Njemački ambasador: Brine me pravac kojim se kreće Crna Gora

2
Robert Veber

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera je komentarišući aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori kao i izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, istakao da ga sve više brine pravac kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo.

On je kazao da priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini, i poručuje morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je!

“Nedavni događaji poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija (“Nikšić biće Srebrenica”) i relativizacija genocida u Srebrenici, me sve više brinu zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo. Rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski multietnički karakter zemlje”, naveo je Veber u izjavi dostavljenoj medijima.

Kada, kako kaže, izražava duboku zabrinutost, to onda ne čini sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu.

“Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini. I samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja”, poručio je on.

Da biste, naglasio je on, mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate.

“Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost”, zaključio je Veber.

Ministar Leposavić je u petak kazao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, i osporio legitimitet Međunarodnog suda u Hagu.

Na taj stav Leposavića reagovale su ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Abasada SAD je poručila da je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995.

“Tražimo jasnoću i nadamo se da će Vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio – genocid”, objavila je Ambasada SAD-a.

Nakon što je Ambasada SAD pozvala Vladu Zdravka Krivokapića da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, oglasili su se i iz Ambasade Velike Britanije navodeći da je genocid utvrđen pred dva međunarodna suda.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jasno u svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid”, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadorke Velike Britanije Karen Medoks i ambasadora te zemlje u Bosni i Hercegovini Met Filda.

Predstavnici političkih partija i nevladinog sektora su zatražili da Leposavić podnese ostavku zbog izjave o Srebrenici.

Iz Vlade Crne Gore se još uvijek nisu javljali ovim povodom.

A.O., CdM

2 KOMENTARI

  1. fašizam u ruhu crnine nacionalizma i polupismenosti iz lažne istorije barbara se obrušilo na balkan a najači je u našoj državi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]