Nikola Samardžić: Istraga mora biti djelotvorna i mora se u kratkom roku odlučiti po svakoj podnijetoj krivičnoj prijavi

7
Nikola Samardžić

Nikola Samardžić

U Crnoj Gori je samo deklaratitivne prirode snažna borba protiv korupcije, koja je prisutna u svakom društvu, ali se u razvijenim zemljama primjenjuju zakoni.

Kod nas je sve dobro napisano ali je u praksi suprotno.

Gostujući u emisiji “Zaustavimo korupciju“ Skala radija, advokat Nikola Samardžić je kazao da je Zakon o sprječavanju korupcije u svim svojim djelovima i pojedinostima apsolutno jasan.

“Bitno je samo da se on najoštrije primjenjuje, uz sveobuhvatnu akciju svih državnih organa, da se po svakoj prijavi kada postoji osnov sumnje, apsolutno odmah reaguje i da se svaki vid nezakonitog postupanja u startu sprječava. Tu su različite vrste mjera, počev od represivnih do edukativnih”, kazao je Samardžić.

“Na mnogim primjerima se pokazuje da nijesmo svi jednaki pred zakonom, a dok to ne budemo, nema valjane borbe protiv korupcije. Primjer je i status predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića, vezan za njegovo državljanstvo. Prije više od godinu podnešena je tužba protiv Jokića zbog sumnje da je falsifikovao državljanstvo. Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj i od tada do sada nema informacije da li je to istina ili nije. Ukoliko je tačno da je Jokić napravio krivično djelo i da je mimo zakona učestvovao na izborima u Kotoru i izabran za predsjednika opštine, onda to povlači određene pravne aktivnosti. S druge strane, ako to nije tačno, zbog čega se to ne saopštava predsjedniku opštine  i građanima, budući da je u tom slučaju ugroženo jedno od njegovih osnovnih prava? U ovom slučaju već sada imamo niz odluka Evropskog suda za ljudska prava koji je utvrdio da u pojedinačnim slučajevima je povrojeđeno pravo na djelotvornost istrage. Svaka istraga mora biti djelotvorna, što podrazumijeva da se u kratkom roku mora donijeti odluka u smislu osnovanosti ili neosnovanosti podnijete krivične prijave”, objašnjava Samardžić.

“Primjene svih tih presuda Evropskog suda za ljudska prava kod nas moraju  biti cijenjene u svakom  pojedinačnom slučaju, jer su to povrede koje je utvrdio Evropski sud, a učinjene su u ime države Crne Gore, upravo da bi se zaštitila pretpostavka da je svaka istraga djelotvorna i da se u kratkom roku mora odlučiti po svakoj podnijetoj krivičnoj prijavi. I u konkretnom slučaju se mora ažurirati postupanje jer se u suprotnom apsolutno rizikuje da se naruši princip djelotvorne i efikasne istrage“, rekao je naš sagovornik.

Kako god da se to objašnjava, ostaje pitanje da li postoji element sumnje u korupciju u ovom slučaju?

Na ovo pitanje Samardžić je odgovorio da je osnovno i najbitnije u slučaju predsjednika Jokića da se ne dođe u situaciju prekršaja djelotvorne i efikasne istrage. Takođe, treba da budu apsolutno poznati razlozi zbog kojih se toliko dugo čeka na odluku o podnijetoj krivičnoj prijavi.

Zašto krivična prijava nije dobila epilog na neki od načina koji propisuje Zakonik o krivičnom postupku?

Takođe, smatra Samaržić, javnost, ukoliko to zahtijeva javni interes, treba da bude obavijšetena o razlozima ne postupanja po ovoj prijavi ovoliko vremena, bez obzira što je postupak istrage na neki način zaštićen samim odredbama krivičnog zakonika o krivičnom postupku da se određene informacije zbog interesa istrage ne smiju davati.

“I kada mediji pitaju Tužilaštvo dokle se stiglo u ovom slučaju, nema odgovora. Takva pitanja je potrebno ponoviti i obratiti se višem tužilaštvu i tražiti da se postupi po krivičnoj prijavi. Jednostavnije rečeno, tražiti da tužilaštvo samo radi svoj posao”, zaključio je Samardžić.

7 KOMENTARI

  1. PARDON NIKOLA A NE VLATKO. Z…ME IME NA ZADNJEM KOMENTARU. DAKLE PITANJE ZA NIKOLU SAMARDZICA. STO BI BILO DA JE GRADONACELNIK JOKIC IMAO PUTOVNICU? NISTA? DVOSTRUKI STANDARDI?

    • da je imao hr putovnicu mogao je imati legalno ali srpski pasos moze imati samo nelegalno ne moze i srpski i crnogorski jer je to isto mada to milo svojim poltronima jasno objasnjava

    • Ti si rodjeni filozof. Steta dje se gubis. Napisi jos koju ovako pametnu recenicu pa da imas knjigu izreka. Prodavace se nenormalnom brzinom!

  2. …sa”O(p)tuznim prijedlogom-Opcinskog tuzilastva iz Kotora-sa tarace bivse SDK-Kotor…,protivu onega poznatoga ćetnika-iz Prcanja…koji je,(u)pokusaju, da likvidira sudiju Opcinskog suda iz Kotora-na svetoga Graciju 2016 godine-u Prcanju…samo zato sto je ovaj dosao odozgora u Kotor..? Boze ti sacuvaj-gladi i rata-a troke ovo sto nam slijedi-zbog kasnjenja sudova i drzavnije odvjetnika.oliti drzavnije tuzilaca…Aog,aog jado ne moja-ako”krene” onaj odvjetnik”soto cuco-spica skandala”.iz CACULONE…neko gori da je krepa…i da je i njega zakucila korupcija..okolo ovjetnistva?

  3. Pa jel ona Pobricka prijavila korupciju i sud je potvrdio da je korupcija u pitanju, i sto se dogodilo. Dobila je otkaz i za malo je mediji kojima je prednjacio Pink M nisu razapeli zbog prijave. Iskaz je policiji najmanje 7-8 puta davala, i to je trajalo mjesecima. Ko je god prijavio korupciju, a takvih je malo, zazalio je duboko.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].