Novak Kilibarda: Nema zemlje koja ima bogatiji jezik, a više neprijatelja

31
Novak Kilibarda sa Dubravkom Jovanović

Novak Kilibarda

Novak Kilibarda

Osnivanje i početak rada Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju za profesora dr Novaka Kilibardu je izuzetan događaj u Crnoj  Gori koja se trese, kako je kazao, sa svih strana.

“Ne znam naroda u Evropi koji ima bogatiji jezik i više neprijatelja toga jezika nego što je Crna Gora”, kazao je Kilibarda za Skala radio.

On je crnogorski jezik uporedio sa Dunavom koji od Švarcvalda gdje izvire unosi u sebe sve potoke i sve rijeke, ali sve što u Dunav ulazi podunavi se i to bogatstvo sasipa ta ljeka u Crno more.

“Tako je istorija Crne Gore, njeno mjesto između velikih sila, velikih naroda i civilizacija, obogatila originalni, maternji jezik beskrajnim bogatstvom koji je sa strane”.

To, kaže Kilibarda, ne treba nikada smatrati varvarizmima.

“Sve se to utoplo u jezik, a propaganda je uradila svoje, poslije 1918. godine kada je Crna Gora uništena kao država,  svim mogućim sredstvima se radilo protiv crnogorskoga jezika i njegove prepoznatljivosti. Ni jedna knjiga i  svi udžbenici iz kojih sam učio, od bukvara do univerzitetskih knjiga, nije napisana na ijekavskom, sve je to čista ekavica. Ja sam više godina u svom jeziku upotrebljavao turcizme. To su orjentalizmi, jer je preko Turaka ušao veliki broj arapskih i persijskih riječi”, objašnjava profesor Kilibarda.

“Isto tu su i romanizmi u Boki Kotorskoj, pa zar to nije svojevrsno blago, a to bogatstvo našeg jezika najbolje dokazuju pisci. Neću da budem skroman i reći ću da jezik crnogorsko-hercegovačkoga kraja, ovoga jezika sa četiri akcenta i dvije dužine, ovoga, u dubljem značenju Vukovskoga jezika, je dobro izražen u mojoj prozi”, primjećuje Kilibarda.

On navodeći primjere, kaže da nikada u svojoj patrijarhalnoj porodici od majke nije čuo da je pomenula sjeme nego śeme ili sjedi ili djevojka, a ima i onaj izraz kada je neko alav pa se kaže iźelica ne izjelica.

“Za sve mlade ljude koji se bave jezikom i vole književnost, prava adresa je Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Crna Gora se nalazi na trasi koja vodi u Evropsku uniju i ima sva bogatstva koja jedna zemlja može  zamisliti, samo treba da očuva svoj jezik i svoj duh”, poručuje Kilibarda.

Nema danas nikoga boljega da to usmjerava nego što je novoosnovani Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju, kojim rukovodi izuzetno sposoban naučnik Adnan Čirgić, kaže on.

Kilibarda vjeruje, kako je zaključio, da je krenulo javno ispoljavanje jezika, tog najvećeg duhovnog bogatstva Crne Gore.

31 KOMENTARI

 1. Sto ne objaviste moj komentar, demokrate velike?
  Da nisam rekao nesto sto nije tacno?
  Glavni Urednice, sve je jasno….., zar ne?
  Ne morate ni objaviti, a kamoli odgovoriti na postavljena pitanja iz tog komentara.
  Samo tako, punim plucima nastavite da radite po udbaskim naredbama iz 1991., kao sto je i rekao Novak da mu je stranku osnovala udba….

 2. …nije,nije..odvratno i ljudski nedostojno mijenjati vjeru,naciju…! To je stvar dozivljaja-pravo na svoj ego?! Krscani/hriscani,i ostali vjernici kazu: Bog/Alah je jedan?!
  Ljudski nedostojno i odvratno-je mrzjeti se zbog vjere,nacije,jezika..koje je,na zalost, na ovim prostorima poprimilo neslucene razmjere-razmjere pandemije!
  Neka mi bude-oprosteno ako kazem,da kod mnogih zivotinjski vrsta-ne postoji mrznja-krvolocnost! Jer,da je to tako-njihova postojanost sve govori-zar ne neoteolozi-koji niste makli dalje od vasih gu..?

 3. Pokušao sam ostaviti link Mešihata islamske zajednice koji su
  vrlo dobro zapamtili gospodina Kilibardu iz jedne druge perspektive.
  Skala radio link ne prihvata.
  Pokušajte googlanjem – Dr Kilibarda – “Njegoš je kriv za pokolj u Šahovićima” Mešihat islamske zajednice.

 4. Crnogorski jezik nije seljački, seljačine primitivne. vi treba da se sami sebe stidite jer ste jadni i nikakvi. Naš je jezik najljepši i najbogatiji a vi crkavajte ako vam se ne sviđa.

  • Naravno Nikac! Ko se stidi svoga jezika stidi se sebe samog.Najuvjerljiviji su ovi nacional šovinisti izvanredni poznavaoci jezika a ne znaju padeže.

 5. zašto komentarišete drugu temu od ove o kojoj govori profesor Kilibarda? Što o njoj imate da kažete? Ostavite sjajnog profesora na miru kukavice!

 6. Koga srbi taj se i češe. Paljbe na gospodina Novaka Kilibardu ne čude jer se zna od koga dolaze. Smeta im crnogorski jezik i ništa drugo. kako Bokelju i drugovima ne smeta genocid Srba u Srebrenici nego Novak Kilibarda. Da nije pomenuo crnogorski jezik ne bi se ni oglašavali. Jadno da jadnije ne može biti.

 7. Hvala svima na izvinjenjima! Ali,ko će se i kako ce se izvininuti onima stotinama hiljada pobijenih i prognanih sa svojih ognjista od 1991 do 1999 godine sirom Jugoslavije? I hoce li strijeljanim-nevinim biti sto bolje od izvinjenja -“izlecelih”iz gresnih ustiju njihovih dzelata?

 8. Prigovori jednom neki poslanik Novaku u Parlamentu CG zbog njegove neozbiljne političke prevrtljivosti.
  “Vidite, gospodo moja, i jedan Miteran je sa krajnje desnice prošetao do krajnje ljevice”, bio je odgovor profesora iz Banjana.
  Može biti i da je tako, ali Miteran je uvijek ostao Francuz. Legalno je i legitimno mijenjati politička uvjerenja i partije. Odvratno je i ljudski nedostojno mijenjati vjeru i nacionalnost.

 9. …jer,i ovaj “Kotoranin”-hoce silom na sramotu, da ukrade istinu-kcerku vremena?Danu,nabroji deset(10) celjadi koja su stvarala i stvorila Crnu Goru(nemoj dalje od Kotora-da te zamolim?) ?! A kada to uradis-onda pobroji one koji su je obalii i koju ne vole i usput rade protivu nje?! Uz ovo,nebi bilo loso, napisi sto je ko od njih(ovi sto mrze i ovi sto je “voledu”?),zradio na “ljubav prema domovini”? U prohujalih 26 godina-“rudarskog rada”-u “zlatnim rudnicima”…Brskova”tabako montenegro”?

 10. ..”patentiranih” autoneprijatelja-od naše Crne Gore?! Što govore i riječi:” Ja sam više godina u svom jeziku upotrebljavao turcizme”! Vrijeme prošlosti-500 godišnje robovanje pod Turcima(Hercegovina-Banjani!)- učinjelo je svoje-“Talis avus,talis nepos”!
  Istine radi-dakle,nijesu u Socijalizmu đeca učila iz udžbenika napisanih ekavicom(ne sporim-možda u Banjanima,možda?) !
  Na žalost,ABlej….kontrarevolucionari “progovoriše”-na nesreću IJEKAVACA-EKAVICOM:…”UDRI VRAGA NE OSTAVI MU TRAGA”?!

 11. ,,kotoraninu” = onaj koji voli bivsu drzavu i jezicko jedinstvo, NE znaci da mrzi Crnu Goru !

  Uska gledista nas nece nikuda dovesti. SIRINA u pogledima, shvatanjima, pripadnosti, TO je za mene bogatstvo, nikako zatvaranje u mali ,,najljepsi” kavez. u kpme, navodno imamo nakvise neprijatelja okolo……….

 12. Sve podržavam što je rekao prof Kilibarda. Jedino ne podržavam što je to rekao 22.10.2014.godine, jer svi znamo što je govorio u “sudnjim” vremenima kasnih osamdesetih i ranih devedesetih. Za razliku od današnjeg njegovog stava, koji neće proizvesti tragediju, oni njegovi stavovi, iz kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, koje je glasovito deklamovao diljem Crne Gore, Srbije i BIH, proizveli su ratni vihor i sve što ide sa njim – gubitke života, materijalna razaranja i bježaniju u bijeli svijet (po pravilu najpametnijih). Zato, uvaženi profesore, najbolje je da se povučeš iz javnosti. Tako to rade pokajnici.

  • Profesor Kilibarda se čini mi se jedini od političara i vođa partije iz tog vremena javno izvinio svima. Dakle javno izvinio zato ga cijenim i na vrijeme je dao i daje Crnoj Gori od svog uma i pera.

   • Kome, đe i kada se to izvinio “serdaru”? I da jeste što to znači? Može li time oprati svoje činjenje na mitinzima sa Karadžićem po Bosni? Može li time oprati prolivanje krvi pred Cetinjskim manastirom, na Petrov dan 91. Može li time oprati naoružavanje članova svoje stranke? Može li ….
    Serdare, ne prolazi nigdje na svijetu tvoj rezon – čovjek od “uma i pera” stavi tamne naočare i izvini se, a što je radio nema veze – “puj, pike – ne važi”.

 13. Pitam se…….da li je prvo bila 1918 pa 2000-te kad je Novak dozivio katarzu i preobrazenje?

  Ne mogu vjerovati da Novak i 1991 nije znao kako su “satrijeli” Crnu Goru 1918.??Je li prije 1991 to znao?
  Je li znao 1991 kad je po Grblju isao da trazi da Grbljani prodaju karave i kupe kalasnjikove,kad je stvarao “Dubrovacku republiku”,kad je klecao po crkvama i lizao oltare?

  G.Mandicu,Vi kao i cesto nemojte objaviti komentar.
  Uveseljavajte Kotorane sa ovako priogodnim gostima i dalje.

  Zivjeli

 14. Prof. Kilibarda, Vi ste, valjda intelektualac sa vrludavim stavovima. Jer, za mene umni ljudi u pravom trenutku misle ispravno, naknadno ne vazi. Ma koji bogati jezik i silni neprijatelji ?
  Zmate li npr koliko je engleski jezik, da ne kazem francuski . bogatiji od naseg?
  Oslobodimo se frustracija, idimo naprijed, ili ,,NAPRED” meni je sasvim razumljivo oboje…….

 15. Nole a sto je sa poglavljima 23 i 24? To je najvaznije…mi ne mozemo oka sklopit bez tijeg poglavljag! Pricaj nam malo o njima. Po vas dan mislimo kako cemo bit dio EU. Ti si sad dosa da ni go’ris o jeziku! Djaoli ga izjeli i jezik…
  Pozdrav od Trajka Bakrenog strateskog partnera i SPONZORA

 16. na pocetak zadnjeg rata VEEEEEEELIKI si bio srbin, sad si veeeeeeliki crnogorac. Da si tako pametan kao sto mislis da si ne bi imao takav zaokret. Nego bi od pocetka ispravno mislio. A sto je ispravno ja vise ne znam jer zivotarim a ne ziviM. Ali makar priznajem da ne znam i ne pumpam jedan te isti narod toliko suprotnim gledistima u relativno kratkom vremenskom razmaku, Novace !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Veliki pozdrav velikom gospodinu Novaku Kilibardi,
  Svaka čast na tekstu,
  Budite sigurni da i nećete naći niđe na svijet da skoro pola stanovnika ne samo da mrzi jezik već i državu u kojoj živi a još pri tom ,da isti oni imaju više koristi od te države nego oni koji su je stvarali i iskreno vole,
  Veliki pozdrav i ostajte mi dugo živi i zdravi i da još dugo stvarate književna djela.

 18. Postovani gospodine Kilibarda, MOJ jezik je maternji, dakle , onaj koji govore i razumiju gradjani Crne Gore, Srbije, Htvatske, i bivse BIH.
  Ne bi davao znacaj posebnom ,,bogatstvu” crnogorskog jezika, a Vi ste taj, koji bi, prije 20-tak god isto , ili slicno rekli ili mislili.
  Na tastaturi nemam ono / iznad ,,S” i moram priznati da mi ne nedostaje.
  Uostalom, u Boki se nije upotrbljavalo, pa mi mozda jezik predaka biva jaci od danasnjih nagona za posebnoscu crnogorskog jezika.
  I dalje sam za neko, makar nevidljivo jedinstvo medju ljudimma koji, sa malim razlikama, isto govore, tako da je potenciranje ,,razlicitosti” medju njima, meni, smijesno,donekle za buducnost, cak i pogubno.
  Nisam srbin, ali mi ekavica apsolutno ne smeta, u Beogradu se osjecam kao kod kuce. Splitski dijalekt najljepsi u Bivsoj!
  Profesore, intelektualci, poput Vas, bi trebalo da teze ka tom bratstvu, nikako , po meni, siromasnoj ,,posebnosti”.

 19. Kod nas pola stanovnika ne voli ovu drzavu i ne dozivljava je kao svoju pa zato i napadaju crnogorski jezik nego hoce da pricaju jezikom druge drzave. To je zato jer kad su se republike odvojile i postale drzave poceo se i srpsko-hrvatski jezik rastavljati na proste cinioce. Ja mislim (a mozda grijesim) da je ovaj nas jezik trebalo nazvati “juznoslavenski” jer me ne moze niko ubijediti da su srpski, hrvatski, crogorski i bosanski 4 razlicita jezika. To je sve jedno te isto samo sa par rijeci razlike, sto i cini bogatsvo naseg jezika. Ipak smo mi Juzni Slaveni pa i ako smo sahranili Jugoslaviju kao drzavu.
  Ja sam u osnovnoj skoli ucio srpsko-hrvatski, u srednjoj skoli srpski jezik a sad moja djeca uce crnogorski. Poneki put nam i treba prevodilac ili je to samo medjugeneracijska razlika, ko zna…

 20. …dragi profesore-pa me zato mnogo boli,jer svo duhovno bogatstvo Crne Gore,ste vi i kompanija uništili pije 25 godina-“početak bune”-ABle…kontrarevolucije-protiv rodne grude Crne Gore-kad je predadoste bez metka ispaljenoga-okupatoru “slobi slobodi”! Što hiljadugodišnja istorija Crne Gore nije zabilježila!!!

  • A što napisa Jole za Kilibardu,
   Je si li ti ono bio lični šofer ili ja,
   glavnog financijera narodne stranke Vojina Lazarevića a Jole ?

 21. Obožavam moga profesora. Kakav je to poznavalac književnosti i jezika i kakav pedagog. Bio je moj profesor u Nikšiću i svaka mu lekcija zlata vrijedi. Pozdravljam ga i hvala radio Skali koja ga je ugostila.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].