Nema izmjena Zakona o medijima bez mišljenja medijske zajednice

1
Predrag Sekulić i Andrija Popović

Popović i Sekulić

Prijedlog izmjene i dopune Zakona o medijima izmijenjen je u odnosu na prvobitni tekst.

Naime, predlagači izmjena Andrija Popović, Genci Nimanbegu i Rifat Rastoder odlučili su da ublaže  radikalnu opciju koja je predviđala trajnu zabranu distribucije medija koji prekše sudsku odluku o zabrani objavljivanja spornog sadržaja.

Predlagači su novim prijedlogom, propisali da sud može privremeno, do pravosnažnog okončanja postupka, na prijedlog tužioca zabraniti distribuciju medija, ako medij prekrši sudsku zabranu objavljivanja određenog sadržaja.

Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije Crne Gore, kazao je za Skala radio da je raniji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o medijima propisivao trajnu zabranu medija koji ponovo objave zabranjeni sadržaj.

Po novom prijedlogu, kazao je on, nema trajne zabrane distribucije medija.

Popović smatra da je ovaj novi prijedlog dosta blaži od predhodnog.

Ako medij već prekrši sudsku zabranu objavljivanja određenog sadržaja to je od strane tog medija, kazao je Popović nepoštovanje države.

On je kazao da se mora oslušnuti i stav medijske zajednice.

Ne smije se ići rigidno u izmjene ovog prijedloga Zakona.

On je mišljenja da treba sačekati stav Venecijanske komisije, koji još nije stigao ali, po njegovom mišljenju ovaj prijedlog izmjena Zakona o medijima neće skoro doći na dnevni red Skupštine Crne Gore tako da ima dosta vremena da se dobije stav Venecijanske komisije i medijske zajednice.

“Mislim da smo svi predlagači dobronamjerni”, kazao je Popović.

DPS Crne Gore misli drugačije.

Njihov stav, kada je riječ o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o medijima po riječima Predaga Sekulića, poslanika u crnogorskom parlamentu zavisiće od mišljenja medijske zajednice.

Iako je novi prijedlog zakona vezan za medije nešto blaži u odnosu na ono što smo već imali prilike da vidimo u Skupštini Crne Gore, to prema riječima Sekulića nije dobar put za izmjenu zakona.

Ovo tim  prije što se radi o veoma važnim zakonima koji su se i  ranije radili zajedno sa medijskom zajednicom, a sada se pokušavaju bez obzira na jednu ili drugu političku zajednicu mijenjeti bez stava medijske zajednice, rekao je Sekulić.

“Ako se svi zajedno slažemo da je došlo vrijeme da mijenjamo medijske zakone onda smatram da to treba da uradimo sa medijskom zajednicom kao i do sada, jer se izmjene  odnose prije svega na njih”, rekao je on.

Sa druge strane, kazao je Sekulić, samoregulacija je dosta zaživjela kad su u pitanju mediji i neophodno je čuti glas medijske zajednice u odnosu na ove zakone.

1 KOMENTAR

  1. A lijepih ljudi. Sliku im drzimo u ćumezima. Ovi desni nam cini dosta preko onoga debelog sto sjedi u skupstinu Kotora.. Ovi lijevi nam je pokusao ucinjet nesto prije 3 godine ali nije uspio… a platili smo ga bili. Cak je bio kod Maje da joj naredi da podrzi nase UDruzenje mimo svih pravila ali nije uspio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].