Novak Kilibarda: U crnogorske udžbenike sa više obzira unositi stvaraoce manjinskih naroda

8
Novak Kilibarda

Novak Kilibarda

prof. dr Novak Kilibarda

U susret svjetskom danu knjige i autorskih prava prof. dr Novak Kilibarda je za Skala radio kazao da se sa više pažnje i obzira crnogorska kulturna javnost mora odnositi prema piscima manjinskih naroda u Crnoj Gori koji su doprinijeli njenoj nezavisnosti.

Crna Gora je multietnička i viševjerska država koju je prvi počeo da harmoniše knjaz Nikola što se na žalost danas malo pominje, a samo se  potrebno prisjetiti što je on sve preduzimao poslije Berlinskog kongresa, počev od prvog Konkordata Crne Gore, poštovanja islamske vjere itd.

Najuzvišeniji talasi našega duha kojima je Vuk iznenadio Evropu i svijet su veliki tvorci usmene poezije, kao što su Starac Milija i Tešan Podrugović.

U pjesmi Starca Milije “Banović Strahinja“ jedan od najmoralnijih likova u literaturi je stari derviš Turčin i to je homerski odnos prema životu, kazao je Kilibarda.

Ili recimo u pjesmi Tešana Podrugovića lik Turkinje đevojke, ljepotom morala je nadmašio Kosovku đevojku.

Kilibarda ovim primjerima želi da kaže da u multietničkoj Crnoj Gori u kojoj treba poštovati narode koji su i glasali za njeno osamostaljenje treba imati više obzira kada se u udžbenike unose tekstovi koji će da pomognu harmonizaciji i stabilizaciji države.

Dakle, više senzibiliteta treba imati prema piscima manjinskih naroda i onim stvaraocima koji zadovoljavaju manjinske narode, smatra Kilibarda.

On sumnja da se u crnogorske  udžbenike unosi detalj da je na osnovu poezije usmenoga pjevača Avda Međedovića riješeno homersko pitanje na svjetskom nivou, pitajući se nadalje da li baš u našim udžbenicima ima i pomena Avda Međedovića.

Trabalo bi prema mišljenju Kilibarde na neki način zaobilaziti i Njegošev odnos prema Islamu i Turcima, kada se unose tekstovi iz “Gorskog vijenca“ u udžbenike koji ulaze u glavu ove multietničke i viševjerske Crne Gore, poručio je Kilibarda.

8 KOMENTARI

 1. Pravi intelektualac i gospodin kao i veoma omiljen profesor.Ovdje je riječ i literaturi koju savršeno poznaje i književnost kroz koju profesor Kilbada zaista pliva.

  • Pliva i preplivava iz bazena u bazen, sve po trenutnoj potrebi moj dobri, pošteni Ivo.
   Jest da mišljenje može biti promijenjeno, ali bacit pod noge ideje i okrenuti se suprotnima, malo mnogo.

 2. Sjajan profesor a što sepolitike tiče koliko ja znam jedini se javno izvinio a svoje zablude i greške i ispravio Narodnom slogom sa Slavkom Perovićem.

  • ..->>(sa jednim jedinim ciljem:likvidacija Mila Đukanovića i njegovog DPS(1996)<<-ideološku blizankinju…bliskih ciljeva -"prve sramotne narodne sloge"(sa ciljem:likvidacije NOP-a;Partizana i Antifašista na teritoriji bivše Zecke banovine)-potpisane od strane četničkog đenerala Blaža Đukanova Zvicera-iz Lukova i zelenaškog brigadira Krsta Zrnova Popovića iz Lipe Cucke-na dan žena 1942-u Cetinje pod skute fašističkog generala i guvernera NDUČMNE Pircia Birolia! No treba biti realan i racionalan-pa se prisjetiti što je Slavko Perović rekao-o svom kompanjonu Novaku Kilibardi u TV kamere Vijesti-voditelju Petru Komneniću u emisiji "NAČISTO" 14.aprila.2016! Izjava i isprike je moralni i ljucki čin-ali stotine hiljada pobijenih i proćeranih sa svojih ognjišta-od toga NEMAJU NIŠTA! BiH je PLATILA CIJNU ISPRIKA-IZVINJENJA-ZBOG kojih u krvavome zvjersko nacionalno vjerskom ratu-je više od 105 hiljada ljudi pobijeno-od kojih preko 60% bijaše nejač!

 3. Sjećate li se kad je devedesetih ovaj profesor šetao starim gradim sa obezbjeđenjem i automatskom puškom? Tada bješe velji Serbin. Dobro je tada Jevrem rekao za profesora: Ne znati vi Novaka….. A Tunjo mu u Sarajevu za Gorski vijenac reče: Nemoj Novače tako ….. A ima lijepu besjedu, što jes jes.

 4. …kad se kaže”zaobilaziti-zaobilaznica-obilaznica”-prva asocijacija “Kotor je na zaobilaznici” evo više od 27 godina-zašto je /po/zaslužan -” nezaobilazni” Novak Kilibarda-“bard preporoda demokracke Crne Gore u potonjemu sramnome kvartu i više od vijeka”? E bo? Pa nas još ima-koji se isčuđavamo-onome mlađanome prešedniku fiomant SO općine Petnjice->>(Adnanu Muhoviću)-<>(prva faza)<>(druga faza)<<-ka HITLER one KNJIGE BRELIN 30.godina XX.v-"genocidna djela-Gorski vijenac"! I time(SPRIJEČITI?)-ZAOBIĆI i Njegošev odnos prema Islamu i Turcima-…jer "Svak se rodi da pojednom umre…bruka i sramota za navijek- življeće do vijeka?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]