Nikola Janović: Interes svih mora biti da se djeci što prije omogući da treniraju u kotorskom bazenu

9
Nikola Janović

Nikola Janović

Kotor je grad Svjetske kulturne i pirodne baštine, ali i velike vaterpolo tradicije. Slavu ovog sporta iz kotorskog bazena pronosili su vaterpolo velikani poput braće Nikole i Mlađana Janovića, Veljka Uskokovića, Mirka Vičevića, i brojnih drugih predstavnika nadaleko poznate kotorske škole vaterpola.

Evropsko zlato, uz dvostruko osvajanje Svjetske lige, i brojne vrhunske rezultate inspirisali su mlade da nastave stopama trofejnih prethodnika. Na žalost, drugu godinu zaredom kotorski vaterpolisti svih uzrasta i kategorija trenaraju i utakmice igraju u Budvi i Herceg Novom, jer njihov bazen u Kotoru nije u funkciji. Naime, radovi na sanaciji zatvorenog bazena „Nikša Bućin“ počeli su polovinom marta 2018. godine. Izvođač prve faze je bila firma “Erlang”, a predviđeno je da se prva faza okonča do 15. juna prošle godine. Sredstva su obezbijeđena za ukupnu investiciju u iznosu od 4.5 miliona eura. Na žalost, dalje od prve faze se nije odmaklo. Kada smo povjerovali da će se radovi konačno dogoditi i uspješno završiti do prve polovine iduće godine, uslijedila je žalba drugorangiranog ponuđča i sve je vraćeno na početnu poziciju. Kotorani su ogorčeni.

Danas smo pitali ministra sporta Nikolu Janovića, koji je bio gost emisje Skala radija “U žiži“, što se dešava s bazenom i ko koči radove i nedozvoljava da se rekonstrukcija konačno završi?

“Ne govorim samo kao ministar sporta i kao Kotoranin. Govorim kao bivši vaterposta  i prije svega kao roditelj dvoje  djece koja svaki drugi dan putuju na treninge u Budvu“, kazao je Janović i dodao da, po njemu, taj problem datira odavno.

“Podsjetiću Vas da je sa svakom našom medaljom koju smo osvajali sa reprezentacijom bila priča o rekonstrukciji kotorskog bazena. Dakle, priča je počela još 2008. godine. To je do 2014. godine  ostajalo samo na nivou priče, da bi konačno te godine bazen ušao u kapitalni budžet, tj kao investicija koja će se izvoditi iz kapitalnog budžeta. Od tada do danas urađena je samo prva faza, koja je završena prošle godine“, kazao je Janović.

On je podsjetio da je Direkcija javnih radova, koja vodi kompletan posao oko sanacije bazena u direktnoj ingerenciji Ministarstva održivog razvoja i turizma a ne Ministarstva sporta, kako neki žele da prikažu. Radovi po njemu iz dosta razoga ne dobijaju  potrebnu dinamiku, zbog čega je i sam rezigniran.

On kaže da ne zna koliko je sastanaka potencirao sa Direkcijom za javne nabavke i Komisijom za žalbe, ali da, kada čujete njihova obrazloženja, razlozi postaju jasniji. Radi se Zakonu o o javnim nabavkama, koji je sam po sebi komplikovan i daje mogućnost učesnicima u tenderskom postupku da se žale. Ali, ukoliko je tender odrađen kvalitetno, onda mjesta za žalbe i odugovlačenja procesa nema.

Janović je kazao da je nakon ovoliko vremena počeo i sam da  vjeruje više u nerad i nestručnost u cijelokupnom procesu, jer je prosto nemoguće da tenderi padaju dvije godine i da se niko ne zapita zašto se to dešava.

Objašnjenja koja je dobio su dosta uvjerljiva. Međutim i drugi projekti u Crnoj Gori, kaže ministar crnogorskog sporta, su u zastoju iz istih ili sličnih problemna. Kao primjer naveo je sportsku sala u Beranama, koja je počela da se gradi 2008. godine a završena je tek nedavno.

“Definitivo za bazen mora biti više senzibiliteta, jer je on od krucijalnog značaja za naš vaterpolo, koji je najtrofejniji sport u Crnoj Gori“, kategoričan je ministar Janović.

On je podsjetio na sjajne rezultate naše djece iz oba kotorska kluba, Vatrerpolo plivačkog kluba “Primorac“ i vaterpolo akademije “Cattaro“ koja igraju gavne uloge na prestižnim evropskim i svjetskim takmičenjima u svojim kategorijama. Tu, po njemu, jasno do izražaja dolazi tradicija kotorske vaterpolo škole, talenat djece ali i stručnih timova koji ih vode.

Podsjećajući da se intenzivno zauzimao za rješenje problema i što bržoj sanaciji bazena, iako to nije u ingerenciji njegovog ministarstva, on nije krio da bi ovo pitanje, kao i pitanja sanacije drugih sportskih objekata trebalo da imaju kopču sa Ministarstvom sporta. Tada bi, po njegovom vjerovanju, ipak sve bilo drugačije.

“Na svaki način pokušavam da ovu priču napravim aktuelnom i na moju inicijativu je na sastancima odlučeno da se ujedine druga, treća i četvrta faza sanacije bazena, da ne bi ponovo došlo do zastoja u radu kada se konačno izabere izvođač radova. Novac, odnosno 4,5 miliona eura je opredijeljen i nije tačno da se prebacuje za neke druge projekte“, kazao je on, osvrćući se na česte konstatacije Kotorana koji vjeruju da je u pitanju nečija opstrukcija i to dovode u vezu sa rekonstrukcijom sportske dvorane Morača. Tamo je sve je završeno za svega nekoliko mjeseci. Nije bio problem ni tender, ni izvođač, ni novac. Znači da se može kad se hoće. Isto ii slično je bilo sa bezenima u Podgorici i Nikšiću. On razumije ogorčenje građana, ali posebno djece koja putuju na treninge u Budvu svakog drugog dana.

“Djecu od 10, 11 i 12 godina  ne interesuje ko je ministar sporta, ko je ministar turizma održivog razvoja i turizma, a ko je predsjednik opštine. Djecu zanima samo da treniraju i u interesu svih nas je da im to omogućimo“, kategoričan je Janović.

Ministar je kazao da će tokom ove sedmice imati informaciju da li je Komisija za žalbe odlučila po poslijednjoj žalbi koju je podnijela drugorangirana firma koja se žalila na dostavljenu ponudu za sanaciju bazena.

Janović je kazao da je imao razgovor i sa predsjednikom kotorske opštine Vladimirom Jokićem i da su se usaglasili da se pronađe neko privremeno riješenje kako djeca ne bi imala više problem sa treninzima.

“Putovanja na treninge u Budvu u ovim zimskim mjesecima za mene kao roditelja, a vjerujem i za druge roditelje postaju već dramatična. Uradiću sve što budem mogao da se u narednom periodu izađe iz ove zamršene situacije“, kazao je Janović.

9 KOMENTARI

  • Općonaru, “Madam URA”, kako je ti cinički nazivaš, može uticati na radove na Bazenu taman koliko i ti. A to znači – NIŠTA. Jedini koji bi mogli odlučno doprinijeti da se smanje “igre bez granica” okolo “Nikše Bućina” su upravo gospodin Janović, Maja i Pura.

 1. Sportski si odgovarao Nikola.Samo jos da se podmetnes tvojim širokim plećima u rješenju ovog kotorskov velikog problema.

 2. …SEPTEMBRA-davne 1961 godine-u Biogradu na “Banjiičke žabokrečine”-kad su maturanti Pomorske škole iz Kotora-uvele u PRVU LIGU naše DOMOVINE VELIKE Jugoslavije-Kotorski Primorac…Fala ti bože…eli i taj PRIMORAC…potekao iz “ove čuvene Kotorske vaterpolo škole”…?
  Slava i hvala tadašnjem PRIMORCU i njegovim Kotorskim MATURANTIMA..predvođeni Jovicom Vidovićem-“kapom od makine”…koji je na sred “žabokrečine” nokautirao prešednika vaterpolo kluba Partizana-iz Biograda…nečesovoga Bijelića…poslije odigrane utakmice, koju je SRAMNO SUDIO SUDIJA BARBARIĆ-iz Osjeka !!!

     • Kaštijo ti stvarno misliš da si duhovit sa svojim komentarima. Etica i Erna? Ko si ti da bi njih dvije mogo uzimati usta i rugati se? Zar ti smatraš da je normalno rugati se mrtvima i pisati takve gadosti o njima. Etica i Erna su bile dobre i plemenite osobe, koje su se pokazale o na djelu pomažući mnogo đece koji tada nisu imali što da obuju i da obuku.
      Sram te bilo, da je sreće ove izgovorrne rječi na račun Pokojne Erne, istog časa bi te odvele u stanici Policije na jedan informativni razgovor!
      Srami se idiote bolesni!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].