Nezavisnost ili zavisnost?

2
Erol Ramusović

Piše: Erol Ramusović

2. april je nova nezavisnost Crne Gore

Da li želimo građansku, multietničku, multikulturalnu, demokratsku i nezavisnu Crnu Goru, koja će ostati članica NATO-a i postati članica Evropske unije? Ako je odgovor DA, onda je 2. aprila 2023. godine izbor jasan, a to je iskusan i dokazani kormilar na čelu Crne Gore!

Ako je odgovor NE, onda dobijamo Crnu Goru pod patronatom Srbije, koja će biti izvedena iz NATO-a i nikad neće postati članica Evropske unije.

Crna Gora je svoje dostojanstvo pokazivala kroz istoriju i stekla nezavisnost u Evropi kad mnogo veće današnje države nisu bile nezavisne. Građani Crne Gore su obnovili svoju samostalnost i 2006. godine. Od tada se Crna Gora kretala uglavnom uzlaznom putanjom sve do unazad nekoliko godina kada je unesen nemir u međuljudske odnose. Svi moramo stati i zapitati se zašto je to tako i kako povratiti povjerenje i saradnju među ljudima?

U Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini gdje živim posljednjih 40 godina, problemi nisu domaćeg porijekla. Oni su uvijek uvezeni s vana, od naših susjeda. U Crnoj Gori iz Srbije, a u Bosni i Hercegovini, pored Srbije i iz Hrvatske. Nažalost to je tako i o tome postoji opsežna dokumentacija kako naučna, tako pravna i sudska. Ipak kako se problemi uvoze s vana, tako i mi moramo doći s vana 02. aprila kako bismo dali podršku našem narodu u Crnoj Gori, suprotstavljajući se zajedno rušiteljima Crne Gore!

Crna Gora se mora oduprijeti takvim nastojanjima da se problemi nastave uvoziti s vana, inače svi smo u problemu. Doprinos tom otporu moraju dati oni koji sebe identifikuju kao Crnogorci, Bošnjaci, Srbi, Albanci, Hrvati i drugi narodi naše lijepe zemlje koji vole Crnu Goru i uvažavaju njenu samostalnost i nezavisnost. To je mozaik koji moramo njegovati, a ne uništavati. Zajednička nam je kuća, naša Crna Gora. Onaj ko ruši kuću nije prijatelj ove zemlje i njenih ljudi, bez obzira na naciju, vjeru i bilo koju drugu identifikacijsku različitost. Mi iz dijaspore našu kuću posmatramo s vana i nekad jasnije vidimo situaciju, zato smo tu da kažemo NE onima koji nas žele zavaditi i staviti pod kontrolu.

Pred Crnom Gorom su dani velikih odluka. Sve ono što smo gradili vjekovima biti će na testu na predstojećem drugom krugu za Predsjednika Crne Gore.

Ulazimo u mračni tunel neizvjesnosati, prepreke na koje nailazimo nažalost trenutno jasno ne vidimo! Mi moramo koračati prema svjetlosti, koračati prema Evropi i kormilo Crne Gore mora biti u rukama kapetana koji je u stanju provesti brod kroz oluju i nemirno more.

Dragi moji zemljaci, a posebno se obraćam Bošnjacima i svim manjinskim narodima u zemlji i širom svijeta,

Svi mi koji želimo odbraniti građansku Crnu Goru moramo glasati na predstojećem drugom krugu izbora za predsjednika Crne Gore. Naš izbor je jasan, i zemljom će upravljati onaj ko bude glasniji. Moramo svu energiju ustremiti za odbranu nezavisnosti. State Department nije bez razloga opomenuo Rusiju da se ne miješa na izborima u Crnoj Gori.

Koristim priliku ovim putem pozvati sva udruženja i medije u dijaspori i Crnoj Gori da postave javno pitanje kandidatima za predsjednika: “Da li je u Srebrenici bio genocid i da li su Radovan Karadžić i Ratko Mladić ratni zločinci?

Kandidat koji želi predstavljati sve narode u Crnoj Gori mora biti jasan i poštovati odluku međunarodnog suda.

(Autor je predsjednik Skupštine Senata privrede EU u BiH i član udruženja građana porijeklom iz Crne Gore)

2 KOMENTARI

  1. Lakovjerni, podmitljivi narod ih glasa zbog malo para, a oni mu se smiju. Isti ce ih cereciti kad ne bude nikakvih para ni za ono 250 e.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].