No pasaran

7
No pasaran

Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nijesam siguran, kazao je Albert Ajnštajn, jedan od najvećih umova planete. Za prvo jeste, a potvrde za to svakodnevno stižu sa svih strana zemljinog šara. Ovih dana dolazi jedna iz UNESCO-vog Kotora. Kreatorka je potpredsjednica kotorske opštine Ljiljana Popović Moškov, medijski poznatija kao madam URA (šefica URA sa jednim mandatom u lokalnom parlamentu). Slijedeći neformalnu koalicionu partnericu, prvu damu opštinske Skupštine, koja je javno izjavila da je došlo njenih pet minuta, a to u prevodu znači, dok sam vlast, radiću što god hoću, madam URA je odlučila da zavede red u kotorskim kafićima, bar što se emitovanja muzike tiče, za vrijeme trajanja tradicionalne „Bokeljske noći“. Izdala je obavezujuće upustvo ugostiteljima kojim se jasno određuje koja vrsta muzike smije da se čuje iz njihovih objekata. Za svaku drugu, slijedi drakonska kazna od 1000 do 10.000 eura. Za sprovođenje obavezujućeg upustva zadužena je kotorska Komunalna policija.
Ovo valja pročitati više puta. Madam URA je pokazala snagu vlasti. Neće više moći kako se kome, da ne kažem što. Oćeš muziku. Nema problema. Demokratska vlast će ti dozvoliti. Moraš poći kod potpredsjednice koja će ti izdati spisak pjesama i izvođača. Ne moraš ni da razbijaš glavu što ćeš i kako ćeš. Sve ti je posloženo kao na tacni. Tvoje je samo da primijeniš obavezujuću uredbu i ništa više. Za sad je ona besplatna, ali naši građani moraju da znaju da umno naprezanje i kreacija ove vrste košta. To će neko morati da plati. A zna se i ko. Još samo da se utvrdi tarifa.
Doduše, obavezujuće upustvo će funkcionisati samo jednu noć. Kako je u pitanju eksperimentalna faza, kada se sistem razradi, primijeniće se i na ostale dane i noći. U Kotoru će zanavijek biti protjerani bluz, džez, rok, pank, pop, rege, retro, rep. Neće biti ni uličnih svirača, osim onih koji dobiju dozvolu navedene madam. Još jedino nijesmo sigurni što će biti sa trubačima i turbo folk maestrima. Kako smo saznali iz izvora bliskih ostalim koalicionim čimbenicima, oni su izuzeti ovom obavezujućom uredbom. Što znači da će biti muzike koja, na žalost sve više poprima ambijentalni karakter.

Svijest građana se, po receptu madam URA mora mijenjati. Valjda je svima jasno da to ne može milom. Zato je u pomoć pozvana sila, što će reći Komunalna policija da zamisli madam URA sprovede u djelo. Za sada, ali samo za sada to će biti udarom na džep. Sistem sankcija i dalje funkcionisanje represivnog aparata će se razrađivati u hodu.

Za iduću godinu, opet kako saznajemo, jer je u pitanju strogo čuvana tajna, madam URA predviđa i obavezni stajling. Prvo će se morati obući po receptu učesnici parade, a nakon toga i građani i brojni turisti. Za učesnike, u koje spadaju: ugostitelji, opštinski namještenici,  komunalni radnici, taksi i trokoličar prevoznici, hotelijeri, kulturni i javni radnici, profesori, doktori i trgovci, biće obavezno da na sebi imaju plitki šorc boje meda, makar na jednoj nogavici, bijelu košuju sa obavezujućom kragnom, crveno crnu koalicionu kravatu sa ružom u sredini, mornarsku kapu sa obaveznom kokardom. Ko se ne bude pridržavao ovoga drugog obavezujućeg upustva, platiće kaznu u rasponu od 10 do 100 hiljada eura. Pa kad je bal, nek je maskenbal.

Nakon Bokeljske noći, sve se vraća u pređašnje stanje. Zavijanje anti muzike sa trgova, pjaca i pjaceta drevnoga Kotora je poželjno. Ta milozvučna turistička atrakcija je recept za uspješnu berbu novca.

Na kraju smo sami svjedoci da je ideja madam URA sjajna kombinacija ličnog uma i dodatnih partijsko koalicionih sugestija. Uvjereni da to nije glupost, kako bi se moglo zaključiti sa početka teksta, izražavamo zadovoljstvo i dajemo punu podršku zabrani muzike koja nije strogo uređena obavezujućim upustvom. Odlučni smo u stavu da odbranimo ideju i njenu tvoriteljku na sve (ne)dozvoljene načine.

Možda na kraju samo poruka da se tradicija ne brani silom i snagom autoriteta vlasti. Čak ne i ako nema ni toga autoriteta i te vlasti. To je proces za koji je potrebno vrijeme. A kroz vrijeme edukacija koje nema. Zbog toga smu tu đe smo.
Slavko Mandić

7 KOMENTARI

  1. Ja bi da po.al.m ovu madam Ura jer mi je donjela u Kotor lelekanje i policjotski cas kako cemo i sta radit, slusat a vise ne znam koliko je u ovi nas Kotor onijeh za dobrojsku bolnicu…. ne bi bilo mjesta. Molim prvo smjestit na visemesecno posmatranje njih dosta a na dnevni boravak nema mjesta pa cemo gradit veeeeeliku dusevnu nedje put Njegusa.

  2. Silom,vlašcu,djonom.Represivne mjere nego sto!
    Samo mi nije jasno ko ih izvršava.Jeli to onaj sto ga brkica igra ????kako vam sad valja???Madam bezbol palica cemo te zvati.

  3. da su dali sugestiju ugostiteljima , to bi bilo OK, ali NAREDBa i KAZNE pa to je presedan …veoma loše!:( (p.s. užasavam se narodnjaka i slicnih deraljki)

  4. Skalo sve bi bilo dobro što pišeš ali mi se sjećamo da ste vi upravo najveći protagonisti tkzv i nepostojeće “mediteranske muzike” i manipulacije s njom kako bi se po Kotoru zavela ona muzika od S´ibenika, Omis´a do KorĆule. Upravo je URA Kotor ispunila vašu želju. Zašto se svađate? Biće zbog pinezi?

  5. “Nakon Bokeljske noći, sve se vraća u pređašnje stanje. Zavijanje anti muzike sa trgova, pjaca i pjaceta drevnoga Kotora je poželjno. Ta milozvučna turistička atrakcija je recept za uspješnu berbu novca.”
    Madam URA po oprobanom receptu. 🙂 😀

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]