastave Svetog Tripuna, a centralna je u nedjelju 8. februara, uz vanjsku proslavu, kolo mornarice, pontifikalnu Misu i procesiju ulicama Kotora.

3 KOMENTARI

 1. Skalaradio, tekst je sasvim u duhu danasnjeg Dana.
  Neojte shvatiti ovo kao prekor, samo kao dobronamjernost – nije TRG Sv.Tripuna, nego PJACA, kao sto je i PJACA ispred Sv. Nikole.
  O tome se nedavno pisalo, a vi bi trebalo da budete ti, koji ovo znaju i prihvataju i ja vjerujem, da ce ubuduce tako i biti,
  Jedini je TRG od oruzja, uglavnom i za njega se koristi ,,pjaca od sata”.
  Budite nosioci kotorskog u svemu. Jos jednom, sasvim sa dobrom namjerom, uz punu podrsku za sve

 2. To je tradicija i prava vrjednost nasega podneblja !!! Bogu-Kristu, krstu ili križu svjejedno je, hvala ili fala, da se na ovaj dan sjetimo lijepe proslosti i dobrih starih vremena a i ljudi i naroda pitomoga !!!
  Sretan praznik svima zelim od srca i mir u svim domovima, blagostanje i zdravlja !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]