Nepovratno uništeno 20 ribarskih posti u Bokokotorskom zalivu

7
poste

Mirko Đurović

Mirko Đurović

U zajedničkom obilasku ribarskih posti u Bokokotorskom zalivu, prošlog petka predstavnici Ministrastva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Univerziteta CG – Instituta za biologiju mora i Javnog preduzeća Morsko dobro su konstatovali da je oko 20 ribarskih posti nepovratno uništeno.

Ovo je alarmantan podatak kako za državu tako i za lokalno stanovništvo koje se tradicionalno bavi ribarstvom, jer su ribarske poste mjesta gde se povlačila riba unazad 700 godina, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

U periodu od 2011. do 2014. godine poste su uništene izgradnjom nelegalnih ponti, čak je evidentirana i gradnja kuća uz samu ribasku postu.

poste

Đurović u ime naučnog tima apeluje na nadležne, prije svega inspekcijske službe koje se bave zaštitom prostora, da pojačanim aktivnostima rade na zaštiti ribarskih posti i obale uopšte.

Prekomjerna urbanizacija i gradnja, dovodi do devastacije obalnog područja i uništenja mjesta za izvlačenje ribe iz mora, a samim tim i gašenja tradicije ribarstva koja broji vjekove u Boki.

7 KOMENTARI

 1. Negdje davno, prčiitah u jednom od godišnjaka Pomorskog
  muzeja u Kotoru, da u Zalivu, od Veriga do Veriga, ima 129 ribarskih
  posta. Koliko me sjećanje služi, sve su bile naznačeene na mapi u
  prilogu ćlanka. Danas, kako je Komisija utvrdila, njih dvadesetak,
  nijesu višee za upotrebu. Dobro je. Moglo je biti i gore.Ali, štta je sa
  onima koje se ne mogu koristiti od plutačaa i surgadina? Mi, ribari, smo
  izračuunali, da se na nekih tridesetak može ” izalat “, poteći mreža.
  I, pitamo se: ” Kako to, za četvrt vijeka postojanja JP Morsko dobro,ne
  uspjesmo da osnujemo instituciju sa nadležnostima koje bi spriječile
  uništavanju morskog dobra?” Postojeća institucija je javno preduzeće,
  dakle ono ima za cilj da ubira prihode, kao i svako drugo preduzeće.I,
  u tome je, bez sumnje, uspješno.Druge zemlje imaju instituciju za
  upravljanje priobalnim područjem, dakle , ne samo morskim dobrom.A mi,
  ostadosmo na ono, na čemu smo bili prije četvrt vijeka, osim po
  rezultatima.

 2. …jes,tako mi današnjega datuma-samo dvije i to jena na Marovo i druga u “Velju rijeku”-koju štiti svojom flotom-“LatkovicINekolikoKrivokapica” “bizm(p)ismen sa Cipra”?

 3. 20 posti? Cini mi se da je taj broj mnogo veci. Samo od Puca do Glavatog je bilo nekad 30-tak, a sad ih je mozda dvije. Tako je i u ostalim mjestima. Sad se neko sjetio o ovom pricat a poste se unistavaju vec 50 god. Kad su ribari o tome pricali niko ih nije obadavao.

 4. Bas ce se oni brinut o ribarskim postama. To je smijesno. Oni prodaju na kilometre obale Arapima, za 50 eura po metru kvadratnome uz zsamu obalu, a ne če štitit ribarske pošte.

 5. Za ovo bi trebalo najstroze da odgovara JP Morsko dobro jer nista nije ucinjelo da se ovo ne dogodi i ne desi !!! Ovo je veliki problem i molim direktora gospodina Mandica da na ovu temu organizuje sastanak i emisiju koju uredjuje nedjeljom !!!
  Hvala unapijed !!! Vas slusatelj Luka

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]