Ni svemirski brod za čišćenje ne bi mogao očistiti nisku svijest nesavjesnih građana

4

 

U drevni grad se savkodnevno sliva rijeka turista koji velikim kruzerima i turističkim autobusima obilaze njegove znamenitosti.

Čistoća grada je njegov obraz, a mnogi sugrađani nemaju obraza kada je u pitanju odlaganje otapada i nepoštovanje opštinskih odluka iz ove oblasti.

Kotorsko Komunalno preduzeće je na lokaciji Tabačina prezentovalo način na koji bioalge utiču na neutralisanje neprijatnih mirisa u kontejnerima i oko njih.

Neposredno prije ove prezentacije bilo je sve besprekorno očićeno, kontejnerska mjesta oprana i dezinfikovana, da bi samo sat poslije prezentacije sve bilo ponovo zatrpano smećem i kabastim materijalom.

Potpuno odsustvo svijesti dijela sugrađana i njihovo necivilizovano ponašanje je odomaćena pojava u gradu svjetske kulturne i prirodne baštine, pa se otpad baca i odlaže na mnogim mjestima koja za to nijesu predviđena, na putevima, magistrali, u stambenim naseljima itd.

Pored edukacija, i preventivnih mjera i represivne mjere su neophodne, rekao je za Skala radio vd direktora Komunalnog preduzeća Kotor Milan Popović.

Na naše pitanje ko je za to zadužen on je odgovorio Komunalna policija i inspekcija mada se do sada nije javno čulo da je iko kažnjen za ovakve prestupe.

Popović je kazao da je sljedeće godine planom preduzeća, ali i regulativama EU predviđena klasifikacija na suvi i mokri otpad.

Riječ je o kantama za ovaj otpad, a pored njih su predviđeni i podzemni kontejneri.

Ovi kontejneri su veoma osjetljivi u dijelu prese i platforme, rekao je Popović i podsjetio da je opština Tivat van funkcije stavila 13 od ukupno 15 podzemnih kontejnera zbog njihove nefunkcuionalnosti ali i nesavjesnih građana koji su u njih trpali sve i svašta.

Video nadzor po riječima direktora Komunalnog bi na mnogim mjestima ublažio i riješio problem baš kao što se operatvnom pokazala kamera na gradskoj pijaci kojom gazduje ovo preduzeće.

Naime, prošlih godina je primijećeno da pojedini turisti, stranci falsifikovanim novčanicama kupuju voće, povrće, hranu životinjskog i biljnog porijekla.

Komunalno je postavilo kamere na pijaci u skladu sa propisima i zakonima što se pokazalo veoma efikasnim.

Za čistije gradske pločnike osposobljeno je pet sprava za čišćenje, odnosno uklanjanje žvakaćih guma, a povećan je i broj visećih kanti, njih tridesetak u starom gradu, koje su dobile novo ruho i služe za sitni otpad.

Međutim, i tu je izražen problem, jer veće kese smeća napune male kante.

Stoga se u gradu uvodi veći broj čistača koji će ih prazniti.

U pogonu je svakodnevno i specijalna mašina čistilica, koja čisti trgove, ulice i rive duž opštine, rekao je Popović.

4 KOMENTARI

    • Iz Skala radija smeće se odlaže vikendom na mjestu i u vrijeme koje je zakonom propisano!Do tada uredno spakovano u kese za otpad koji je uglavnom papirni.
      Budući da nemamo higijeničare,čistačice, naši novinari bez problema sa saketima do kontejnerskog mjesta na Tabačini.
      Vjerujemo uvažena građanko da smo vam precizno odgovorili.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]