Nevakcinisano 85 odsto mlađih od 29 godina

0

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će danas razmatrati mogućnost uvođenja novih mjera i da će uputiti dodatne ekipe epidemiologa u Budvu, gdje je, prema podacima nadležnih, u prethodna dva dana registrovano 34 inficiranih. Iz Instituta za javno zdravlje Danu je saopšteno da 85 odsto mlađih od 29 godina nije vakcinisano, dok je obuhvat znatno bolji u starijim uzrasnim kategorijama.

U Crnoj Gori je trenutno obje doze vakcine primilo 146.604 osobe, odnosno oko 25 odsto građana.

Borovinić Bojović je kazala da će nove mjere u borbi protiv virusa korone biti saopštene u petak, a da je prethodna dva dana imala konsultacije sa zdravstvenim institucijama o epidemiološkoj situaciji.

“Kao što sam i najavila, u slučaju promjene epidemiološke slike u Crnoj Gori, mjere u borbi protiv koronavirusa biće korigovane. Nakon što je zasjedala Komisija za borbu protiv koronavirusa, u utorak i danas održala sam sastanke sa čelnicima IJZ i Kliničkog centra, sa kojima je usaglašen predlog predstojećih ograničenja. Odluku, kao što je javnosti poznato, donijeće Savjet Vlade Crne Gore. Naš sastanak biće održan danas, nakon čega će u petak biti sazvana konferencija za medije u IJZ”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su brojke zaraženih za sada dobre, ali su granične i napomenula da je Crna Gora sve vrijeme sprovodila i sprovodiće masovno testiranje.

“Danas je, od 1.694 testirana, 47 pozitivnih nalaza. Situacija poziva na oprez. Molim sve da se čuvaju. Što se više građana vakciniše, to će manje ograničenja biti”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je najavila da će u Budvu biti poslate dodatne epidemiološke ekipe, koje će sve vrijeme biti uvezane sa Upravom za inspekcijske poslove i Upravom policije.

“U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, IJZ će koristiti preporuke iz Popisa ključnih aktivnosti i nivoa pripremljenosti za kritične varijante SARS-CoV-2 i povećane transmisije u državama širom Evrope, dokument koji nam je dostavljen od Svjetske zdravstvene organizacije”, kazala je Borovinić Bojović.

Načelnica odjeljenja za imunizaciju IJZ Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da su započeli kampanju prikazivanjem spota, kako bi aktivirali mlade da se vakcinišu.

“Imamo veoma korisnu kampanju gdje naš epidemiolog upozorava mlade da je epidemija prošle godine upravljala sa nama, a ove godine mi ako se vakcinišemo možemo da upravljamo njome. Trenutno imamo 15 odsto vakcinisanih građana u uzrastu od 20 do 29 godina, 18 odsto je primilo prvu dozu. I to su znatno bolji rezultati nego prije nekoliko sedmica. U uzrastu od 30 do 39 godina vakcinisano je 23,3 odsto građana, a među starijima do 49 godina imunizovano je 27,5 procenta. Prošle godine smo mogli da imamo razumijevanje za razna ponašanje i dileme građana, ali ove imamo vakcinu koja definitivno smanjuje broj zaraženih. Vakcina pruža zaštitu od teških formi bolesti i od fatalnog ishoda, tako da pozivamo prevashodno mlade da pokažu odgovornost i spriječe širenje infekcije”, ističe Popović Samardžić.

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.