Non paper

0
Janko Nikolovski

N.P. obično nema ime autora, pa je ipak sreća da se (opet) iz sadržaja može prepoznati čiji je to interes! (foto; nin.co.rs)

Može biti i na hartiji, ali ustvari ne postoji ; to je razgovorno ali za sagovornike na visokom nivou! Razmena misli; RECIMO!

Malo, malo, pa se srećemo sa pojmom „NON PAPER“. Lako je za bukvalni prevod; ali ne i za upotrebu. To bi trebao biti dokument za blisku komunikaciju u okvirima EU; s ciljem da se postigne saglasnost oko nekih proceduralnih ili političkih pitanja. Moglo bi se reći da je to i situacija kada nešto ne treba imati autora ili autore. Ali, važno što se treba znati je da potiče iz autoritetnog izvora. Za veličnu neznanja ili zbunjenosti ovog PPK-a, otvorite Internet… Usput: nemojte ni njemu verovati bez rezerve! Jer i tamo pišu ljudi kao ja!? Nije cilj ovog gledišta da objašnjava poreklo ili korisnost ove alatke, već je cilj da iznese neke nedoumice onog koga sam već nazvao – ja! Ali ipak uz uvod još samo ovo: sa ove strane okeana vole da kažu da je to dokument koji, iako neformalan, treba da olakša pregovore: „ispod žita – jelda“ – ?, u smislu – rekao jesam, nisam rekao…) Ionako N.P. obično nema ime autora, pa je ipak sreća da se (opet) iz sadržaja može prepoznati čiji je to interes!

Ma to bi čak mogao biti i probni balon po pitanju: hoće li proći ili još bolje – ko će se sve javiti i sa kakvim stavovima po tom nekom pitanju. Nekakva anketa, šta li ?! Opipavaju se ljudi-državnici međusobno?!? Čitao sam negde da N.P. često nema ni naslov, ni potpis ni pečat i ne koristi službene kanale, jer kažu: „Namenjen je neformalnim razgovorima razgovorima na visokom nivou“. Jedino je sigurno da se radi o visokom nivou, jer uz to ide objašnjenje da N.P. nema zvaničan karakter a to znači mogućnost: „nisam to rekao ili napisao, možda me niste razumeli“ ili nisam bio dovoljno jasan, (pa zanat nam je takav zar ne !?). Pa to je kao ona dosetka: „da se Vlasi ne sete“ ili se to odnosi na sve narode? Iako narod nema vremena ni strpljenja, ipak, znate već – setiće se oni, iako znaju da njihovo učešće retko kad nešto promeni! Pa možda baš zato N.P. jeste ili može biti čak i pošten prilaz: ako je to priprema naroda na poteze koji slede. Uostalom, ovaj N. P. i nije namenjen narodu, već njegovim predstavnicima, koji u njihovo ime pregovaraju. (Sapienti sat: pa neka me ošamare.) Probaću da se vadim da je sve rečeno – jedan u nizu Non Paper-a, iako znam da mi neće proći.

P. P. K.

(ne radi se o pištolju!) – prevod i značenje čuvam za kasnije!

Piše: Janko Nikolovski

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]