Nova većina pripremila sječu kadrova: Smijeniće više od 420 direktora škola, bolnica, agencija…

4

Nova vlast planira da u narednih dvadesetak dana smijeni više od 420 direktora uprava, agencija, javnih preduzeća, osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja i bolnica, kao i da opozove 33 ambasadora, nezvanično saznaju Dnevne novine.

Izvori DN kažu da je već napravljen spisak po dubini i da je tačno određeno koja će partija u okviru tročlane vladajuće koalicije imati mogućnosti da smjenom dosadašnjih, zaposli svoje ljude.

Najviše promjena, navodno, biće u prosvjeti, gdje će biti smijenjen čak 241 direktor, pomoćnik, zamjenik.

Najviše rukovodećih mjesta u školama popuniće, prema informacijama Dnevnih novina, kadrovi Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore po 54.

Socijalistička narodna partija, Kneževićev DNP i Medojevićev Pokret za promjene moći će da predlože po 30 (ukupno 90) direktora obrazovnih ustanova, Građanski pokret URA 18, Prava Crna Gora, DEMOS i Ujedinjena Crna Gora po pet…

Prema izvorima DN, dogovorene su i smjene 35 čelnih ljudi u javnim preduzećima, kao i 99 u agencijama i upravama.

Najviše mjesta popuniće kadar Nove srpske demokratije i Demokrata, onda slijede SNP, DNP, PzP…

Čak i da brojke nijesu potpuno tačne, odnosno da se pojavi odstupanje, činjenica je da nova većina planira smjene i da su šefovi poslaničkih klubova tri koalicije koje čine većinu (Demokratski front, Demokrate, URA, PzP, SNP) još krajem oktobra u zajedničkom obraćanju tražili od Zdravka Krivokapića da se u što hitnijem roku smijeni kadar DPS-SD-BS “po dubini”, kako se ne bi gubilo vrijeme nakon izglasavanja nove vlade. Tada je takođe najavljeno da će hitno biti izvršene izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Očigledno da su proteklih mjesec i po iskorišćeni da se pripremi nova garnitura rukovodećeg kadra u novoj administraciji, dok se međunarodnoj javnosti slala poruka kako neće biti revanšizma, već će se isključivo poštovati struka i kvalitet.

Novi premijer Zdravko Krivokapić je prije tri dana, recimo, svojoj gošći ambasadorki Austrije Ani Janković saopštio da “nova Vlada nije krenula u revanšizam, već u restrukturiranje institucija”.

Izgleda da je novi premijer pronašao spasonosnu formulu za partnere iz EU i SAD čiju očiglednu podršku stalno ističe. Dakle, masovna otpuštanja ismjene kadra bivše vlasti “po dubini”, nijesu revanšizam, nego “restrukturiranje institucija”. I to objašnjenje će proći, kao što je prošlo tajno zaduživanje od 750 miliona eura.

Sada dolazi novi test i za Krivokapića i međunarodne partnere na koje se poziva Predlog izmjena Zakona o državnim službenicima, koji je od političke konkurencije ocijenjen kao skandalozan i zbog čega se traže hitni razgovori sa predstavnicima Evropske unije.

Novim rješenjima, naime, predviđeno je da radni odnos u državnoj upravi može zasnovati i lice protiv koga se vodi krivični postupak po službenoj dužnosti, elementarni uslov više nije ni položen stručni ispit, snižava se i broj godina relevantnog radnog staža za mjesta u administraciji. Dakle, rukovodioci, načelnici, najviši funkcioneri države, sada po zakonu mogu biti lica koja su krivično gonjena, koja nemaju gotovo nikakvog prethodnog iskustva, koja nikad ničim nijesu rukovodila.

Predlog izmjena, prema ocjeni Demokratske partije socijalista, predstavlja “ozbiljno poniženje i degradaciju demokratskih tokova našeg društva, kao i veliki korak unazad za pregovarački proces naše države sa EU”.

Za Socijaldemokrate predložena rješenja omogućavaju “potpuno urušavanje svakog autoriteta i integriteta državne uprave za račun sitnih partijskih interesa vlasti”.

SDP je tražio razgovore sa predstavnicima Delegacije Eu u Podgorici, povodom “antievropskog zakona” koji predstavlja “veliki korak unazad u sistemskoj oblasti javne uprave, što može negativno uticati na proces EU integracija”.

U novoj Vladi međutim, ne misle tako. U obrazloženju izmjena navode da “ne postoje izvori prava Evropske unije, niti potvrđene međunarodne konvencije sa kojima je potrebno usaglasiti ovaj zakon”

Biće vrlo zanimljivo vidjeti odgovor Evropske unije koji će pokazati da li se novoj Vladi slijepo vjeruje ili će njena rješenja biti pod lupom, kao što je to bilo u slučaju prethodne vlasti.

Vesna Šofranac; Dnevne novine

4 KOMENTARI

  1. Slazem se to je nista treba na svim odgovornim funkcijama zamjene da se ispita porijeklo imovine posebno u Policiji gdje pojedini imaju po nekoliko stanova kuca auta motora skupih satova a plata 450 500 e . Nema napretka ako ne bude Duboki rez u svim strukturama od Prosvjete do Mupa . Samo sa Aerodroma treba pola pocerat evo gledam Aerodrom ne radi a ispod zgrade nema mjesta za parking haha Brajvic treba da odgovara cega se dohvatio upropastio je . SMJENE SVUDJE OVI SU KORIJENEPUSTILI ZA 30 GODINA

  2. Ja neznam što tu ima čudnoga?…Svaka vlast-od kasapina i grobara sa Dedinja Slobe Solobode-i njegovog četvoroprega “4M”omira Miiloševćia i Mila Marovića…je svoje kadrove(svoje ergele!-)dovucavala-vucala za sebe u potonjih 32 godIne-najveće Crnogorske Ljucke Pogibije-u nosJdnjem …MIlENIJUMSKOM bitisanju-počesto zastiđu!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]