Nova bolnica u Kotoru koštaće 35 miliona eura

3

 

U posjeti Opštini Kotor juče je boravio predsjednik Odbora za Zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović sa saradnicima.

Njega je dočekao predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, potpredsjednica Sonja Seferović i Sekretarka sekretarijata za kulturu, sport i drštvene djelatnosti Marina Dulović.

“Vidjeli ste uslove u kojim posluje Opšta bolnica Kotor i bez obzira na ulaganja smatram da i pacijenti i zaposleni zaslužuju kvalitet više. Zbog toga planiramo da uradimo mnogo toga u narednom periodu, u saradnji sa resornim ministarstvom“, rekao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

On je istakao da se kroz prostorno urbanistički plan Opštine Kotor, koji treba da bude usvojen do februara 2020. godine, pravi jedan potpuno drugačiji koncept.

Opšta Bolnica, kazao je kotorski gradonačelnik, bila bi regionalnog karaktera, smještena iza tunela.

On je saopštio da je u razgovoru sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem zaključeno da već ima zainteresovanih investitora.

U novoj bolnici bi bila smještena i akutna psihijatrija, a na prostoru sadašnje Opšte bolnice i Specijalne bolnice za psihijatriju planiraju se novi sadržaji.

Investicija je teška 35 miliona eura i potpuno bi bila objedinjena zdravstvena zaštita ne samo za Kotor već i Tivat, Budvu i Herceg Novi.

Aprcović je Numanoviću kazao da u prethodnom periodu nije realizovana odluka lokalnog parlamenta da se dodijeli određena kvadratura zemljišta za gradnju stanova za potrebe socijalno ugroženih djelova društva i da je o tome razgovarao i sa predsjednicom Samostalnog Sindikata zdravstva dr Ljiljom Krivokapić.

U Kotoru radi Centar za socijalni rad, koji pokriva opštine Budva, Tivat i Kotor i JU Dom starih “Grabovac“ Risan sa novootvorenim Centrom za dementne osobe.

Kotorski gradonačelnik je kazao da se nada da će četiri lokalne samouprave naći načina i pokazati društvenu odgovornost tako što će obezbijediti dva minibusa za prevoz dementnih osoba i na taj način olakšati njihovim porodicama.

Aprcović je upoznao Numanovića sa planom otvaranje dnevnog centra za starije osobe, za koji je predviđen prostor od 100 kvadrata, u saradnji sa UNDP-om i Ministarstvom rada i socijalnog staranja, gdje bi korisnicima bio obezbijeđen minimum jedan obrok.

Predsjednik Opštine Kotor je naglasio da se ne smiju zaboraviti ni Romi, Aškali i Egipćani koji zaslužuju kvalitetnije uslove za život.

“Od Ministarstva održivog razvoja i turizma smo dobili saglasnost i raspisaćemo konkurs da se završi zgrada sa 14 stanova za građane u stanju socijalne potrebe. Pravni preduslovi su stvoreni i u narednih 20 dana možemo raspisati konkurs u saradnji sa Centrom za socijalni rad“, zaključio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović je kazao da se nakon 100 dana jasno vidi kvalitet rada lokalne administracije.

On je obišao i Opštu bolnicu u Kotoru i uvidio da je adaptirano i uloženo dosta, ali i da je vrijeme za nešto novo.

Numanović je istako da su dobra zdravstvena zaštita, obrazovanje i sigurna socijalna zaštita tri jako bitne stvari za građane Kotora, ali i državu Crnu Goru.

Prisutni su se usaglasili da se primarni nivo zdravstva mora razvijati kroz institut Doma zdravlja, jer se tu obavi najveći nivo usluga, čak 80%.

“Poboljšavanje statusa zaposlenih i rješavanje kadrovske problematike je nešto o čemu treba da razmišlja svaka odgovorna lokalna samouprava. Takođe i povećanje plata zaposlenima u zdravstvenom sistemu, ali ne samo ljekarima, već i srednjem medicinskom osoblju“, kazao je Numanović.

On je istakao da Opština Kotor ima jasnu viziju kroz prostorni plan, uz podršku Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore.

Obaveza svake lokalne samouprave na putu ka Evropskoj uniji jeste da uđe spremna, kada je zdravstveni sistem u pitanju, tako da je ni jedan problem ne može zateći i iznenaditi, saopštio je Numanović.

Kvalitetnim zbrinjavanjem oboljelim licima produžava se život, a ništa bolje od toga se ne može uraditi, zaključeno je na sastanku.

3 KOMENTARI

  1. …SUMA SUMARUM- ČETIRI SU IMLAŽAVE…SVAKE 4 GODINE-PRED IZBORE… NADATI SE NOVIM OBJEKTIMA-KOJI ĆE SE OTVARATI PO “PRIORITETU”, KAO ŠPORTSKA ALA..ŠKALJARI I PLITAJUĆI BAZEN-ZA UGINULI SPORT U KOTORU…ZATO NIKAD NE RECI “DA”-DrPiSvetu i kompaniji…SA PJACE SVETOGA TRIPUNA-KOJI SU KRENUI U BOJ 1989 GODINE-SA PJACE OD ORUŽIJA ILITI PJACE OD PIRAMIDE..ĐE SU SE LAŽOVI VEZIVALI U DOBA DUKLJE…?DALEKO BILO-NE DAJ BOŽ DA SE DANAS ZA PIRAMIDU VEZUJE-“NAŠ” DrPi…JER SE SA NJE NEBI SKIDAO-KALAVAO…?

  2. Fino, neka se gradi Nova Bolnica. Zasto iza tunela koji je i ovako opterecen saobravajem, ali neka ako bude dobra bit ce uredu: Kako kaze da je investitor vec nadjen, a da ce dusevna i bolnica biti oipredjeljeni za druge sadrzaje, jadno je da ce investitor dobiti te placeve da gradi hotele, a on ce za uzvrat gradit bolnicu. Ali nije ni tro lose rijesenje, para za gradnju iz naseg dzepa nem. Ovako ce se dobiti 3 nova vrijedna kompleksa, da malo Kotor podje naprijed. Korisne kombinacije su dobra rijesenja. Jeli DPS ili DF ili SDP nije bitno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]