Burzan: Neprofesionalizam i nepoštovanje kodeksa, pošast novinarske profesije

2
Danilo Dara Burzan

Ko je učio lekcije iz novinarstva čiji je učitelj bio novinar Danilo Daro Burzan, taj zna da je u vrhu svake, bila riječ časnost.

Đe je danas crnogorsko novinarstvo? Koliko nas zagađuju komentari na mnogim portalima čiji sadržaj skoro niko ne kontroliše i jesu li društvene mreže preuzele ulogu medija, Skala radio pitao je doajena našeg novinarstva, dobitnika nagrade “Crnogorac “za živorno djelo.

Ova današnja zdravstvena pandemija koja hara svijetom nazvana pošast, ima svoj pandan i u politici, ali i na medijskoj sceni, jer je prava pošast naše profesije amaterizam, neprofesionalizam, odnosno nepoštovanje kodeksa, naveo je Burzan.

Ono što danas živimo, posebno zbog takozvanih društvenih mreža čiji društveni značaj Burzan ne spori, jer je to, kako kaže, dio procesa razvoja čovječanstva, ali je u pitanju zloupotreba društvenih mreža.

“To je uzelo toliko maha da nigdje još nije uspostavljen odbrambeni mehanizam. To užasno ponašanje na društvenim mrežama i njihova zloupotreba, ima odjeka i na medijskoj sceni kod takozvanog klasičnog novinarstva. Vidimo da se jedan broj novih medija, elektronskih prije svega, utrkuje sa društvenim mrežama ko će da prvači, ko da ugrabi, tako da zapadamo u procjep iz kojega ćemo dosta teško da se izvlačimo, jednako kao i iz ovog političkog”, smatra naš sagovornik.

Mediji i medijski poslenici su višestruko danas ugroženi. Pojedinačno za svakog od nas, a posebno onih koji od toga žive, kaže Burzan, egzistencija je mnogo važnija od svega drugog.

“Novinari su egzistencijalno veoma ugroženi, jer mnogo njih ostaje bez posla ili nijesu u mogućnosti da zasnuju radni odnos, nego rade na crno. Oni pak, koji rade, rade za izuzetno male plate i samo rijetki imaju mogućnost da dobro žive od naknada koje dobijaju mediji. Zbog takvog statusa, profesija je potpuno ugrožena”, kaže on.

Burzan odavno tvrdi da u svakom od novinara pojedinačno čuči mali ili veći cenzor.

“Upravo iz raznih razloga, a jedan od brojnih je i egzistencijalni, utiče na to da li će taj censor u našim glavama da proradi, da utiče ili da se umiri, da ga nadvladamo. Oni koji su u neprilici, zavise ne samo od egzistencijalnog statusa nego i od vlasnika ili uređivačkih ekipa u medijima, a od  kojih su se mnogi pretvorili u biznis. Ponašanje tih uređivačkih ekipa i vlasnika medija koji imaju i neke druge ciljeve, ne samo medijske, znatno utiče i na ponašanje novinara. Jer novinar ne može da se bori za kodeks nego mora da uključi onog malog cenzora u svojoj glavi, da se prilagođava interesima vlasnika i urednika koji su često politički opredijeljeni”, priča on.

Na naše  pitanje da li su mediji postali dobrim dijelom glasnogovornici političkih partija, Burzan je odgovorio da je upravo to jedna od nevolja koja već dugo vlada medijskom scenom.

Crnogorsko društvo je inače sučeljeno i podijeljeno, što se apsolutno jednako odražava i na medijsku scenu. Politički i ukupni sukobi, sučeljavanja i svađe jednako tako “plodotvorno” utiču i na način ponašanja medija, kaže Burzan.

“Ponekad imam utisak da je mnogo opasnije i mnogo gore to što imamo na medijskoj sceni, način na koji se ponašamo, kako pomažemo sukobima i širimo mržnju, od onoga kako se ponašaju mnogi političari. A njih nije lako doseć, naročito jedan broj posebno kad je u pitanju sukobljavanje, nacionalizmi, mržnja itd. Medijska scena je zagađena, i u narednim godinama, pa neka i ova svečana povodom 150 godina od izlaska prvog broja lista “Crnogorac”, bude prilika da možda i mi u medijskoj zajednici pokušamo da načinimo prvi korak i zajedno organizovani branimo kodeks. Zajedno smo ga i napravili, pa je red da ga i branimo, a ne da ga tumačimo svako na svoj način”, poručio je Danilo Burzan.

Poslije toliko angažovanja u novinarskoj đavoljoj profesiji, kako je kazao, svako priznanje, posebno od samih kolega više je nego značajno.

“Posebno je višestruko važno ako je to na kraju karijere, životnoga puta. Ovo je nagrada za živorno djelo, a ja se ne dam. Ne mislim da je još životno djelo završeno i na pragu devete decenije ne dam peru da presuši. Biće još stvaralaštva”, poručuje doajen crnogorskog novinarstva.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]