Nikome u Kotoru na pamet ne pada da prodaje Luku Kotor

16
sa današnjeg zasijedanja SO Kotor

Nakon polemike dijela vladajuće koalicije i opozicije oko kvoruma i prisustva opozicije sjednici SO, odnosno njihovog držanja kvoruma koji je prethodno bio dogovoren, nastavljena je 29. sjednica koja je bila odložena 20. jula ove godine.

Najviše interesovanja, kako se i očekivalo izazvao je Izvještaj o poslovanju Luke Kotor AD za 2014. godinu sa poslovnim planom za 2015. godinu.

Prvo je o poslovanju Luke Kotor AD afirmativno govorio njen izvršni direktor Vasilije Kusovac.

Po njemu, ne postoji ni jedan jedini problem, osim onaj da Skupština akcionara nije omogućila menadžmentu ove kompanije da podigne kredit za nabavku i montiranje bova za privez mega kruzera.

Ni riječi zbog čega nije prošao tender i gdje su sredstva koja su bila obezbijeđena za njegovu realizaciju.

Takođe, pored brojnih hvalospjeva nema ni riječi o žalbama kruzer kompanija koja su proslijeđena više puta Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i lokalnoj upravi.

Kusovac je kazao da je potpisan ugovor sa značajnim kruzer kompanijama.

Posebno važan je onaj sa “Royal Caribian”.

On je zaboravio da kaže da Luka Kotor AD nije mogla potpisivati ugovore bez saglasnosti Lučke uprave koja je regulator lukama od nacionalnog značaja.

Luka Kotor AD od 2011. godine nije potpisala ugovor sa Lučkom upravom, čime je direktno kršila odluku Vlade Crne Gore.

Nakon ekspozea Vasilija Kusovca uslijedila su brojna pitanja obornika i vladajuće koalicije i opozicije.

Jedno od nainteresantnijih je svakako odbornika SNP-a Mića Dobriše koji je pitao Kusovca da li “Montenegro Šhorex” djeluje u okviru Luke Kotor i da mu nije jasno da se Luka Kotor bavi drumskim saobraćajem.

Njemu nije jasno ni zbog čega je sada na dnevnom redu Poslovni plan za 2015. a ne u januaru i kako je moguće da je menadžment Luke radio od janura do sada zahvaljujući samo odlukama Odbora direktora Luke Kotor AD.

Odbornici su pitali što je sa pilotažom, kolika je prosječna plata zaposlenima, zbog čega posada brodova koja nema šengejn vizu mora da plaća 50 eura po osobi za izlazak s broda, zašto su troškovi sponzorstva tako veliki i ko ih odobrava i po kojim kriterijumima, što je sa naknadom za kulturna dobra, zašto se smjenjuje Odbor direktora koji je po mnogima radio odlično.

Kusovac je odgovorio da autobusi funkcionišu po principu 30% vlasništvo Luke, a 70% privatnog vlasnika.

Nije govorio o kreditnom zaduženju bez saglasnosti većinskog vlasnika od 200.000 €, što je predmet izviđaja Specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

Kusovac je kazao da je prosječna plata u Luci 790 €, a da su sponzorstva u skladu sa odlukama Odbora direktora i njegovih ovlašćenjima, da se otpisani dugovi od oko 170.000 eura odnose na “Montenegro Čarter Company” i ta sredstva nije moguće naplatiti jer firma ne posluje na teritoriju naše države.

Kusovac je naglasio da troškovi moraju da budu veći zbog troškova koje nove investicije iziskuju, upravna zgrada i putnički terminal, kupovina novog čamca za pilotažu.

Luka je prihvatila da plati naknada za korišćenje kulturnih dobara opštini za ovu godinu a od iduće godine će to morati plaćati tur operatori, kazao je Kusovac.

Vasko Ševaljević, poslanik DPS-a je osjetio potrebu da izrazi zadovoljstvo jer je stvoren jedan respektabilni privredni subjekat koji je počeo, kako je kazao, ni od čega.

Ševaljević je zahvalio dosadašnjem menadžmentu uz napomenu da su oni svoj posao radili kvalitetno.

Odbornik Liberalne partije Vido Drašković je ocijenio da Izvještaj pokazuje da je Luka Kotor vođena stručno i kvalitetno i da je realizovala sve infrastrukturne objekte, a Luka zavređuje posebnu pažnju Svjetske turističke organizacije.

On se čudi kako je moguće da neko napada sposobne menadžere poput ovih iz Luke Kotor, ubijeđen da se radi o nenormalnim napadima na rukovodstvo koje se bori da sačuva Luku Kotor AD od moguće prodaje.

Drašković je kazao da bi trebalo da se mole članovi Odbora direktora Luke Kotor da ostanu još jer su postigli sjajne rezultate.

Pritom nije objasnio ko to želi da proda Luku Kotor AD jer i on pripada vladajućoj koaliciji.

Dr Ivan Ilić iz SDP se pridružio diskusijama koje se odnose na pohvalu menadžmentu Luci Kotor, posebno direktoru Kusovcu.

Predsjednik OO DPS-a Kotor i šef Kluba odbornika DPS-a u lokalnom parlamentu Željko Aprcović je kazao da je ovih dana orkestrirani napad na DPS brojnih portala i medija koji navode neistine da ova partija želi da proda Luku Kotor.

On je kategoričan da to nije istina i pozvao one koji o tome nešto imaju to javno i iznesu.

A nemaju, jasan je on, jer nikome iz DPS-a nikada nije palo na pamet da prodaje Luku Kotor AD.

SNP nije podržao Izvještaj o poslovanju Luke Kotor AD za 2014. godinu sa poslovnim planom za 2015. godinu jer, kako su kazali, ne znaju o čemu se radi te da su stavljeni pred svršen čin.

Konstatno nam govorite da je DPS protiv prodaje Luke, a ponašate se kao dvije partije  jedna lokalna, a druga republički DPS, kazao je Mladen Živković, nezavisni odbornik i član građanskog pokreta URA.

Najčešće je pominjana metafora zlatna koka za Luku i u čije će ruke te da iz Kotora neće, ali nikako da se odbornici  dogovore zašto glasaju ko se od čega ograđuje čemu služe naknadni brzopotezni zaključci SDP- a.

Česte pauze su pratile današnji rad SO Kotor i nakon posljednje, odbornici su usvojili izvještaj o poslovanju Luke Kotor AD za 2014. sa Poslovnim planom za 2015. godinu sa 14 glasova za i 9 protiv.

Za zaključke koje su zajedno podnijeli odbornici SDP-a, LP-a i HGI-a o dodjeli prioritetne koncesije za Luku Kotor i insistiranju na održavanju većinskog vlasništva Opštine Kotor u AD “Luci Kotor”  glasalo je 8 poslanika, protiv je bilo 7, a uzdržanih 9,  pa prijedlog ovih zaključaka nije prošao.

Izbor i imenovanje članova novog Odbora direktora Luke Kotor AD nije sproveden, jer nije bilo kvoruma nakon napuštanja predstavnika opozicije, a nastavak je zakazan za sjutra u 8 sati.

predsjedavajuća trpeza

16 KOMENTARI

 1. …koji je sam sebi dao nogu u prk..na “tada njegovu/vašu srpsku novu godinu 1989 godine-u “salete” Sekretarijata za NO opštine Kotor-đe je stolovao onaj poznati sekretar ONO Kotora-koji je sam sebi dao “vjetar u jedra”1.novembra.1991>>>(potla dvije godine od protjerivanja iz vlasti-ovoga sa slike inače poznatog “dobrotskog kasnije bakalina”)<<<"nota bene"prvi i poslednji u "vašoj crnoj gori" koji je "uteka" od "vlasnika" (predratnih ašika-ljubavnika) onije krava na Grudi u Konavlima-koje ste tamo šemenili-i kasnije bremenite "humanitarno preselili" u Danilovgrad-đe su se telile i čiji telići danas se oglašavaju na ovaj Portal i druge portale pod nikom "A danu…"..!

  A oko ovo pušća modelar-šalje ti "od srca srcu "-tebi dragi kotorsko-konavojski vanbračni sine Telić-uku ,iskrene i lijepe pozdrave-"poznati sekretar ONO-"šofer odnarođene četničke stranke"-koja,istini za volju, nije učestvovala u tvom/vašem ABlejanju za račun kasapina sa Dedinja(N.Kilibarda i kompanija bela-niti bila sluga-posilni ka ti/vi) u kontrarevoluciji 1988/1989 godine! Što bi maliciozni-izravno konstatirali da ovizi "odnarođeni"-nisu(na žalost vašu!) bili "patiriote"-poput tebe i tvojijeh branjenika(sa slike-slikovnica!))-koji ste pod patriotizmom shvaćali-ufatili da je:"Patriotizam oruđe da se manjina obogati na račun većine"(reče filosof Srećko Horvat-na portal Analitiku:26/07/2015-ka vi gologuzovići u potnji "četvrt vijeka na pravoj strani istorije zastiđa i vaše ljucke pogibije"!

 2. Tako su do zadnjeg časa uvjeravali i obmanjivali
  pučanstvo Kotora da Jugopetrol neće biti dislociran
  u Podgoricu. Kad dođe vrijeme da se odlučuje o
  privatizaciji Luke domaćem “igraču”, DrPSovci
  su tu da daju glas ZA.
  Ovi što bi bili protiv – smijenjeni su.
  Ako bi Kotor i CG kao cjelina imali značajne
  koristi od privatizacije ili izdavanja pod koncesiju
  na duži rok Luke, to ne bi trebalo odbiti po svaku cijenu.
  Samo bi to morao biti kredibilan partner, recimo,
  Royal Caribean, MSC, itd… NIKAKO neki
  domaći “kontroverzni biznismen”, koji bi ojadio Kotor.

 3. je li ovo onaj na sliku što je poznatom sekretaru ONO dao nogu u prk.. i tako ga skinuo sa mjesta sekretara ONO pa je morao da šoferiše za financijera narodno-odnarođene -četničke stranke,danu de jeli ovo …

 4. ..bivša “kovačka radionica”- za pravljene zubala i zuba..(OZNA sve dozna..?)-đe ti tajo i stričevi nijesu “u forcu-formu”-da je pripomažu(grdna starost učinjela svoje!) -ki u naše brijeme-bez akademskih zvanja-do tvog gabineckog obrazovanja-dragi Borota..potomče “onih što su zauzeli Lovćen i osvojili Pestin grad i zaplijenili dva topa NEPRIJATELJIMA”-januara 1916 godine….kada svanuše Boki novi dani,otvorila joj se nova budućnost”-zapisa “gospar Bocun” na ovaj Portal dana 27-lipnja.2015 godine u 11:OO ura!
  Pozdravi doma-i da znate,da izravno i sdušno brinemo o vama-da vam jopet ne padne na um šverc oružija i nafte..via Peluzica…bivša “kovačka radionca”-strogo namjenska- za opravku zubala i zuba…tibranim “nepogodnicima vašega “državnotvornog sistema”….? Zato dragi Borota-nastavi stazama i pogazama vrlih predaka-do Pestin grada i Lovćena…brojeći nas ko je za- a ko protivu vas-zubataca…?

  • Palo je na Um onom tvojem što si šoferisao za njega, četnik-početnik da švercuje oružje i naftu za Bosnu i Hercegovinu za braću i nebraću ja ti jemac !
   Pa danas postade veliki biznisman na bruku i sramotu cijelog regiona i svijeta ali ne i na sramotu Srpskog tužilaštva u Beogradu koji pokrenuše tužbu protiv ratnog profitera a bivšeg tvojeg gazde za kojeg si šoferisao,no se pokri po glavi i ne bleji po ovim portalima !

 5. Nikome iz Kotora nije palo na pamet ni izmještanje Jugopetrola, ali je palo na pamet centrali PARTIJE, i ovi kotorski kadrovici su to aminovali. Tako, mislim da će se i ova rabota završiti. Problem je u tome, gospodo iz DPS-a, što vama ništa i ne smije pasti na pamet, jer misli gospodar za vas, a vi odrađujete prljave poslove na štetu Kotora i svojih potomaka. Kad vam dođe iz gu.. u glavu biće, mnim, kasno, zapravo, već je kasno.

 6. Kad kazu da nema prodaje da im vjerujemo.Tako su i rekli da Jugopetrolj nece iz Kotora,da nece propast Jugooceanija,tako su odrzali Rivijeru,gumaru.Tako je Jadran Perast prerastao u luksuzan hotel,a Hotel Fjord i URC rade punim kapacitetima.Vjerovao sam i kad su obecali zaobilaznicu,Nauticko turisticki centar,zicaru,sportsku salu,most na Verigama…Zivjeli

 7. Optužuju sve i svakoga zato što nije moglo po njihovome a ne pitaju zašto je predmet kod državnog javnog tužioca.Interesantno ama baš niko. iako su upotrijebili svoje medije da izvrnu istinu dobili su od šake do lakta. hahahahahahh

 8. ETO LUKOVIC IZ VIJESTI KAZE DA MU JE ANONIMNI IZVOR JAVIO DA DPS HOCE DA PRODA LUKU I TO JE APSOLUTNA ISTINA! AKO LUKOVIC I NJEGOV ANONIMNI IZVOR TVRDE ONDA MI OSTALI NEMAMO RAZLOGA DA KORISTIMO SVOJ MOZAK VEC DA TO SVIMA NAMA BUDE JASNO I DA SLUCAJNO NE SMIJEMO NI DA POSUMNJAMO U NJIHOV KREDIBILITET.

 9. Svo ovo naklapanje i prepucavanje oko Luke “Kotor”,
  samo je uvertira pred glavnu predstavu kada će neki “kumašin”
  iz PG staviti šapu na jedini brend i uspješan
  privredni resurs Opštine Kotor.
  Treba samo pogledati i prisjetiti se “privatizacije” Trajekta!!
  Po istoj šemi će “pasti” i Luka “Kotor”. Živi bili pa vidjeli.
  Čusmo danas da je vrednost Luke pet miliona evra.
  Neki će “kum” i vojnik režima podići kredit bez ikakvog
  kolaterala, (garancije će dati Vlada CG) i
  kupiti Luku “Kotor”. Ostaje još samo da Srednju pomorsku
  školu i Pomorski fakultet dislocirju u Danilovgrad ili Nikšić.
  Pogledajte samo kakav Predlog zakona o morskom dobru
  priprema vrla nam Vlada: Sve što se nalazi u zoni do šest
  metara od obale, konfiskuje se od privatnika. To nijesu radili
  ni najgori okupatori koji su upravljali ovim prostorima.
  Nije jasno, ničim potkrijepljeno, uvjeravanje tu neke gospođe
  da ona ZNA da je 90% odbornika protiv bilo kakve prodaje Luke.
  Ja sam skloniji uvjerenju da će DrPS skupiti 17 odbornika koji će
  dati glas u korist štete Opštine Kotor. Ako ih ne budu mogli
  skupiti, oni će ih napraviti od plastelina.
  Ako ni to ne pomogne, odlučivaće se u Parlamentu države CG.
  Upita li se iko zašto je prije četiri-pet godina
  vaspostavljena nekakva čudna institucija – LUČKA UPRAVA??
  To je samo produžena ruka Vlade kojom upravlja lukama,
  lučicama, i većim mandraćima…
  Ostala je samo nedisciplinovana Luka Kotor. Vjerovatno – ne za dugo.
  Kotor može samo spasiti urušavanje aktuelnog režima.

 10. Gospodo draga, Federalni istražni biro je optužio Roda Blagojevića decembra 2008. da je pokušao da proda upražnjeno senatorsko mjesto. Blagojević je, poput svog prethodnika Džordža Rajana, UHAPŠEN pod federalnom optužbom za korupciju. Senat države Ilinois smijenio ga je krajem januara 2009. zbog optužbi za korupciju.
  Gospodo draga, u A.D. Luka Kotor koja se bavi drumskim saobraćajem, ugostiteljstvom te organizovanom prodajom suvenira, nema nelegalnih rabota a i ako ima oni koji tako rabotaju treba da IDU DOMA…! 😀
  Gospodo draga, ovo se u prostom narodu zove mlaćenje prazne slame ili mazanje očiju čuvenim kotorskim krempitama.

 11. Slusao sam preko radio Kotora danasnje zasjedanje Skupstine, narocitio dio koji se ticao Auke Kotor A.D. Iznenadjujuce je da diskutanti nijesu bili elementarno spremni za istu jer niko od njih nije izgleda ni procitao Zakone o Koncesiji i Lukama, jer su to njihove diskusije dokazale. Mnogi su spominjali Prioritetnu Koncesiju a da da nijesu procitali pomenute Zakone.
  Menadzmentu Luke Kotor A.D. sve pohvale, no niko nije spomenuo Agencije koje su svojim trudom dovele sve te kruzere i jahte, njih ama bas niko nije spomenuo, a da nije njih ni kruzera i jahti nebi bilo u ovom broju, a ni nagrada za Luku Kotor A.D. U najmanju ruku trebalo se njima zahvaliti.
  Posebna je prica pilotaza i monopolsko ponasanje menadzmenta Luke Kotor A.D. jer Luka Kotor A.D., Boka Piloti i Seapioneer Montenegro imaju ista rijesenja i ugovore za obavljanje pilotaze u Bokokotorskom Zalivu.
  Nadlezno Ministarstvo je dalo svoje misljenje o ovome, no niko to ne spominje jer izgleda da je to tabu tema. Clanovi menadzmenta Luka Kotor A.D. treba da budu od struke, posveceni poslu i profesinalci, ako budu birani samo sa politickim backgroundom bojim se da tu nece biti pozitivnih promjena.
  Steta da nije napravljen jedan okrugli sto na ovu temu jer imamo ljudi od struke i kapaciteta koji mogu doprinijeti unapredjenju Luke Kotor A.D. i njenu djelatnost
  podici na nivo svijetskih kruzing destinacija.

 12. Kad bi politika-bila poštena rabota-njome bi se bavili,da oprostite, pošteni ljudi-a ne političari? Nekad se mislilo da je politika-“noćna dama”? Na žalost pogrešno se mislilo-vrijeme je regulator-što je politika-što su političari? Politika je ozbiljna nauka-a političari su “noćne dame”-iz škuribande( noćne grabljivice:kukavice,ćukovi,eje,jajine…?)! Zato sam i odustao od namjere,da dam neki ozbiljniji komentar-da mi neko nebi rekao da sam političar-iliti njihov navijač? Zato ovako i pišem s’brda-s’dola-“reprintujući rabote i ponašanja naših-a kotorskih političara”- koćenih u pasanom vremenu(ne ponovilo se ni u arheologiji)-još od vremena “one nezaboravne srpske nove godine-13/14.januara.1989 godine” kada je “Opštinska Organizacija Saveza Socijalističkih Pionira Kotora-predvođena Četvoročlanom Bandom(savremenika slične Bande u Kini?)-današnjih podnosilaca “zaključaka-korekcije njihovog postojanja u protekli “četvrt vijeka na pravoj starni istorije-njihovog zastiđa”-u borbu za demokraciju i prilive u njihove časne gu…tada smogla snage i oburdala legitimnu i prosperitetnu vlast u Kotoru-OPŠTINI (u ta “zla komunjarska vremena”) KOJA je bila u pet najrazvijenih opština SFRJ! Današnji-“zaključci”-po ciljevima i prikrivenim namjerama”-su reprint ondašnjih “zaključaka” -kojima su obavezali “opštinska rukovodstva”-da podnesu ostavke (Opštine i Predsjedništva OKSKCG Kotor) i predaju vlast “novoj klasi”-današnjim mangupima(u spostvenim redovima-koje nije pojela revolucija-nego su oni pojeli i oglođali revoluciju?)-autorima razno raznih “zaključaka”-kojima se maksimalno sprovodi “maskiranje” -njihovih ,ne baš,čistih rabota-i mimo “navodne prodaje Luke Kotor”?! Onda se rikalo i tražilo,(po pjacama tri crnogrska grada:Titograda(20.VIII.1988);Nikšića(18.IX.1988),Titograda(11.I.1989) i Kotora(13.I.1989)-neodložna likvidacija “jagnjećih brigada”;demokratizacija društva(po notama SANU i dirigenta kasapina sa Dedinja);spas Srpstva i Kosmeta”…uz refrene:”oćemo gusle-oćemo Ruse”..i onu “njihovu”-zapaljivu”..iz tri dela i opet će biti cela…”! Da,da dobro ste pročitali:..”Cela” bruka pala na nejaka pleća neznavenoga puka-tzv.Demosa “senca cratis” na današnji dan-zahvaljujući ondašnjim “zaključcima”?!
  Danas,oni dobro osmišljeni “ZAKLJUČCI”-overeni u Titogradu od “Četvoročlane bande” sa Kosova i Metohije:Šolević,Šparavalo,Kosta Bulatović i domaće SDB-tzv.UDBE(začinjene s Momirom,Ljubišom i kompanijom sa Univerze crnogrske)-čiji su čimbenici-jedva/od danonoćne rabote velje/ uspjeli skrpiti i pisati “zabilješke”-pa danas pojedinci “pišu “knjige izvučene iz “zabilješki”-koje autor “a la maka” dijeli po pokajanjima-osobito po Katunskoj nahiji…)-SU s’razlogom skraćeni i kvalitetno prilagođeni(poltronisanju vlasnicima njihovih nesretnih import-glava?)-kratki ,sažeti i nedvosmisleni:”…ko to želi da proda Luku Kotor AD”?
  Ko me razumio-dobro me razumio! Ko me nije razumio-razumjeće kad ,uskoro dođu,vanredno-redovni izbori na prostorima od planina pa do mora ispod Bara i Kotora…đe nema razlike između Budala i Mudraca-kad su zaljubljeni(u političare?) ! Reče i zapisa Dostojevski….?

 13. Pratila sam Skupstinu, i jedno velioko razocarenje sa tim zaključcima koje su predlozili SDP i HGI, čisto politikanstvo! Znam da je 90% odbornika PROTIV bilo kakve prodaje i da je ZA davanje koncesije, ali ne da SDP koji je svih ovih godina imao poluge moći da Luci Kotor da dugorocnu koncesiju sada profitira i ubira jeftine politicke poene…bzv..nadam se da su toga svjesni gradjani

  • Gospodjo Gertruda o kojoj i kakvoj svijesti seljacina vi to govorite? Svi su opijeni na ovaj ili onaj nacin, samo da znate. Vidim da ste lijepo ispratili. Divimo vam se.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]