Nema budžeta, državna kasa prazna, a ministar nervozno: Je l’ treba da vam prevežemo stoku

0
Aleksandar Stijović

Iako je sa primjenom trebalo da počne danas, Zakon o budžetu za 2021. godinu još nije dobio zeleno svjetlo u parlamentu. I dok se nastavlja prepucavanje između izvršne vlasti i skupštinske većine, budžet se prazni, a sve su prilike da će, sve i da bude usvojen u skorom roku, doći do njegovog rebalansa, jer je, prema informacijama CdM-a, državna kasa već gotovo prazna.

Projekcije u predloženom tekstu o prihodnoj strani gdje se najviše sredstava predviđa na osnovu povećanja akciza, neposotojećeg zakona o porijeklu imovine i dobre turističke sezone, sada je već izvjesno, nijesu bile dobre.

Informacije iz izvršne vlasti koja je poznata po svojoj zatvorenosti za javnost i medije, govore da se jedva skupilo novca za majske plate i penzije, kao i da su sredstva iz, sada već istorijskog tajnog i organizovanog zaduženja, na izdisaju.

Većina je otišla na tekuću potrošnju, koja je značajno povećana partijskim, rodbinskim i kumoviskim zapošljavanjem u državnoj upravi, a prema pisanju pojedinih medija naklonjenih vlasti, ova Vlada je od stupanja na dužnosti zaposlila više od 400 ljudi.

Da li se tu ubrajaju i ugovori o djelu, čija visina po “ekspertu” iznosi minimum hiljadu eura, o čemu su mediji takođe izvještavali, ostaje da se vidi.

I dok traje prepucavanje na relaciji Vlada i parlament, gdje su oštri tonovi, međusobne uvrede, podignuti prsti postali svakodnevica, kapitalni projekti čekaju neka bolja vremena.

Šta to znači za reprolanac, mala i srednja preduzeća koja svoje biznisu zasnivaju na tim projektima, vrijeme će tek pokazati. Mada, jasno je i sada.

Pet mjeseci nema tendera, postojeće investicije su na čekanju a pr,ivlačenja novih nema ni u najavi. Za to vrijeme, cijene gotovo svih proizvoda rastu, a građane najviše pogađa povećanje izdataka za osnovne životne namirnice.

Uprkos svim ovom problemima, Vlada Crne Gore se dominantno bavi neviđenim revanšizmom, što je juče na skandalozan način potvrdila i ministarka četiri resora, Vesna Bratić.

Osim revanšizma i partijskog zapošljavanja, glavna tema koju nameće vladajuća većina su odnosi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Temeljni ugovor, izbor vjerskog poglavara, a koliko su zaokupljeni tom problematikom, pokazuje i činjenica da se izbor vjerskih poglavara promoviše i na zvaničnim društvenim mrežama pojedinih državnih institucija.

Do tada, ministri poručuju građanima da im se ne obraćaju, ili su nijemi na sve učestalije vapaje za pomoć. Ili što bi rekao ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović: “jel’ treba i da vam prevežemo stoku?”

Podsjetimo, iz DF-a su poručili da će njihov stav o budžetu zavisiti od dogovora sa Vladom “o određenim pitanjima”, među kojima je popis stanovništva i obezbjeđivanje novca za naknade majkama.

Prije toga su iz DF-a saopštili da neće glasati za Budžet dok ne budu usvojeni tužilački zakoni, koje je u međuvremenu izglasala skupštinska većina.

Miraš Dušević

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]