“Niđe, bez kod nas?!”: Franzuci kažnjavaju nepoštovanje “Marseljeze”, Filipinci lete na robiju ako ne pjevaju s entuzijazmom

11

 

Kad vam kažu da “niđe nema” da se nepoštovanje himne kažnjava, osim kod nas, znajte da vas varaju.

“Ko je spreman da plati, moći će da sjedi na ‘Oj, svijetla majska zoro”, “Ako budu previše lijeni: Kazna za neustajanje na himnu do 2.000 eura”, “Drakonske kazne u hrvatskom susjedstvu…”, “Ovo ni kod Hitlera nije bilo” – samo su neki od naslova regionalnih medija koji su potrčali da nas ismijavaju zbog Vladinog Predloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, koji, između ostalog, predviđa kaznu od 300 do 2.000 eura za lica koja ne budu ustajala tokom intoniranja crnogorske himne “Oj, svijetla majska zoro”.

Kakva su pravila u svijetu?

Za početak, navodimo primjer Francuske, koju, svako malo, neko pomene kao uzor.

Nakon jednog fudbalskog meča između Francuske i Alžria, kada je stadion u Prizu izzviždao Marseljezu, Francuzi su 2003. godine uveli kazne za nepoštovanje tamošnje himne na javnom događaju, pa i onda kad se privatno napravi snimak i distribuira se dalje.

Francuz koji se ogriješi o himnu platiće 7.500 eura, a u slučaju kad je posrijedi kolektivna akcija, osim novčane kazne, dobija se i robija od pola godine.

Kazne se ne odnose na većinu situacija u dnevnom životu, ali se podrazumijeva tokom, npr. tamošnjeg državnog praznika 14. jula ili tokom intoniranja himne na stadionu.

Francuska himna nama može da bude interesantna jer dio građana za nju kaže da je ksenofobična, pa paralela može da se napravi s crnogorskom koju dio naroda neće da pjeva jer tvrde da je napisao ratni zločinac Sekula Drljević.

Dio Marseljeze glasi ovako:

“Idemo marš, marš,

Neka se nečiste krvi napiju naše brazde!

Šta ta horda robova želi,

Izdajnika, zavereničkih kraljeva?

Šta! Neke strane čete

Bi da prave zakon u našim domovima!

Šta! Te najamničke vojske

Bi da poraze naše ponosne ratnike…”.

Ovi stihovi, po mišljenju dijela Francuza, satiru multikulturalnost te zemlje, s obzirom na to da veliki dio francuske populacije sačinjavaju ljudi koji su se doselili sa kolonijalnih područja koji kažu da opravdano opravdano odbijaju da pjevaju himnu. Uprkos svemu, pa čak i ćutanju nekih ministara tokom izvođenja himne, jedna jedina riječ Marseljeze do dana današnjeg nije promijenjena, a Francuska važi za jednu od najdemokratskijih zemalja svijeta.

U isto vrijeme, sadržaj crnogorske himne kojima je nekima sporan, ne vrijeđa nikoga  i glasi:

“Volimo vas, brda tvrda,

I stravične vaše klance

Koji nikad ne poznaše

Sramotnoga ropstva lance.

Rijeka će naših vala,

Uskačući u dva mora,

Glas nositi okeanu,

Da je vječna Crna Gora”.

Protivnike, kažu, vrijeđa autorstvo Drljevića za kog zaboravljaju da pomenu da je iz nekoliko navrata sarađivao sa Pavlom Đurišićem.

To će reći – našli bi joj manu nezavisno od njega.

Biće interesantno kako će prijedlog o kažnjavanju neustajanja na crnogorsku himnu proći u Skupštini. Trenutno, glavna izmjena glasi ovako:

Član 24 mijenja se i glasi:

„Himna se izvodi uz odavanje počasti, na način što su prisutni dužni da ustanu…”.

Ipak, šta ako se neko dosjeti da ustane i tokom izvođenja “Oj, svijetla majska zoro”, počne, stojeći, da psuje, vrijeđa ili da pjeva srpsku, rusku, tursku, njemačku ili neku petu himnu?

Polemika tek predstoji.

Njemačka

Pravila u Njemačkoj, na koju se, takođe, ugledamo su zanimljiva.

Berlin nema zakon koji reguliše ovo pitanje, ali je kažnjivo izvrgavanje ruglu države i njenih simbola, uključujući himnu.

U tamošnjem Krivičnom zakoniku se navodi da će “svako ko javno vrijeđa boje, zastavu, grb, himnu Savezne Republike Njemačke i njenih država biti kažnjen zatvorom ne dužim od tri godine”.

Ipak, zakon  ne definiše šta “uvreda” podrazumijeva niti se propisuje kako neko ttreba da se ponaša tokom izvođenja himne.

Ipak, neustajanje na himnu ili čak zviždanje tokom njenog intoniranja nije kažnjivo po zakonu niti se smatra uvredom, odlučio je jedan od njemačkih sudova.

Kina

Kina je značajno i, očekivano, rigidnija ovim povodom.

Svako ko namjerno izmijeni tekst ili melodiju prilikom javnog izvođenja, završiće u pritvoru od 15 dana do tri godine.

Filmske kazne u nekim azijskim zemljama i Meksiku

Najstoža pravila važe u nekim azijskim zemljama.

Na Filipinima možete da “popijete” kaznu čak i kad tamošnju himnu pjevate kako treba, ali bez dovoljno entuzijazma. Kazne se kreću u rasponu od 2.000 dolara do jedne godine zatvora.

U Maleziji, policajac može da vas uhapsi nasred ulice, bez upozorenja, ukoliko primijeti da namjerno pokazujete nepoštovanje prema himni. Čeka vas novčana kazna ili robija ne duža od jednog mjeseca

Indija je interesantna jer je svojevremeno bila na snazi odluka o intoniranju himne uoči bioskopskih projekcija. Svako ko bi namjerno spriječio izvođenje himne, bio bi kažnjen novčano ili kaznom do tri godine zatvora – ili oboje.

Kuriozitet je i Meksiko.

Tokom 2004. godine u toj zemlji je kažnjena jedna Meksikanka koja je na stadionu, tokom, intoniranja himne pobrkala stihove. Dobila je kaznu od 40 dolara, a mogli su da joj propišu i 880 dolara. Prošla je s najmanjom zbog lošeg imovinskog stanja.

M.M. Portal Standard

11 KOMENTARI

 1. Niko se ne pita zasto sekule spominje mora?
  Himnu je napisao u Zagrebu 1944g kao visoki ofiir NDH pa je valjda htio da cg pripoji ndh kao crvenu hrvatsku….

  • Ja razmakoh oblake, da vi ne pane kisa.
   Ako me spomenete kazat cu Vi ja:
   “ali dok sam bio dolje s Vama takijem, dobro sam se zabavljao, sad Ve cekam da mi se pridruzite, da nastavimo druzenje u raju, a one pogane da im se smijem u ognju pakla ” !

 2. Химна је партијска, СДПеовска, нема конзенсус у народу и не диже нам се на њу.

 3. “…Ipak, neustajanje na himnu ili čak zviždanje tokom njenog intoniranja nije kažnjivo po zakonu niti se smatra uvredom, odlučio je jedan od njemačkih sudova…”
  ——————————————————————————

  Bilo bi neprimjereno mom vaspitanju i rodoljublju,
  skrnaviti i vrijeđati aktuelne državne simbole.
  Ali ću smatrati državnim pravnim nasiljem i
  diktatorskom represijom ako me pendrekom
  budu tjerali da ustanem kad intoniraju himnu
  koju su (svaki na svoj način) instalirali dva opjevana
  srboždera – Sekula i Ranjo.
  Bilo bi časnije od ove vlasti da se pozabave i zaprijete
  kaznama i debelim globama poslodavcima
  koji ćeraju svoje radnike da kao roblje rade
  na dane državnih svetkovina.
  Čak svojim radnicima ne plaćaju obaveznih 150%
  rad praznikom. Svaki onaj nesrećni radnik koji
  se usudi da potraži svoje pravo dobija unaprijed potpisan otkaz.
  Zar ovo nije gore i eklatantnije vrijeđanje
  državnih simbola, od individualnog
  neustajanja na intoniranje svečanih nota!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].