Niskokarbonski turizam rastući trend savremenog ekološki obrazovanog turiste

2
prednosti razvoja niskokarbonskog održivog turizma u Crnoj Gori

Radica Zeković

Radica Zeković

Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori novi je projekat koji finansira Globani fond za životnu sredinu.

Ovu novu razvojnu granu u turizmu koja je usmjerena na one turiste koji žele da smanje karbonski otisak svog putovanja i boravka, razvija Centar za održivi razvoj UNDP u saradnji sa Ministarstvom za održivi razvoj i turizam.

Imajući u vidu raznolikost i geografske kontraste Crne Gore, planine, morsku obalu, doline, rijeke, jezera na maloj razdaljini, Crna Gora može imati neizmjerne koristi od ovog rastućeg trenda objašnjava za Skala radio Radica Zeković, PR projekta.

“Ekološki obrazovane turiste sve više privlače destinacije koje nudi prirodna divlja ljepote, a to Crna Gora zaista jeste. Razvijajući ovaj vid turizma naša država može postati prepoznatljiva ne samo kao sjajna destinacija za odmor već kao jedno interaktivno iskustvo za sva čula”, kazala je Zekovićeva.

Takođe ekološko odgovorno poslovanje donosi veliku dobit turističkoj industriji, pomaže očuvanju životne sredine, smanjuje emisije štetnih gasova i štiti biodiverzitet, navodi ona.

U fokusu ovog projekta su opštine Bokokotorskog zaliva i Cetinje, a konkretno projketom se podstiče razvoj jedne karbonski neutralne, zelene saobraćajne infrastrukture.

Takođe je predviđeno promovisanje održivih transportnih rješenja sa mogućnostima smanjenja karbonskog otiska.

Za Bokokotorski zaliv i Cetinje se radi policentrični plan urbane mobilnosti  koji će olakšati razvoj pristupačnijeg, ekološki prihvatljivog i pouzdanog savremenog sistema transporta.

Tražiće se i promovisati uspostavljanje održivih, ekološki prihvatljivih rješenja javnog prevoza poput gradnje žičare Kotor-Cetinje, međugradkog prevoza na vodi, solarni i hibridni trajekti i brodovi u Bokokotorskom zalivu, povećana upotreba električnih autobusa i prevoznih sredstava koja korste bio gas ili bio dizel.

Projekat nadalje podrazumijeva  i otvaranje zelenih info centara za turiste, što konkretno znači da mogućnost da se u sklopu autobuskih stanica na Cetinju i u Tivtu turistima pruže informacije o turističkoj ponudi i ekološki prihvatljivim opcijama prevoza sa akcentom na nemotorizovan prevoz kroz unapređenje i razvoj pješačkih i biciklističkih staza.

U svijetu se posljednih par godina mnogo govori o karbonskom otisku svih nas, jer svi mi proizvodimo iznenađujuće visok nivo štetnih gasova koji doprinose klimatskim promjenama, objasnila je Zekovićeva.

2 KOMENTARI

  1. Jeli poddzemni hodnik, prolaz što god niskokarbonski turizam u Kotor i kad će se napraviti. Slušajući direktora Kusovca od toliko para i najbolje sezone svih vremena mislim da će procvjetati u Kotor konačno tako daće taj karbonski prelaz puta možda biti optočen svarovski kristalima.

  2. Veoma zanimljivo i u svijetu i te kako vode računa o niskokarbonskoj emisiji. Pomorac sam i potpuno mije bliska priča.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]