Ni Ibrica Jusić nije uspio da motiviše kotorsku “vlastelu”

15
mali prostor za velikog majstora

Proslavljeni hrvatski i ex-jugoslovenski kantautor Ibrica Josić priredio je sinoć u Kotoru veče za pamćenje.

Gitara i maestro, zvučali su kao orkestar.

Nizale su se šansone iz srećnog vremena mnogih, koji su pjevušili Mačku, Dobro jutro, Margareta, Ponoć, Jubi san vašu ćer, ili one koje je za brata napisao proslavljeni Đelo Jusić, onih antologijskih, poput Šalom Sarah, U svakom slučaju te volim, Na Stradunu i još mnogo drugih.

Prepuna Pjaca od kina, i noć za uživanje uz maestra koji nije skrivao da ga dodatno motiviše stari Kotor, ta snažna poetska kamena nit koja, uz onu muzičku daje impresiju uz koju se najbolje sanjari.

Definitivno je jasno da Kotorani vole dobru muziku i da je loš izbor i ne rijetko prisustvo turbo folka na ovom prostoru, samo nečiji hir i udar na vrijednosti grada koji je za poštovanje.

maesto sa vjernim pratiocem

Organizator ove večeri je kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković“.

Novca ima na pretek, a kako su gotovo sva ona poznata imena koja su gostovala u Kotoru, od ranije prijatelji ovoga grada, onda je najlakše bilo pozvati ih da opet dođu.

Tako se ispunjava plan donešen prethodne godine, uz politikantsko prisvajanje rezultata onih kojima je kultura sve veći problem.

Dokaz koliko su “kotorski politički kulturnjaci“privrženi kulturi je činjenica da niko od njih sinoć nije bio na koncertu.

Kako saznajemo, vd direktorica, kuma predsjednika opštine Vladimira Jokića je na godišnjem odmoru nakon tromjesečnog nezakonitog postavljanja na ovo odgovorno mjesto.

Umorila se valjda od svakodnevnog putovanja po instrukcije od Centra do Opštine i nazad.

Nije bilo ni nezakonito postavljene sekretarke Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelene Vukasović.

O čelnim ljudima kotorske opštine i SO da ne govorimo.

Savjet Kulturnog centra Kotor, kojim predsjedava penzioner Dušan Davidović, sa članovima prof. dr Darkom Antovićem i Ljubenkom Borovićem nije primijećen.

Davidović valjda samo na početku.

Da li se radi o muzici koja nije imanentna političkom sluhu onih koji smjenjuju po direktivi, kršeći zakone, nije naš problem ili je ipak nekome buba u uhu.

Na kraju, dobro je što ovakva vlast nije bila na koncertu.

Zašto, znaju i oni ali i svi koji su uživali sinoć na pjaci od kina.

Slavko Mandić

15 KOMENTARI

 1. Zanimljivo je to kako je Slavko Mandić “ekspert” za sve i svja, čak i za muziku; i ne samo to – on je samopozvan i da odredi koja je muzika dobra, a koja nije, što bi trebalo da znači ne samo da ima muzičko obrazovanje, već i da voli da se stavlja u ulogu “madam” koju je nedavno kritikovao.

  Novinar, urednik, direktor i vlasnik Skala radija, gdin Slavko, uz sve to smatra se kompetentnim da komentariše i muzički ukus Kotorana, te da one koji slušaju muziku koju on smatra dobrom, “samoproglasi” boljim dijelom ovog grada. Kako ovo miriše na neka cenzorska vremena izvesnih komesara za kulturu.

  Međutim, neukusnih, neprimjerenih tekstova na ovom portalu, iz pera Slavka Mandića svakim danom sve više i više…

 2. Iskreno mislim da ne bi sa političke tačke gledišta komentirao dolazak ili ne dolazak na bilo čiji koncert. Slučajno znam da se Jokić Vladimir turbo folka užasava. Možda ne vili muziku Ibrice !? Ne vidim problem u tome.
  Degutantno je kad dođu na koncerat da bi bili vuđeni i ne vide ure da završi. Uz to, po mogućnosti ide prvi red. Ima ih naravno i koji vole, pa dođu.
  Tata nacije voli turbifolkiće, a Momir Bulatović Pink Floyd, a bili su u startu tako čvrsto povezani.
  Važno je ne folirati se, a činjeti sve da mladi naraštaj prekine da se divi kiču u muzici.
  Ja nisam bio, jer, nažalost, ne mogu. I žao mi je.
  Želim da Ibrica još dugo pjeva i žao mi je što više nemamo jednu lijepu, veliku zajedničku domovinu.Imati ONAJ pasoš, bila je privilegija. Sad smo isjeckani, i jadni svi koliko nas je u buktinjama Grba Države bilo.

 3. Ranije,Ibrica Jusić nije tretirao Kotor kao “lokalitet” za svoje koncerte…..sad pod stare dane,dobar je i Kotor za tezgu.
  Nije dolazak ili nedolazak na koncert Ibrice Jusića pokazatelj nečije kulture ili nekulture……to je samo u glavama onog dijela iskompleksiranog Kotora,inferiornog načina razmišljanja u odnosu na Dubrovnik i Hrvatsku koje se tragikomično bazira na mitu o “tisuć ljetnjoj kulturi”.

  • ..U KOJE SPADA I Bokelj..koji ima mnogo godina u gu..a u glavu to đaolje(rođen 23.srpnja.1957 u hotel SLON-u Emonu!)-ubi ga mržanja izazvana istinom-kontra njegovih LAŽI! I oko “tretiranja Kotora” od strane Ibirice..samo za Bokelja..koji je u doba dolazaka (nije znao đe je šupalj!) DUBROVAČKIH TRUBADURA U KOTOR KAD SU SVIRALI NA SVEČANOSTIMA-MATURSKIM NOĆIMA-POSEBNO U AMBIJENTU “KAFANE DOJMI”..ŠESDESETIH GODINA PASANOG VIJEKA da je Kotor i te kako teriran od istih Jusića! KAD SI TI Bokelj “odio” po kućama u Kotor (tvoje blejanje na ovaj Portal) i “gledao” đe ima znamenja “ustaškije”-u kuće starokotorana..! Bokelj…romijeni vodokotlić,najebasmo od tebe i “tvoje arije”…?!!!

  • Bokelju velikosrpski nacionalisto i kukavice,Kotor ,Dubrovnik su bili stoljećima jedno,znači dio zapadne kulture,Mletačka Republika,Austro-Ugarska ,prva je došla na poziv kotorana da ih zaštiti od onih čiji ste bili kmetovi 500 godina koji su imali pravo na prvu a možda i na još koju bračnu noć a drugi raspodjelom teritorija tada velikih sila.Dubrovčani i kotorani su imali ista dokumenta iste putovnice jer je bila ista država,istu muziku slušali,iste običaje itd.a vi odnosno ti slušajte trubače iz guče,porijeklo turska vojna pleh muzika i jedite mesurine svaki dan kao vukovi to vi je zdrava ishrana.
   Adio Bokelju kukavice i uvati se neke rabote a iza škura virit po čitav dan.

 4. Lako je gospodinu Mandiću bilo prisustvovsti Ibrovoj gitarijadi. On je to sve slušao i posmatrao sa prozora svoga studija. Onda očekuje da sve javne ličnosti Kotora dođu i pozdrave “maestra”. Suludo! Ibro nije držao humanitarni koncert, nego komercijalnu “tezgu”, kakvih ima na hiljade u toku ljeta duž Jadrana. E, da je to bila svirka humanitarnog karaktera, sigurno bi došao gradonačelnik da pozdravi dobrotvora.

 5. Zar ljudi koje ste nabrojali u tekstu imaju obavezu da idu na sve koncerte?
  Ako ne bas na sve, na koje trebaju da idu?
  Moze li Skala radio da objavi listu koncerata i dogadjaja gdje bi trebalo da idu i ljude koji bi trebalo da idu? Da ih iskritikujemo ako ne postuju Skalinu listu.

 6. Naredne koncerte-provajte sa Nikšićkim GUSLAMA (MANDOLINOM)-iz novijeka vijeka (1988)-animacije radi… tuti cvanti guslari “oćemo Gusle oćemo Ruse-18.rujna”-zora ne sviće..Ko nema svoju prošlost-taj nema ni svoju budućnost…? Znaju to dobro naši guslari-koji ste nas doveli na ove grane..”sit gladnome nevjeruje”-jer ovaj potonji (GLADNI!), je odavno sitan laži i prevara ovih GUSLARA-koji “crkoše za Ibricom (nekadašnjim ibretom-što bi rekli Podgoričani?)Dubrovačkim…i Dubrovnikom “srpskim”..? Ljepe pozdrave iz Prčnja..šaljema klapa..”Ko vam vjerovao pašu vjeru vjerovao…”? Šah mat u jednom potezu..? BLAGO TOME KO OBRAZA NEMA-TAJ I NEMA ŠTO DA /SA/ČUVA…

 7. Ne cijenim ga baš jer je dopustio da ga onaj bolesni dio hrvatskog društva ponizi i prekrsti. Tako je dozvolio da mu “za dom spremna” družina promijeni ime Ibrahim u Ibrica , a brat mu Džemaludin postade Đelo Jusić. Jadno , zar ne ?

  • Ibric u i Đela su tako zvali u Dubrovniku i prije 50 godina njihovi drugari, i oni su im to dali. To sa Hrvatskom državom i vlašću nema nikakve veze. Nemojte podmetati. Ako ne volimo hrvatska ponašanja u zadnjim ratovima, to je sasvim druga stvar.

   • Ma šta mi napriča kamperu ? Gdje ono cijeli stadion skače na noge kada Šimunić podvikne : “Za dom” ? Zašto se kod pokojnog Dražena Petrovića uvijek favorizovala majka Biserka a otac JOVAN ignorisao u javnosti ? Ako bi ga spomenuli onda bi to bio Jole … A Ibrahim Jusić da je bio muško nastupao bi pod pravim imenom kao npr. Haris Džinović. Jadan je čovjek koji se srami svog porijekla.

  • Prvo Veljko ko je vas Ćatoviće,od ćata na turskom -pisar, Seferoviće od sefera-drugi mjesec islamskog kalendara,Šabanoviće od šaban -mjesec u islamskom kalendaru,Mendegaje, Kavaje,Ramadanoviće,i još mnogi drugi, napravio učinio ,da se izjašnjavate Srbima brez srpskijeh gena i porijekla-podrijekla ?

 8. U čemu je problem? Vi biste da neko silom bude prisutan na koncertu “maestra” koga njegovo muziciranje ne interesuje! Van pameti. I moja malenkost je na kratko navratila, pogledala i – otišla. Bitno je “da para ima” i da je maestro dobio ugovoreni honorar.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]