Niskokarbonski turizam interaktivno iskustvo za sva čula

2
niskokarnonski turizam

Radica Zeković

Radica Zeković

Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori je nova razvojna grana u turizmu.

Ovaj vid turizma promoviše Centar za održivi razvoj UNDP, u saradnji sa Ministarstvom za održivi razvoj i turizam.

Usmjeren je  na one turiste koji žele da smanje karbonski otisak svog putovanja i boravka.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori objavljuje javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u pilot  fazi koja pruža mogućnost dobijanja tehničke i finansijske podrške inovativnim, investicionim projektima.

Maksimalni iznos finansijske podrške po investicionom projektu je 150.000 eura, dok je minimalni iznos po projektu 50.000 eura.

Informativni dani održaće se u Prijestonici Cetinje, a 1. februara u opštini Kotor.

Imajući u vidu raznolikost i geografske kontraste Crne Gore, planine, morsku obalu, doline, rijeke, jezera na maloj razdaljini, Crna Gora može imati neizmjerne koristi od ovog rastućeg trenda, objašnjava za Skala radio Radica Zeković, PR projekta.

“Ekološki obrazovane turiste sve više privlače destinacije koje nudi prirodna divlja ljepota, a to Crna Gora zaista jeste. Razvijajući ovaj vid turizma naša država može postati prepoznatljiva ne samo kao sjajna destinacija za odmor već kao jedno interaktivno iskustvo za sva čula”, kazala je Zekovićeva.

Takođe, ekološko odgovorno poslovanje donosi veliku dobit turističkoj industriji, pomaže očuvanju životne sredine, smanjuje emisije štetnih gasova i štiti biodiverzitet, navodi ona.

U fokusu ovog projekta su opštine Bokokotorskog zaliva i Cetinje, a konkretno projketom se podstiče razvoj jedne karbonski neutralne, zelene saobraćajne infrastrukture.

Takođe je predviđeno promovisanje održivih transportnih rješenja sa mogućnostima smanjenja karbonskog otiska.

Za Bokokotorski zaliv i Cetinje se radi policentrični plan urbane mobilnosti  koji će olakšati razvoj pristupačnijeg, ekološki prihvatljivog i pouzdanog savremenog sistema transporta.

Tražiće se i promovisati uspostavljanje održivih, ekološki prihvatljivih rješenja javnog prevoza poput gradnje žičare Kotor-Cetinje, međugradkog prevoza na vodi, solarni i hibridni trajekti i brodovi u Bokokotorskom zalivu, povećana upotreba električnih autobusa i prevoznih sredstava koja korste bio gas ili bio dizel.

Projekat nadalje podrazumijeva  i otvaranje zelenih info centara za turiste, što konkretno znači da mogućnost da se u sklopu autobuskih stanica na Cetinju i u Tivtu turistima pruže informacije o turističkoj ponudi i ekološki prihvatljivim opcijama prevoza sa akcentom na nemotorizovan prevoz kroz unapređenje i razvoj pješačkih i biciklističkih staza.

U svijetu se posljednih par godina mnogo govori o karbonskom otisku svih nas, jer svi mi proizvodimo iznenađujuće visok nivo štetnih gasova koji doprinose klimatskim promjenama, objasnila je Zekovićeva za Skala radio.

Radica Zeković

2 KOMENTARI

  1. Nisko karbonski turizam doživljavam kao segment ekološkog turizma, skoncentrisan na zagađenje životne sredine, čji su izvor potrošači pogonskog goriva. A, Kotor je na udaru posljedica pogonskog goriva sa brodova i sredstava drumskog saobraćaja duž kotorske rive. U pitanju je zdravlje, ne samo ljudi već i održivosti spomenika kulture.
    I, dok se na kruzerima može postići cilj nisko karbonskog turizma, jer se u luci mogu i moraju, preorjentisati na upotrebu ekološkog goriva, dotle je mnogo teža situacija sa učesnicima auto saobraćaja, u kome učestvuju sve kategorije prevoza, bez obzira na veličinu, težinu, vrstu i namjenu.
    Ništa novo i nepoznato, ali, na žalost, odavno prepoznati , kao glavni zagađivači, ali i opasni uzročnici ugrožavanja saobraćajnice duž kotorskih bedema i njihove statike sigurnosti.
    Kotor je, prije više od tri decenije, prepoznao ovu opasnost i izmjestio industriju u industrijsku zonu, iako je više nema, ali je ostao dokaz ranog shvatanja opasnosti zagađenja vazduha. Uzalud, naslijedio je automobilski saobraćaj, bez ograničenja, Promjenila se svijest ali ne i opasnost.

  2. Što je naša domovina-od kad postoji na ovim prostorima-nije nikada bila sigurnija i zaštićenija od svih “zla iz vazduha”-osobito zbog djelatnosti i uticaja ABlejanja kontrarevolucije na naučnoj osnovi-kad smo potulili sve štene fabrike-koje izbačaju dimove-karbonate u vazduh! Niko ništa ne radi-niti nam dime komini ni u fabrikama-ni u kućama! Mašala-za karbonizaciju NDMNE i naše Boke nevjeste Jadrana i ciloga svita?? E bora mi-tako mi karbonizacije i obećanih zlatnih ožica sa kojijema će papiti pokoljneja-zapisanu hist/o/eriju-bruku i sramotu naše prošlosti i ljucke pogibije…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]