Neven Staničić: Cdu spremna za izbore u Tivtu

2
Neven Staničić

U očekivanju dogovora partija vlasti, stranaka tranzicije, predstavnika opozicije i svih ostalih, koji spadaju u sve tri kategorije pomalo, Crnogorska demokratska unija podsjeća da predstoje lokalni izbori u Tivtu.

Ta utakmica će biti demokratski i politički test za sve koji žele da se kvalifikuju u predstavničko tijelo i izvršnu vlast na regularan način – putem glasanja i izbora.

Tivat je po mnogo čemu specifična opština. Nesumnjivo je da su u periodu iza nas postignuti uspjesi u razvoju – zahvaljujući, prije svega, projektima Porto Montenegero i Luštica i sa njima povezanim sadržajima.

S druge strane, sasvim je jasno da su činjeni i da se još čine ozbiljni i nepotrebni propusti, greške i promašaji,  tipa golf terena “Boka grupe” ili turističkog kompleksa na ostrvu Sv. Marko, od kojih više nema ni traga, ni glasa.

Građani Tivta ni izdaleka nemaju koristi i čuvene “benefite” koje bi trebalo da imaju od sadržaja koji su pozicionirali naš grad na turističku i nautičku mapu Mediterana i Evrope. Naprotiv, gotovo svi trendovi i pokazatelji su negativni, prvenstveno onaj koji se tiče zapošljavanja i mogućnosti Tivćana da budu učesnici u uslugama i privrednim aktivnostima.

Tu, prije svega, mislimo na zapošljavanje i na stvarne mogućnosti građana Tivta da budu dijelom privrednih aktivnosti koje su komplementarne ovako “planiranim” razvojnim sadržajima, do dovođenja u pitanje osnovnih prava građana vezanih za raspolaganje privatnom imovinom.

Na velika vrata nam se vraća institut eksproprijacije, što je pogrešno i suprotno interesima građana.

Tivćani su svedeni na puke učesnike u javnim raspravama. Građani i njihovi izabrani predstavnici uskraćeni su za mogućnost da efikasno i odgovorno utiču na namjene prostora za odgovarajuće projekte i investicije.

Cdu je već pristupila izradi sadržajnog i originalnog Programa razvoja Tivta za period 2016-2020.

Taj program će ponuditi rješenja, modele i kadrove koji treba da reformišu i stave u funkciju održivog razvoja postojeća, ali i da formiraju nova preduzeća i agencije, koji nedostaju gradu i opštini. Tivtu je potreban novi  koncept politike upravljanja i angažovanja ljudskih resursa.

Tivat treba vratiti Tivćanima. Stanovnici Tivta treba da budu planeri i nosioci razvoja naše opštine, a ne “statistički podatak” ili puko “lokalno stanovništvo” koje se, u ime “viših” državnih ili “globalnih” ciljeva i vizija, samo posredno i sporadično konsultuje u vezi sopstvene budućnosti.

Cdu izlazi na izbore u Tivtu spremna za samostalni nastup, ali i zainteresovana za razumijevanje i za saradnju sa drugim građanskim i demokratskim partijama, listama, sa udruženjima građana i pojedincima.

Tivat i Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji ih poštuju i vole!

2 KOMENTARI

  1. Ovaj i ovakav kvalitetan čovjek, Boklej bi i te kako dobro diošao u Kotor npr umjesto tebe i takvijeh kao što si ti!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]