Nikad gore, kad će bolje?

31
Kotor

Prvi je radni dan u Novoj 2019. godini poslije, za mnoge spojenih fešti, čestitki, poruka, poklona, želja, ića i pića.

Sat je mnogima jutros zazvonio u ranu uru za rabotu, a snijeg zabijelio.

Tragovi za kratko i otopili se, a breme je ostalo u staroj.

Breme neriješenih, zamršenih problema kotorske političke neozbiljnosti u kojoj je s kraja stare godine bilo komedije ili komendije kako bi stari komediograf Nušić kazao.

Politika na kotorski način ostala u čvoru fagota koji je samo prenešen u Novu, još jednom nezavršenom sjednicom opštinske skupštine.

Poslije ovog sjednika jedino što se zna je da nema više kotorske koalicione vlasti, nema ni krovnog dokumenta Budžeta opštine za 2019. godunu koji određuje i usmjerava planove i projekte grada.

Nijesu se usvojili ni prošlogodišnji programi rada i finansijski izvještaji mnogih preduzeća i ustanova, pa u Novoj nova tekovina Nušićevih junaka ćata i pisara, cicemjera, ulizica, poslušnika i vlastodržaca, intereslija, profitera, letača i preletača.

Formule i jednačine sa dvije i više nepoznatih neriješenih zadataka ostaše u odborničke klupe političkih početnika i loših đaka prvaka, baš kao i ponavljača i veterena čijih lica i naličja smo siti i presiti, baš kao pjata minulih fešti.

Što je još u gropu kotorskog novogodišnjeg paketa ispod jelke u skupštinskoj sali palate Bizanti?

Moguće ucjene i procjene po sistemu đede za repu, baba za đeda, unuk za babu, mačka za miša, ne bi li iščupali repu.

Korjeni starih lokalnih političara duboko su uhvatili, a novi, mladi, čisti i perspektivni, bez stabla i lista nikada ih neće pustiti.

Za njih su svađe i uvrede,male, kržljave riječi prevara fejs dometa, politikanskih kanižela iz kojih vonja.

Rep se vuče, repa nije isčupana ali se zato čerupa na sve strane od para opštinskih i za Bože moj veliku ljubav prema gradu i njegovom razvoju.

Svako za sebe i samo sebi i svojima.

Odbornici izgubili glas, narod gubi vjeru, Kotor sve više svoju otmenost.

Nikad gore, kad će bolje?

Ima li zvijezde u beskrajnom, plavom krugu?

Metafizika i mistika grada na tri vode hoće li pokrenuti energiju kojom je Kotor vjekove ispraćao i čista obraza opstajao.

Dubravka Jovanović

31 KOMENTARI

 1. Ovi komentari ne da nemaju veza sa temom nego su bljak u svakom smislu.
  Koje prostota i ko sve škraba po ovom portalu ali i mnogim drugim.
  Dokoni, patološki tipovi.

  • …Govori o stanju u našoj maleckoj..DOMOVINI od planina pa do mora-od Ulcinja do Novoga..ne od listompadoše-2016 godine-nego zericu ranije evo trideset godina-od siječnja-1989 godine (sječe grana na kojima je NAROD BEZBRIŽNO SJEDAO i imao koru ljeba…) strave i užasa..ponajviše prolivene ljucke krvi..Za koga i zbog čega-čijih “viših interesa”? Dakle..što god ko pisao-napisao na ovu temu i mimo nje-nemere pogriješti-omanuti…! Dovoljno je sagledati-pogledati “ISTINI u OČI”..pa se zapitati-poslije onih potonjih TV snimaka okolo “bijele kuvijerte”(plavim kuvijertama-istekao rok trajanja?)..i raskola među mangupima-“mi znamo kako..odbraniti srpstvo i kosovo..u Sveto ratu za mir na Konavle i Dubrovnik…”-uz onu od iskona..”niko ne sme da vas bije..” i bidnite …ĐETIĆI ponosni-na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost?…Državotvorna pulitika-osjećaj trenutka..?
   Zato smatram..za potrebno da dopunim gornji NASLOV-vrlo čitkog-pitkog NAPISA..”Nikad gore-NA VIŠE,kad pođemo DOLJE-biće nam BOLJE…” Zato kažem ja sebi..”NADA nikad ne umire-nego umiru oni koji su se NADALI-biće im bolje”…?! Kad ? I za kim?…Zvona zvone-jedino izvjesno iliti sigurno..”ko vjeruje u ove naše Vla dike i njova “ZVONA”-življeće u NADI..bez NADE…?

 2. ..sretva vam 30 obljetnica vašega ABlejanja kontrarevolucija-1989 kad ste odlučili da se stavite pod samere kasapina i grobara sa Dedinja i sa Banskije dvori Zagreba..u spašavanju srpstva i kosova-na Konavle i Durbovnik..i dalje…!!!

  Zanate li-gospodo KORITARI đe će te danas na KORITA…da proslavite POČETAK KRAJA RAZVOJA naše malcke OPŠTINE i zericu više DOMOVINE ND MNE?
  Ako se odlučite na APSTINENCIJU-/a sujmam znajući vam drobove-bliznice prađrdovske/.. od KORITA-ja vam prelažem da uzmete sva tri popa Kotorska..i da održite OPIJELO u PARK “SLAVIJA”-na GROBOVE JUGOOCEANIJE(nekadašnje Crnogrske ZOBNICE-POJILO/ i UTP FJORD/umjetnička živa aplikacija opštine/..našoj OPŠTINI i DOMOVINI..liši NARODA…

  • Jole, čini mi se da si izgubio kalendar. Ta tvoja “ABlejalica” se desila 1998. Godine Gospodnje. Je li tako? Dakle, danas se bleji 31 (tridesetjedan) godina.
   Beeeeeee…beeeeee…

   • MEĐED a bleji ka OVCA!
    Dosadi i Bogu i narodu sa njegovim revolucijama, kasapinom sa Dedinja, Svetom, Milom, Momom i ostalim velikanima našega doba. Najmanje spominje onoga najvećega kojega smo mi i cjeli svjet oslovljavali sa Tito. Izdao ga MEĐED, a najviše se opario, drugim rječima nakrao u njegovom vremenu.
    Joldan Dronjak zvani MEĐED!

   • –jer tako je mislio i Sveto..pa falio..ali pošto se na fatirao…A da te nebi zanovetao-uzmisi gospođo..potonje štivo novinara Branka Vojičića-izdanje dnevnikaPOBJEDA.koji je napisao u povodu vašie proslava kontajući od 11.siječnja u Titogradu do 14.siječnja.1989 godine u Kotoru-na današnji DAN u 5 ura popodne pala VLAST u Kotoru..kad je i zaokruženo pakovanje-okupacija SR CG odplanina pa do mora od Ulcinj do Novoga “Mi znamo kako odbraniti srpstvo i kosovo na Konavle i Dubrovnik-u Sveto ratu za mir..

  • Jole trofrtaljski, Nase korito mi punimo iz svojeg spaga, a pozivamo i dobronamjerne na druzenja.
   U doba Ablejanja Tvojeg, nismo ni bili tu, ni ucestvovali u tome. Neki su
   navegali, a nekizi po dr. vilajetima bili,
   iako su odolen rodom. A jesu nekizi i utekli od Tvoje duge “bratske” ruke,
   da ig ne siljes na Konavle i Vukovar.
   Zapamtili su Ti to, i sad Ti to trljaju, na
   nosinu!
   Mi smo uglavnom, ciste socijalisticke duse, i nismo prevrtavali, kao Ti, Jordane, pazu grbaljske vlastele,
   one , od cetnicke provenijencije.
   Ajde ca, tamo , prevrtalo jedno!

   • …kontrarevolucije ABlejaice-1989 godine -OKOPILJENI..u ta -u povijesti- najkrvavija Crnogorska vremena-implantanti srbovanja “za spas srpstva i kosova”..u Sveto ratu za mir na Konavle i Dubrovnik-najblaže iskazano…brez dileme -najsramnija vremena..koja su OKOPILILA mnoge NESOJE-među kojima su,brez dvojbe.. “PERJANICI” : Moj gad+Grujo_danc culo…vi…i među njima Basso_osamareni, najmlađe KOPILENCE-..Daleko bilo.uhuhU..da nam ih ne podari “gospod ..pravoslavne vjere i drugih srodnih vjera-istih ili sličnih PAŠIH NAGONA…ne bi se ni znalo da je Jole-“od ćetničke provenijencije” u jedan vakat-9O godina pasanog krvavog XX stoljeća- bio jači i moćniji nego drug Tito..u svoje vrijeme..i bio gospodar “života i smrti na Južnom Adriatiku…sve od rijeke Omble do rijeke Bojane”… ?!

    • Jole ne odgovori Ti, mazohisto,
     na more upita.
     Svakako da si cetnicke provenijencije, kad si sa grbaljskim “vlastelinom”, Vladanom, u male bio, a drzao te kao dvorskog paza,
     caktarom Te dozivao, kao i poslugu!
     Bio si mu sluga pokorni!
     Znas Ti , da su mu emisari od Karadjordjevica, iz Londre, na
     kanabe , inkognito, stizali.
     Ti umjesto da hapsis i isledjujes,
     usao si sa njima u predratne 90te, tokom i potla gure za Konavoski
     Dekanat.
     Da je samo to, bilo bi “dota” !
     Potom ide sklanjanje Vikara , na
     Sv. Jurja, pa dolaze sverceri oruzja, za Kosovo.
     Kontra revoluciju si milovao, a nakon Tvoje delozacije si
     ostao ravnodusan, neoprijedjeljen,
     potasulan i hercegovacki
     naopako nakrivljen!
     Odjen se kocis, pecis i denjajes
     kao deriste bez roditelja.
     Slomio si srce svima koji su Ti vjerovali!
     Dok si bio u sluzbi, nisi ni takao
     pacove kotorske reakcije, koji danas javno likuju unistenju
     Jugoslavije, mahom pravnici i
     dr. intelektualci burzoaske
     provenijencije .
     Ti sebe i ne branis od ovih navoda?
     Znaci prikazujes se kao neo-petokolonas i burzoaski ideoloski kolaborant, sa elementima izdaje
     socijalisticke misli.
     Posebna si Jole sorta, beznadezan slucaj, i primjer
     nesojluka i ideoloske nikogovstine.

     • Pero zaboravio si napisat za turističku agenciju na Perčanj đe “nikad” četnika nije bilo ako ne bismo kontali Jola…
      što je rabotala devedesetih za smještaj raseljenih lica u kuće Hrvata
      privremeno ili stalno napuštene,na neodređeno vrijeme senca pagare
      od strane komesara za izbjeglice Jolandesa Drinjaka !!!?
      Grande Boka di Servi po programu financijera anfilohija i SANU !!??
      E bo …pomalote
      A imala bi i ona palma na rivu da priča kada je udario žuti jugo !!!?
      skužate mi…pomalote

     • …DAKO I JA PRIJE NEGO UMREM DOZNAM IMENA I PEZIMENA VLASNIKA KUĆA HRVATA NA PRČANJ-I U BOKI U KOJE SAM JA SMIJEŠTAO IZBJEGLICE–NOTA BENE IZ BOSNE I HRVACKE KOJE SU UTEKLE OD KAME..KAMI TI-KAMI VAM U GLAVU DAGI “Dritto di Prčanj”…Poitaj-i ne moraš se potpisati..jer onda nebi BLEJAO ka što b l e j i š!!!

     • ..ka ova okolo udaranja u palmu…! Udario sam svojim autom “Zastava bjele boje 101 SC”..s’početka davnih osamdesetih godina pasanog vijeka!
      Nego da ne zaboravim..da nije slučajno u bivšem vašem dijelu kuće-na Prčanju-Opština Kotor…po rješenju Sekretara SO Pavla Paskovića.. bila smjestila “izbjeglicu” .zaposlenik u opštinsku upravu za šume-u svojstvu lugara-šumara ..izvjesni Pajović sa sedmočlanom porodicom…inače došao iz Bijelog Polja-dakle nije izbeglica!!! I drugo-ta kuća oko kojih vi vežgate bi se reklo..(provjera vašega meila-u toku?)-da je bila 1/3 vašeg srodnika..koji je svoj dio-još u kraljevinu trokrvavu tzv.SHS…”bracana srba-krvata-slovenaca”-založio kod Prčanjskom veletrgovca Margušina izbjeglicu iz Ukrajine-1917 godine-koji mu je putem suda oduzeo i uknjižio se na tu 1/3..da bi namurio dugove! Međutim , taj Ukrajinac-poslovićno iliti tradicionalno je bio pronacistički nasađen-kao i mnogi Ukrajinci u Otadžbinskom ratu…A naši RIBELI su 1947 godine-putovima nacionalizacije oduzeli slugi okupatora-Margušinu (koji prije toga pasao sa Njemcima..u “demokracku Jevropu”)..ovu 1/3 kuće bivše vaše../uz izvinjenje ako vi niste taj potomak/..i uknjižili na državu! Dakle u tu 1/3 vlasništvo države Crne Gore je useljen lugar iz Bijelog Polja-opštine i dan danas u Cnoj Gori! Gospodine “odvjetniče” države Crne Gore…!!!
      Pošto sam vam jednu muku skinuo..sa VASA VACUA MAXIME SONANT-potrudite se da i te ostale vaše muke skinete-putovima ..objave imena i prezimena vlasnika -Hrvata- kuća na Prčanju i Boki..u koje sam ja na svoju ruku useljavao IZBJEGLICE iz Hrvacke i Bosne i Hrcegovine…”po programima SANU..a ne po progami nepostojeće tada države…kako je ono zvahu znate li gospar “žuta brljo”…?

 3. Robinson
  Irvas pred vratima starog Kotora udari nogom, zabijelješe se uličice i krovovi drevnih palača, nepotkupljivih civilizacijskih spomenika, da nas je nekada bilo, a da će nas možda biti i ponovo. Osvanulo je jutro, za koje bi Vitomir Nikolić uzviknuo:” Dane đubre jedno – ne sviće se tako – vrati se natrag pa pristojno svani”. Promiču okašnjele jahačice na metlama, gradski pelivani, kumovi i kumice, sve duvajući u promrzle i pomodrjele dlanove, bilo bi im hladno i po obrazima kad ne bi tako vješto krili da ga nemaju.
  Prvo je radno jutro nakon fešti, koje će s utopiti u neradno sivilo… Međutim nekih efekata ipak ima. Veoma nalikuju na efekte koje je crveni surlaš imao po palme, a kad će biti bolje?! još uvijek ne znamo. Grad najgore vlasti i najgore opozicije tone, a Nojeve Arke niđe na vidiku.Tek neđe na horizontu nazire se slabašna svetlost. Nijesu to sijaličice od prazničnih kićenja već svjetlost koja jača i najavljuje da će dan svanuti…

  • …12.januara.2019 godine…? Na nekadašnju “kotorsko srpsku-Julijanu” staru godinu…?! Jer ja tačno znam ko će toga jutra-po ovim portalima/i prije i jopet/ ZABLEJATI-ka i prije trideset januara..koje su pozobala obadala stotine iljada goveda i magaraca od planina pa do mora…i od Ulcinja do Novoga-“slabašna svjetlost koja jaća”-dolazeći sa MJESECA..potla Kineske pošete od prije par dana…avanti Grujo_..culo vi..i njegov ateistički komujeništa?

   • Jole ne-ogaravljeni, ajd na pojilo, napi se vode .
    Ti nisi zadovoljan svojim, pa krades tudje identitete.
    Sto ces Nam Ti na ovi portal?
    Smrdis kilometrima i postipavas
    lazima komentatore, porast ce Ti nosina kao Pinokiju.
    Poslat cu Ti nacve da mjesis proju i nahranis gladne na Prcanj.
    Znas li Ti kako zivi narod, jel’ Ti zao djece, stare( bez tebe boga-tuna) i nemocne celjadi ?
    A kocoperis se na ove portale , kao pauni na Fruskoj gori !
    Sram Te bilo, odi malo u Futog !
    Jakobs selo je za partizansku
    celjad , madjarice tamne puti od sunca,sto paorske poslove obavljaju Tebi su nepoznate, a neke su Ti djecu podizsli i “vaspitavale”, pa danas zbore i misle paorski.
    Vele upuceni, da si vjetrenjaca od
    covjeka, jer sve prevrces naopako,
    ka’ nerast.
    Ipak nije Crna Gora za Tebe.
    Previse si se zanio, treba bi malo u
    Futog !

    • Grujo, Jordan je zardjali dzeferdar Nevesinjski, jatagani su mu ruzinani, konj Mu ne sljeduje, a
     nije kapac ni na Podujam svrnuti,
     kod svettog Duje.
     A da ga vide Splicani u Tri volta,
     Vlaja sa putovnicom i samarom
     od tovara!
     Pojurija bi ga pas Smojin po Prokurativama, ne bi sta do Pelistila.
     Nije on bio na picigin , na Bacvice.
     Nema ga ni na piscinu od Banja?

     • A vidi Basso, Jole je “slomio srce”
      nama Jugoslovenima, tu nema oprosta, vidje li sta cini ta pometina?
      U stabu je puna fioka Jolovih “odluka” iz 90-ih, kad bi samo htio doci, da ga suocimo sa cinjenicama, ali bjezi stari kuco, a
      sve kevece na ove portale !
      Opet bi On u partizane, ali se sporkao, religijom, surovanjima sa popovima, reakcionarima i cetnickim rodom .
      On se urotio sa crnim vragom i
      izmetnuo u svojevrsnog otpadnika!

    • ..da sam ja pisa ovo vaše gornje pismo…vjerujte nebi vas BOLJE PRESTAVIO..kako ste Vi oslikali vas i vaše autore..!
     Hvala vam junče obadali na junačkom radu…
     Blagodarim u očekivanju da te”moje odluke iz 90 godina” konačno ugledaju svjetlost dana-“istine”..o vami velikim j Ustaj bane ….neka modernija-ustašija te zove..evo na današnji dan punaije 30.januara..

     • Ipak Vranac se pije, na prvi pjan
      Kamelije! Svrnemo i u Perper, na brzu turu, pa u Troju, na tresetu i briskulu.
      To je za Jordana , Terra incognita.
      Vidimo i dujme, iz klaustora, kad idu u spenzu, sve je , pod👁.
      Mali baseti, donosi fresku mortadelu i fetani prsut, sa Markata.
      Vranac je obavezan, kod crnogoracah, nema tunane
      lile mile.
      Sa nama je i “Lukasenko”, oni sto
      u zadnji desni spag drzi mortadelu, u lijevi zadnji, petrusimul, u jaketun , u lijevi
      gornji unutrasnji dzep drzi, njeguski prsut, a u ostale spagove ,sve vrste luka.
      Po luku je i dobio nick, zato i popije najvise Vranca.
      Marica pravi proju, pite i Zagorske
      (Titove) strukle, a na piazzu o mlijeka , potla svega partimo na
      bumbare, ili bakalar !
      I jopet se pije Vranac, to mogu samo Crnogoeci, obraza rumenog
      i podignute glave .

     • ….Vranac pravi i kopili crnogorca-tama ka šljiva požegača… Lozovu crnogorsku rakiju-Prvijenac…e bo!

   • …esam li vam reka..ko će prvi od njih / ZABLEJATI..pogledajte vrijeme-brzinu njihovog BLEJANJA-OBADANJA…:

    I. Grujo_danc culo vi..11/01/2019 u 16:27 ura
    II. Basso_osamareni…12/01/2019 u 20:05 ura
    III.Moj gad (bog-FUKARA)…14/01/2019 u 11:24 ura
    IV. Ranko_BAZD…14/01/2019 u 20:15 ura
    V. Pero_GUDIN-krmak…15/01/2019 u 15:22 ura….

    I akonto ove prognoze..odaću vam jednu tajnu..pitao me je “JEDAN ČOEK”-danu Jole tako ti Gospoda Boga..esi li ti poznavao Mila,dresera kučaka iz Mula…? Odgovrih :Jesam kako ne..on ti je dresirao divlje kučke-kučke…a bio je dobar čoek i ljubitelj kučaka…Pošto mi je bilo”sumljivo” pitanje…pripitah ga: “A zašto me pitaš”?
    A čoek meni,ka iz topa…”A boga mi Jole dobro si ih IZDRESIRAO->ka da si dresuru izučavao kod Mila…<"-ove što LAJU protiv tebe na ovaj Portl : Moj gad+Basso_osamareni+Ranko_BAZD+Grujo_danc culo vi..+Pero GUDIN-krmak..i ostala podivljala paščad "Sveto rata za mir na Konave i Dubrovnik…"u spašavanju srpstva i kosova"..!
    "Zato čuvaj se moj Jole..od RĐE-FUKARE SE GINE…!!!!
    Zaključi JEDAN ČOEK!

     • ..odgovor je došao-evega gore… okolo one jedne sporne..od mnogi”hrvatskih vasnika kuća”..Ostala imena očekujem od Vas–da bi se pučani izravno informirali o imenima i prezimenima Hravata u čije kuće sam “usekavao silom na sramotu”-90 godina vašega sramotnoga i krvavoga XX stoljeća”- one pobeguše od poznatih -tamo vaših kama..1/3 zaklat-1/3 pokrstit-1/3 proćerati ka 1941/1945 do Blajburga..i od 1991/1995..obavljano u DILU dva kasapina i grobara sa Dedinja(Slobe slobode) i vašije Banskije dvori Zagreba(Franje..U-staj bane…)..dražni Pero_GUDIN-džora…Eto ti odgovora na sve nejasnoće-koje ti remete san i toplu dušu..koju nebi ni Sisačka ili Nikšićka željezara razgalile..kad su u pitanju Srbi-oliti ćetnici…?

 4. U svim ovim lošim,smiješnim i prozirnim igrama stradaju “obični” građani mi koji ne profitiramo i ne trazimo interes.
  Strada nas Kotor koji ne zasluzuje ovakav odnos ovih nedoraslih ljudi funkcijama koje pokrivaju.

 5. Bilo je bolje 1989., sto to nije valjalo u
  Jugoslaviji ?
  Sad vidimo , da je trebalo svim snagama braniti socijalizam, po svaku cijenu !
  Probalo se naopako, sa nacionalistima, sad smo dospjeli tu , gdje smo.
  Ne mojte kukati, vecina je ovo htjela,
  uzivajte, jos nije sve rastureno!
  Sad vam ni Crna Gora ne pase!
  Bit cete mirni kao bubice, i sve trpjeti,
  nema mrdanja ….

 6. Naši mali nazovi političari kotorski imaju izuzetno loše enzime i tu.je problem.
  Ne vare pa su gasovi opasni.Neki su se slave prežderali a ni po čemu ne pripadaju položajima koje pokrivaju.

 7. Baš si draga Dube ovo stanje da ne rečem u grubo s….nje pravo opisala.
  Jadan nas Kotor sa ovakvima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.