Nova web platforma za promociju Crne Gore kao filmske destinacije

0

Filmski centar Crne Gore predstavlja web platformu pod nazivom Film in Montenegro, realizovanu u okviru međunarodnog INTERREG IPA projekta CIRCE – „Zajedničke inicijative za promociju kinematografije između Italije, Albanije i Crne Gore“.

Web platforma je razvijana tokom prethodne godine, u sklopu projekta CIRCE, po ugledu na najbolje prakse partnera u projektu, ali i nove tendencije u ovoj rastućoj kinematografskoj oblasti.

Film in Montenegro zvanični je program Filmskog centra Crne Gore usmjeren na podsticanje stranih filmskih i TV produkcija da otkriju Crnu Goru kao novu filmsku destinaciju, piše na sajtu Filmskog centra.

Web platforma www.filminmontenegro.me obuhvata širok prikaz raznovrsnih filmskih lokacija, uz set pogodnosti za snimanje u Crnoj Gori, kontakte, pregled svjetski poznatih filmskih i TV produkcija snimljenih na crnogorskim lokacijama, kao i mnoge servisne informacije. Film in Montenegro posebno ističe podsticajne mjere u okviru kojih inostrani producenti imaju pravo na povraćaj dijela sredstava utrošenih u Crnoj Gori za proizvodnju kinematografskog djela, u iznosu od 25% ukupnih troškova proizvodnje. Pravo na povraćaj dijela utrošenih sredstava može steći producent za proizvodnju igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, televizijskih filmova i televizijskih serija, koji se u cjelosti ili djelimično proizvode u Crnoj Gori i koji su namijenjeni javnom prikazivanju.

Uz tzv. “cash rebate” sistem od 25%, ali i druge pogodnosti i potencijale koje Crna Gora nudi kao filmska destinacija, Filmski centar Crne Gore s ponosom predstavlja program Film in Montenegro, koji se uspješno prilagodio i uslovima pandemije, u okviru kojih je znatno otežana međunarodna promocija potencijala crnogorske kinematografije.

Projekat CIRCE, u okviru kog je program Film in  Montenegro realizovan, finansira se u okviru prioritetne ose br. 2 (pametno upravljanje prirodnim i kulturnim nasljeđem za eksploataciju prekograničnog održivog turizma i privlačnost teritorije), posebni cilj 2.2 (poboljšanje saradnje ključnih aktera u oblasti pružanja inovativnih kulturnih i kreativnih proizvoda). Fokus je usmjeren na poboljšanje uslova za kulturnu i kreativnu industriju audio-vizuelnog sektora, kako bi se kroz prekogranične inicijative obezbijedila dodatna vrijednost kulturne baštine i uspostavila veza između učesnika i ključnih aktera novih kreativnih produkcija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]