Nema nadogradnje nad “Slavjanskom čitaonicom” u Dobroti

5
Nekadašnja zgrada Slavjanske čitaonice

Slavjanska čitaonica

Saznanje da je DUP-om Dobrota predviđena nadogradnja objekta izuzetne kulturne vrijednosti, nekadašnje “Slavjanske čitaonice” u kojoj je danas Mjesna zajednica Dobrota 1, višenamjenska hala i kafana, uznemirilo je javnost kapetanske Dobrote.

To je bio razlog da pozovemo gradonačelnicu Kotora Mariju Ćatović i pitamo je kakav je stav zauzela lokalna opština po ovom pitanju.

Ćatovićeva je podsjetila da je “Slavjanska čitaonica” spomenik kulture, osnovana 1862. godine, a Statutom, u prvom članu je zapisano da je osnovna djelatnost proučavanje pomorstva i trgovine, zaštita narodnih običaja, muzike i kulture na nacionalnom jeziku i bila striktna u odgovoru da nema ni govora o bilo kakvim promjenama na ovom objektu.

Ona je kazala za Skala radio da je 16. maja ove godine opštinski Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje  izdao urbanističko tehničke uslove za sanaciju objekta.

U tom dokumentu decidno piše pod stavkom 3. da se objekat rekonstruiše u postojećim horizontalnim i vertikalnim gabaritima.

Dakle, kaže gradonačelnica Ćatović, ni slučjano nema nadograđivanja ni širenja objekta, već se sanacija može obaviti iskuljučivo u postojećim gabaritima, zaključujući da su i urbanistički uslovi dostavljeni Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

To isto potvrdila je i Slavica Vojinović, sekretarka opštinskog Sekretarijata za urbanizam i podsjetila da je ovaj Sekretarijat, od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, područne jedinice Kotor zatražio konzervatorske uslove u kojima je precizirano da je dozvoljena samo rekonstrukcija postojećeg objekta.

U tom smislu Sekretarijat je takođe izdao urbanističko-tehničke uslove u kojima je dozvolio samo rekonstrukciju objekta u postojećim gabaritima.

Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara je za Skala radio je kazala da Uprava neće dozvoliti nikakve promjene odnosno nikakve nadogradnje na “Slavjanskoj čitaonici”, iako je važećim DUP-om Dobrota to predviđeno.

Ona je kazala da je i obrađivač plana AG Info plan, na zajedničkom sastanku u Mort-u kada je istaknuta manjkavost DUP-a  Dobrota primijetio da je ovo bila greška.

“Mi naravno nećemo praviti grešku i nećemo dozvoliti devastaciju jednog značajnog kulturnog dobra kakva je Slavjanska čitaonica u Dobroti”, zaključila je Miranovićeva.

5 KOMENTARI

 1. Lijepa vijest.
  Treba ipak biti oprezan. Krčmarsko-ugostiteljski
  lobi je moćan, jak i nemilosrdan. Nemaju oni nikakvih obzira
  prema lokalnim materijalnim kulturnim dobrima. Prema nematerijalnim
  još manje. Njih interesuje samo brza zarada i
  lako bogaćenje po svaku cijenu. Bacili su oko na prizemlje
  Slavjanke. Idealan položaj za krčmu, kafić, otvoreni šank, piceriju,
  fast food, kako li to već zovu…
  Alaj bi im legla nadogradnja jednog sprata! Ka’ budali šamar.
  Kakva bi to kombinacija bila – dolje krčma, a na spratu sobe. NA SAT!
  Kao dugo godina što bijaše, malo niže, ono grdilo sklepano od dasaka.
  Ako se još sjećate Kapitana i Ali Babe.
  Nije ni malo smiješno, jer je to “važećim DUP-om
  Dobrota još predviđeno”.
  Donedavno su nas ovi isti čelnici ubjeđivali da uprava Jugopetrola neće
  iz Kotora.
  Danas su zaćutali.

 2. Nadam se da će vijest o sanaciji zgrade „Slavjanska čitaonica“ u Dobroti, obradovati sve one koji znaju njene funkcije i njihov značaj, u nastavku širenja narodnog jezika, govora, kulture i običaja, koji nijesu bili dozvoljeni u vrijeme austro-ugarske okupacije. I upravo zbog njegovanja nematerijalne kulturne baštine Dobroćana, prije svega, ovaj objekat je ispunio uslove iz Čl.17., tač.5, Zakona o zaštiti kulturnih dobara ( „ Sl.list CG „ Br.49/10), da bude proglašen i kao „ kulturno i znamenito mjesto“. Time bi bile potvrđene i zaokružene funkcije koje je ovaj objekat imao u prošlosti.U nadi da će konzervatorski uslovi biti u cjelosti ispoštovani, iskrena hvala svima koji su, na bilo koji način u tome učestvovali. .

 3. “….Ljudi moji, pa jeli ovo moguce”, da su nasrnuli i na spomenike i kulturnu bastinu…
  Prosto nevjerujem da će se ispoštovati neki Zakon.
  A eto, ostaje nam da se nadamo se hoce, bar kada su spomenici kulture u UNESCO- vom Kotoru u pitanju.
  U ruke Božje i zaštitara….

 4. Ovaj spomenik kulture je jedinstven na ovim prostorima i pod HITNO treba da se obnovi onakvim kakav je i bio pre stotinu godina !!! Bruka sto to ranije niko nije ucinjeo i tretirao kao jedan od spomenika kulture i bastine crnogorske !!! Sram nas sve bilo !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]