Nezaštićeno kulturno nasljeđe crnogorskog podmorja

0
nalaze, kradu i skupo prodaju

Veselin Mijajlović

Veselin Mijajlović

Crnogorsko podmorje već duže vrijeme je meta organizovanih pljačkaša pojedinaca i nelegalnih grupa koji se bave vađenjem vrijednih predmeta, a potom ih iznose, krijumčare iz Crne Gore radi prodaje na međunarodnom tržištu za enormne iznose.

Na ovaj vid krađe ukazuje Centar za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele, podsjetio je za Skala radio Veselin Mijajlović, direktor ovog Centra.

Nakon informacije ovog Centra da je ukinuta uredba o obavljanju podvodnih aktivnosti u vodama Crne Gore i da ne postoji propis, crnogorska Vlada je 2013. godine donijela zaključak da zadužuje MUP da u što kraćem roku pripremi i dostavi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i spašavanju.

Zakon je pripremljen, ali na žalost ni do danas uredba nije vraćena, podsjetio je Mijajlović.

Nepovratnim nestajanjem ogromnog kulturnog nasljeđa iz našeg podmorja postoji opasnost da naša zemlja bude prepoznata kao pogodno područje za ove kriminalne radnje.

Susjedna Hrvatska se uređenim zakonima se ovom problemu veoma uspješno suprotstavlja i oštro sankcioniše.

Tokom petogodišnjeg istraživanja na prostoru u dužini oko 10 milja ronioci Centra iz Bijele su pronašli preko 20 potopljenih brodova od čega je potonulo 11 u periodu između IV i I vijeka prije nove ere.

“Predmeti koji se nađu na potonulim brodovima starim preko 2.400 godina dostižu milionsku vrijednost na inostranim tržištima i aukcijskim kućama. Tako vrijedne predmete, organizovane grupe podvodnih pljačkaša godinama na vrlo perfidan način vade i iznose iz naše države tako što ih prefarbaju da bi ih kupci iznijeli preko granice predstavljući ih kao suvenire kupljene u Crnoj Gori. O ovome ne rijetko pišu strani mediji”, podsjeća Mijajlović.

On je naveo primjer samo jedne amfore koja na crnogorskom tržištu košta između pet do deset hiljada eura, a kada se iznese na zapadno tržište ona je još puno skuplja.

Kada se takvo kulturno nasljeđe jednom iznese onda se nikada ne može vratiti u Crnu Goru, rekao je Mijajlović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]