Nemoj brato, biću dobar

6
Mišići glave

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pismom traži od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankoviće da upotrijebi, sad već čuveno, obavezujuće upustvo prema Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da se ne privodi poslanik Nebojša Medojević, jer, po njegovom mišljenju za to nema potrebe.

Ustav Crne Gore garantuje građanima jednakost, što će reći da smo pred zakonom svi isti. A da li je baš tako?

U civilizovanom svijetu skidanje imuniteta zaštićenima, pa i poslanicima nije nikakav planetarni događaj. Bez ikakvog prejudiciranja, vodeći računa o pretpostavci nevinosti, tužilaštvo i sudovi, pozivajući se na Ustav, svoj posao rade poštujući zakone ove države. Njihov rad, očigledno je i laiku, ometaju mnogi mediji, pojedine vjerske organizacije, veliki dio NVO sektora, političari, analitičari. Oni su se javno stavili u ulogu lažnih branilaca čitave lepeze garantovanih ljudskih prava, koja, uzgred rečeno niko ne ugrožava. Upravo su prava i slobode onih koji nemaju moć da utiču na pravne tokove i nemaju nikoga ko bi mogao da ih zaštiti, ugrožena, da ugroženija ne mogu biti.

Najgrubljim riječima, monstruoznim kovanicama, sklepanim izmišljotinama za ovu i svaku drugu priliku, poslanici DF-a su napadali Specijalnog državnog tužioca države Crne Gore, Vrhovnog državnog tužioca i neizostavno vlast koja je, po njima sve ovo kreirala. Oni, uključujući i Medojevića, koji je molio kolege da ga odbrane od apsane, ne poštuju ali i ne priznaju ni državu ni njene institucije. Naprotiv, udaraju po njoj đe stignu i kad stignu. Prijete krvoprolićem, odmazdom. Prijete otvoreno Glavnom specijalnom tužiocu, poslanicima koji su se drznuli da glasaju za skidanje imuniteta i svima koji ne slijede njihov rušilački nagon.

Nijesmo jednaki pred zakonom!
Otvoreno tvrdim da bih bio priveden i sa imunitetom i bez njega, da izgovorim i najmanji postotak onoga što sipaju  mešetari DF-a svakodnevno. Za mene, moje kolege i prijatelje, kojima je Crna Gora sveta i jedina država, ne bi bilo milosti. I nije tu problem. Nema demokratije na svijetu koja toleriše napade na svoju državu. Taj primjer vidimo često kod najrazvijenijih, onih koji barjače s pravom u dugom redu postrojenih prava i sloboda koja se brane poštujući bespogovorno svoje vrhovne pravne dokumente.

Kada je u pitanju ova grupacija silnika kod nas nije tako. Oni kažu da neće poštovati odluku naših državnih institucija. Crnogorski parlament pretvorili su u spavaonicu baćajući rukavicu u lice državi, na koju će, ako se drzne da se sa njima obračuna, udariti iz svih raspoloživih sredstava njihove moći. Jedna od njih je i mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije. Namjeru da im duhovnik drži političko slovo u crnogorskom parlamentu, spriječio je predsjednik ovog visokog doma, ne dozvoljavajući vrhovniku da kadi svoje pleme unutar skupštinskog prostora.

Nijesmo jednaki pred zakonom!

Predsjednik Vujanović je, kako čujemo, jutros razgovarao telefonom sa Medojevićem, koji mu je obećao da će poštovati pozive tužioca i suda te da ničim neće izbjegavati ili ometati vođenje krivičnog postupka.
Pa jasno je da Medojević i DF od početka priče ne poštuju ni tužilaštvo ni državu. Otkud sad odjednom milost od mogućeg privođenja, kao zamjena  za poštovanje pravnog sistema Crne Gore?
Čudni su ti aršini, koji važe za jedne, a ne i za druge.

Kao što nije čudno da Medojević prihvata snishodljivo ruku spasa od onoga za koga nema riječi poštovanja. Što ne ostane dosljedan i instira na vjerovanju samo suda svoje partije? Malo sjutra, kazao bi svojevremeno jedan od političara iz susjednie države. Može to kada je u pitanju tuđa koža. Ali, svoja…

Osjećam na kraju neku mučninu, za koju znam da će teško i sporo prolaziti. Hoću da vjerujem da će ipak proći i da ćemo se u našoj Crnoj Gori jednoga dana svi osjećati jednako. Da više neće biti nekih malo jednakijih od drugih.
I da ne važi ona poslovića „vjerovanje, ludom radovanje“.

Slavko Mandić

6 KOMENTARI

  1. Slavko možete vi to bolje. Ulizivanje DPS-u neće vas daleko odvesti. Ne branim DF jer mi je ta šarlatanska politička grupacija odbojna ali radi se o 30 000 $ i već su četvorica u zatvoru zbog toga. Šta je sa 400 miliona budvanskih eura i Marovićima na slobodi? Šta je sa Limenkom i 10 miliona eura za koje niko nije odgovoran? Šta je sa predmetima u ladicama tužilaštva? Itd. itd. … Poslije skandala sa Marovićima ovo tužilaštvo nema kredibilitet da sudi bilo kome. Uostalom sa ovakvim sudstvom ne možemo u EU oni su naša blokada, oni će nas i izbrisati sa lica zemlje kao naciju. ( CG 2100-te 400 000 stanovnika ). Nama treba NOVO sudstvo koje će prije svega suditi ovom sadašnjem sudstvu a onda svim kriminalcima iz politike bilo da su iz DPS-a ili DF-a. Ja sam još davno DPS i DF svrstao pod pojam : Unutrašnji neprijatelj.

  2. ..ovakvije Tititinije vapaja nije bilo…ja vam jemac-e nebismo durali ni tri godine -a ne 43 ..?! Da zaključim-ne radi se ni “o bratu ni o biću dobar…”-no se radi što je koga volja..po glavi i gu..neznavenog demosa senca cratis!!! E bora mi-nije lako-preko noći “RAZBUCATI DIL…”, koji traje (brezmalo) tri decenije ljucke pogibije-moje domovine…što ostavismo našemu potomstvu-da se neće oporaviti ni u naredno stoljeće…?!!!!

  3. “Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pismom traži od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankoviće da upotrijebi, sad već čuveno, obavezujuće upustvo prema Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da se ne privodi poslanik Neojša Medojević, jer, po njegovom mišljenju za to nema potrebe.”

    Za ovakvo skandalozno postupanje, Šef države bi u svakoj NORMALNOJ državi, pod pritiskom javnosti, odmah podnio ostavku na sve političke funkcije do kraja života. Obaška što u iole normalnoj državi ni u ludilu nikom ne bi palo na um da utiče na tužilaštvo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]