Note iz đardina palate Ivelić

1

Svjetski dan muzike obilježen je u Risnu koncertom učenika Muzičke škole za talente ”Andre Navara” iz Podgorice.
Koncert je organizovala NVO ”Medaur” Risan – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna u saradnji sa NVO ”Bocche di Cattaro” – Festivalom gudača Perast.

Održan je u dvorištu palate Ivelić u Risnu, a nastupili su solisti i kamerni sastavi ove muzičke škole.

Posjetioci su bili u mogućnosti da uživaju u raznovrsnom repertoaru ovih mladih talenata, a izvodila su se djela Baha, Mocarta, Šopena, itd.

Ovim koncertom željeli smo da zajedno sa našim sugrađanima proslavimo Svjetski dan muzike, koji se obilježava u 120 zemalja širom svijeta.

Naime, ovaj dan prvi put je oblježen 1982. godine u Francuskoj za vrijeme ljetnjeg solsticija. Tadašnji francuski ministar kulture Džek Lanž započeo je festival muzike, tj. Fête de la Musique u Parizu, zajedno sa još jednim poznatim kompozitorom Morisom Floreom koji je svirao.
Ideja je bila da najduži dan u godini bude posvećen toj veličanstvenoj umjetnosti – muzici, na način da živa muzika bude dostupna svima, bez obzira na stalež, nasljeđe ili porjeklo. Tog 21. juna svi su ohrabreni da izađu napolje i sviraju muziku, a u mnogim zemljama se ovaj dan obilježava brojnim besplatnim muzičkim događajima , navodi se u saopštenju za naš portal iz NVO ‘’Meduar’’ Risan – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna iNVO ”Bocche di Cattaro” – Festival gudača Perast.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]