Nepravilna ishrana je osnovni uzrok 80% stečenog dijabetesa kod djece

2
dr Stojanka Čelebić

Dr Stojanka Čelebić

Nepravilna ishrana kod djece izaziva vrlo teške bolesti od gojaznosti do anoreksije sve do dijabetesa, anemije, hipoavitamonoze. Nagomilavanje masnoće u organizmu dovodi do hroničnih oboljenja. Ogromne količine šećera cirkulišu krvlju i izazivaju hronična i trajna oštećenja.

Nepravilna ishrana je osnovni uzrok 80% stečenog dijabetesa, tzv. tihi ubica koji razara vitalne organe i kod djece je u sve većem porastu, izjavila je za Skala radio dr Stojanka Čelebić, načelnica pedijatrijske službe kotorskog Doma zdravlja.

Piramida zdravlja objektivno i slikovito prikazuje što djeca i mladi najviše treba da koriste u ishrani. Baza piramide je najveća i najšira i u noj su žitarice i proizvodi od žitarica zato što su puni minerala, vitamina, vlakana i zdravih ugljenih hidrata.

Sljedeća skala je, objašnjava dr Čelebić, voće i povrće koje je od velikog značaja za zdarvu ishranu zato što u sebi sadrži gvožđe, minerale, bakar, magnezijum, a potom idući prema vrhu piramide su kvalitetni proteini. Oni se nalaze u ribljem mesu i proizvodima od ribe i u jajima.

Vrh piramide koji je najuži i najmanji, pripada mliječnim mastima i slatkišima, šećeru, što je najnezdravije u ishrani.

Na žalost, kada pitate djecu što više žele za doručak jabuku ili čips, cijeđenu naranču ili kokak kolu, odgovor većine je čips i kola, kaže dr Čelebić.

Ovakve navike moraju se mijenajti i to prvenstveno u porodici koja treba da stuimuliše.
Po starim standardima na koje, podsjeća pedijatrica Čelebić, zdravije se hranilo jer se podrazumijevao doručak, ručak i večera uz dvije užine.

Na žalost danas brz i savremen tempo života nameće brzu i nezdravu hranu, a u školskim dvorištima prodaju se hamburgeri, pice, slatkiši i gazirani sokovi, što je najnezdravije za adolescente. Roditelji su prezauzeti dnevnim obavezama, pa se najčešće obroci svode na samo dva i to posebno obilnu večeru.

Ishrana od rođenje mora biti zdrava, a ona prije svega podrazumijeva zlatne kapi majčinog mlijeka, koje daje bebi pasivan imunitet. Od petog mjeseca mora biti nemliječna vrlo kvaliitetna izbalansirana ishrana.

Kasnije u pretškolskom i školskom uzrastu ishrana treba da bude izbalansirana kako kalorijski tako i po kvalitetu specifičnih materija, proteina, ugljenih hidrata, masti, minerala i vitamina. Doktorica Čelebić insistira na važnosti ritma ishrane uz obavezna tri umjerena obroka i dvije užine.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.