Novac Ministarstva kulture za KotorArt ponižava opštinu Kotor

3
sa konferencije

Sa današnje konferencije za medije

audio: sa konferencije

Ovogodišnji međunarodni festival KotorArt počenje klapskom pjesmom 30. juna u Perastu i trajaće do 14 avgusta. Opština Kotor je za festival izdvojila 267.500€.

U  njegovom sastavu su četiri segmenta i to: Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, Međunarodni festival klapa Perast 2017. i Pjaca od filozofa.

Učestvovaće  preko 1.500 učesnika iz 20 zemalja svijeta koji će ukupno izvesti 214 programa, 37 u glavnom i 177 u pratećem programu.

Ovaj ljetni festival u Kotoru dočekuje umjetnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Jermenije, Poljske, Francuske, Italije, Velike Britanije, Ukrajine, Njemačke, Kazahstana, Danske, Rusije, Južne Afrike,Turske, Španije i Grčke, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare u Kotoru.

Uprkos svim dešavanjima i izostanku pomoći Ministarstva kulture, održavanje KotorArt-a nije dovedeno u pitanje, prije svega učešćem opštine Kotor kao glavnog finanisjera, kazala je, između ostalog šefica kabineta predsjednika opštine Kotor Ana Radović.

Bez obzira na štedljivost koju forsira nova vlast u Kotoru, kultura ne smije biti nešto na čemu se štedi, već je ona upravo proizvod te štednje, kazala je Radovićeva novinarima.

Kako su izostala sredstva koje je Ministarstvo kulture još jesenas projektovalo na 250.000 eura, opština Kotor se potrudila da ih dijelom nadomjesti. Tako će izmjenama programa kulturnih manifestacija za Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine biti izdvojeno 130 hiljada eura, kazala je Jelene Vukasović vd. sekretarke Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti.

Ona je naglasila da KotorArt ove godine nije ranjen, već okrznut neodgovornim odnosom Ministrastva kulture Crne Gore prema manifestaciji od međunarodnog i najvećeg državnog značaja.

Direktor Don Brankovih dana muzike i koordinator svih segmenata festivala Ratimir Martinović je istakao paklene napore u oragnizaciji festivala i turbulencije, ali i napor organizatora da se iz toga izađe, jer je kako se više puta na pres konferenciji čulo, kultura iznad politike.

Na konstataciju novinara  da je ipak i ovom kao i uopšte u životu, na žalost politika ispred i iza kulture, Martinović je odgovorio: “Ne dao vam Bog da vam neko otkaže pomoć mjesec dana prije početka i to za skoro 50% budžeta koje je KotorArt dobijao od Ministarstva kulture“.

“Mislim da smo na vrijeme prepoznali tu najavu i mislim da smo se kvalitetno i na vrijeme organizovali“, rekao je on.

Novinare je nadalje interesovalo zašto su izostali segmenti Kotor Aps-a – škola arhitekture i Pjaca od Filozofa u punom kapacitetu, tim prije što nosioci ovih segmenata nijesu iz Kotora.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su organzatori sada zaista  prinuđeni da sve rade svojim snagama kada je izostala pomoć Ministarstva kulture, budući da se  godinama govori kako se sve uspijeva  svojom snagom i na mišiće, Martinović je kazao da su, u suštini, Odluke Ministrstva o izostanku pomoći KotorArt-u, nepoštovanje samog KotorArt-a.

Nepoštovanje  onoga što se do sada uradilo, nepoštovanje ideje KotorArt-a pa čak imožda i Kotora i njegovih građana.

Međutim, definitivno treba pričati o KotorArt-u i na koji način ga treba u budućnosti osigurati ali definitivno, rekao je Martinović.

On je jasan da ta priča ne treba da počne ni u martu, ni u maju za festival koji se dešava u junu.

Koliko je  god potencirana  priča da je kultura iznad politike Martinović je ipak na kraju konferencije ustvrdio da je apsolutno razlog otkazivanja podrške Ministarstva kulture političke prirode.

Mjesec dana prije početka festivala došlo je do otkazivanja finansijske podrške, uz obašnjenje, kaže Martinović koje se na temelji na nekoj inicijativi iz 2012. godine, koju niko od organizatora nije vidio.

On je kazao da nezna kako drugačije do politikom to da tumači.

Novinire je intresovalo i zašto je opština odbila ponuđenih 80 hiljada eura od Ministarstva, kada su ta sredstva mogla dobro doći za organizaciju Kotor Aps-a i Pjace od filozofa.

Vukasovićeva je odgovorila da je opština uložila dodatne napore da pronađe pare i na današnji dan je izdvojila 267. 000 eura, a novac Ministrstva kulture opštinu Kotor ponižava.

Taj novac je pitanje časti i u kulturi i u politici, kazala je Vukasovićeva.

3 KOMENTARI

  1. Dragi moji trebalo bi sve kulturne aktivnosti ukinut ni eura ni za stodat !!! Nijesmo kulturan narod i sto ce ni kultura.Glibavi smo, nepismeni, i vodimo samo tudju politiku,Ukinimo i skole i pozorista i kina i svetkovine i vratimo se dvije tisuce ljeta unatraske da zivimo kao pecinski ljudi jer drugo nijesmo ni zasluzili. Nema vode u 21. vjek nema struje o drugome i da ne pricam, Sjedimo doma gledajmo PINK CG i Cojle Manojle dara diri dragojle. Cekajmo kruzere sto ni ostavljaju basnoslovne novce i ja cu poc opet gorenaka da cuvam koze i ovce !!!

  2. …što je to kultura preživljavnja na gusle brez struna-koje su stradale u Nikšiću 18.septembra.1988 godine-prizivajući Ruse…na mitinge GLADNIH-a danas u istome gradu i tako dalje i tome slično od planina pa do mora od Ulcinja do Novoga-… SITANI do guše-LAŽI ondašnjih lažoobećanika-da znaju samo oni kako će ih najesti-svojim lažima evo na današnji dan poslije 29 godina 9 mjeseci i 11 dana na neocrnogorsko-primorsko-jevropski način-u predvorju Jevropske unije…i u OTAN među 28 naj naj zemalja svijeta-od najsitanijih sa Baltika do najgladniji od Pel
    loponeza-Otranta -do rta Kobile…e bome eeee?! Zato se pitam..”Što treba da se desi-da bi smo naučili da časti i kulture jedino fali onima kojima je zanimanje-“priučeni šuvaro boljonez-vlastodržac brez stida i srama”-u svijetu gmi/pu/zavaca tzv. stonoge-stobrazovići ?!…

  3. Tako vi Boga koje su ove nove persone ženske za trpezu?Nikad vidio niti čuo.Biće po političkom kakvome ključu?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]