Niko nema pravo da spriječava građanima i turistima pristup i korišćenje ponti

11
na ponte mogu svi koji žele

Povodom sve češćih slučajeva da se građanima i turistima onemogućava pristup i korišćenje obale na području morskog dobra, posebno u Boki Kotorskoj, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore podsjeća da je u skladu sa članom 4 Zakona o morskom dobru “Morsko dobro, koje je u državnoj svojini, u javnoj upotrebi osim u slučajevima kada je zakonom drugačije određeno”.

S tim u vezi, obala (plaže, ponte, pristaništa i slično) koja nije ustupljena na korišćenje putem javnog poziva, a na osnovu važećeg Plana objekata privremenog karaktera, dostupna je svima pod jednakim uslovima za korišćenje u skladu sa predviđenom namjenom.

Djelovi obale koji su Ugovorom dati na korišćenje (uređena kupališta, pristaništa i sl.) mogu se koristiti u skladu sa odredbama Ugovora i uslovima propisanim od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Ovi djelovi obale lako su prepoznatljivi na terenu jer je svaki korisnik morskog dobra dužan na ulazu u kupalište ili pristanište da postavi informativnu tablu sa informacijama o korisniku, dužini zahvata, režimu korišćenja (npr. javno ili hotelsko kupalište) i drugim uslovima pod kojim je zakupljeno morsko dobro dostupno.

Sve ostale djelove obale u državnoj svojini, građani i turisti mogu slobodno koristiti u skladu sa namjenom obale i u duhu dobrog domaćina, u čemu niko nema pravo da ih spriječava ili ometa.

O ovom problemu razgovarano je i na nedavno održanom Koordinacionom tijelu za praćenje turističke sezone u opštini Kotor, gdje je zaključeno da će Komunalna policija u saradnji sa kontrolorima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom intenzivirati aktivnosti na spriječavanju pojava ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra.

Ovim putem aplelujemo na građane i turiste da svaku situaciju ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra u državnoj svojini u skladu sa njegovom namjenom, prijave opštinskim komunalnim policijama/inspekcijama ili na Turistički telefon broj 1300, stoji u saopštenju dostavljenog Skala radiju iz Javnog preduzeća ua upravljanjem morskog dobra Crne Gore.

11 KOMENTARI

 1. Protjerajte dobroćane u Kavač. Turisti se nemaju gdje okupati zbog njih. Ove iz starog grada smo protjerali – strva im se nezna više.

  • Lutko, treba otvarati koncentracione logore za ljude koje su rodjeni u Dobrotu, u Stari Grad, Skaljare… samo da bi turistima bilo po mjeri?

 2. ..Ispostava oliti Infombiro-za zapošljavanje radnika -glasača partije na vlasti..evo od kad je nastalo? Koja su im ovlašćenja- zadatci? Da krade i namiješta “konkurse”-za dodjelu lokacija (ponti i ostlih priobalnih objekata)-uz “pristojnu napojnicu”-izvan knjigovojstvenih knjiga-nazočnog javnog dobra javne kuće Morsko dobro ,Maini bb..zadnja pošta Budva…?!!!
  I pitanje za gospođu Vesnu Medencu, prešednicu Vrhovne komande sudova Crne Gore…po kom zakonu(članu-stavu)-ste n ar e d i l i “INSTRUKCIJU”-O NAČINU SUĐENJA -(čitaj nesuđenja-izbjegavanja-na štetu vlasnika-građana)-PO OSNOVU PRIVATNIH TUŽBI-ZA POVRAĆAJ protivzakonitog otimanja bez nadoknade-od vlasnika…MANDRAĆA I PLACEVA-U ZAHVATU “TAKOZVANOG MORSKOG DOBRA” ?…Malo je čudnovato-bajkovito da se ovim “fenomenom-rubare montengrini i ini” niko ne bavi-uključujući i javne “glasnogovrničke postaje” partije na vlasti-iz gumbulja (pozicija i opozicija!)…?!

 3. “O ovom problemu razgovarano je i na nedavno održanom Koordinacionom tijelu za praćenje turističke sezone u opštini Kotor, gdje je zaključeno da će Komunalna policija u saradnji sa kontrolorima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom intenzivirati aktivnosti na sprječavanju pojava ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra.”

  Umjesto da intervenišu i postupe po zakonu, i Kom.policija i JPMD izvade ćitab i citiraju propise, smatrajući da je time njihova misija završena. Iz godine u godinu, na kraju sezone, 30. avgusta, napišu po neku prijavu za uzurpaciju plaža ili druge nepravilnosti. Javnost je duboko uvjerena da se radi o opasnoj koruptivnoj sprezi izmežu inspektora i prekršilaca.

  • Kom.policajac prodavaču sira na risanskoj pijaci, koji prodaje mliječne proizvode u nepropisnim uslovima: “Izvini, mi ti ne bismo dosađivali, ali ona lokalna mještanka nas urniše svakodnevnim pritužbama!!!” Šta na ovo kazati, šta da mislimo o jednoj službi koja je postavljena i plaćena da se stara o komunalnom redu?!

  • Nemože svaka ponta, mandrać biti Javno kupalište, gdje se može sjatiti 20 ili 50 ljudi, i po cijeli dan blejati, derati se, bacati smeće, ometati red i mir kuća u okolini. Zna se što su mjesta proglašena kao javna kupališta, javne plaže, a što su obale, privezišta, manraći za barke, Nemože se stuštiti sad milon ljudi na Muo ili Pčanj, i činjeti čuda ispred kuća. Lokalno stanovništvo je ugroženo u svom normalnom življenju, ako se to dozvoli. Mora se znati red. Dosta je bilo parola, “STAVIT ĆU ŠUGAMAN GDJE MI JE DRAGO” Pođite nekome u Golubovce ili na Blok V ili u Bijelo polje na 5 metara ispred kuće se cijeli dan derati 20 setak ljudi, pa će te vidjeti, dali možete , iako je put javno mjesto. Pravo na miran život lokalnog stanovništva je najveće pravo, i nijedno drugo pravo nemože umanjivat to njihovo pravo, jer oni su svoji na svome.

 4. E tako je a da li isti ti koji dolaze ispred moje kuce na pontu mogu vrsit tu nuzdu, ostavljat ukakane pelene, kore od pipuna i dinja, paprika pamidora, i koje kakvoga djubara. Kome mi da se zalimo i kakva mi prava i obaveze imamo da svako jutro za njim a metemo djubar koji ostavljaju iza sebe a o graji urlikanju i galami i da ne pricam kakvi divljani samo dolaze na pontu i jos sjedaju u licno moje lezaljke. KOME MI DA SE ZALIMO i KOJA SU NASA PRAVA I OBAVEZE i ko ce reagovat kada nekoga pozovemo da prijavimo galamu i uznemiravanje i ostavljanje djubara i smeta na iste te ponte KOGA KOME …..kada lome ono malo zelenila koje smo zasadili da uljepsamo pontu i priobalje kada razbijaju boce od pive i kada se djeca iseku na caklo od istih. Prosle gosdine sam iz kunete izvadio flasa od pive za sedam gajbi pa mi sad odgovorite na ovo moje pitanje … Hvala i addio

  • Ama, niko ti pomoći neće, čovječe, nemaš se kome požaliti, osim da, daleko bilo, uzmeš zakon u svoje ruke. A onda si tek nadrljao. Sve ove floskule i citiranja propisa su samo zamagljivanje očiju javnosti, da bi stvorili privid da nešto rade vrli trudbenici iz Komunalne policije. Pitajte ih koliko su prijava podnijeli Sudu za prekršaje za za narušavanje komunalnog reda i higijene.

 5. ….ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra u državnoj svojini,…., prijave opštinskim komunalnim policijama. Iz ovog proizlazi da
  korištenje morskog dobra u privatnoj svojini , nemaju pravo prijavljivat.
  Veliki dio obale u zahvatu morskog dobra u Boki je i dalje u privatnoj svojini, npr Obala u Krašićima Risan, Muo itd , a što ste mogli u članku naglasit , da se pravo korištenja na ta područja ne odnosi. Isto je i sa dijelom obale koja je data hotelima, Sv. Stefanu Porto Montenegro Azerbedžan, ni tamo građani nemaju pravo korštenja, nego ih sada upućujemo na ono malo krša po Peratsu Mulu Tivtu Prčanju Dobroti Rosama Đenovićima i Kamenarima , da se tamo svađaju sa lokalnim stanovništvom, koji tu žive vjekovima, jer smo turiste i domaće goste izbacili sa prodatih područja obale.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]