Galić: Nove mjere danas ili sjutra, vakcine do aprila

0
Igor Galić

Tokom dana ili sjutra biće objavljene nove mjere protiv širenja koronavirusa, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić.

Kako je objasnio, cilj je bio set mjera koji će božićne i novogodišnje praznike učiniti pristupačnim svima.

Epidemiološka kriva pokazuje mali trend opadanja, ali je intenzitet aktivnosti virusa na jako visokom nivou, dodao je Galić.

On je za TV Vijesti kazao da su mjere predložene od strane Stručnog tima IJZCG.

“Cilj svih tijela koje analiziraju mjere je da ih analiziraju sa svih aspekata i da se stvori set mjera koji će božićne i novogodišnje praznike učiniti pristupačnim svima, ali i zaštititi zdravlje”, istakao je Galić.

On je što se tiče podataka da na društvenim mrežama kruže nove mjere, kazao da su to dezinformacije.

Rekao je da će u utorak najvjerovatnije biti pres na kome će objasniti zašto se mjere donose.

Što se tiče novogodišnjeg bazara u Nikšiću, u okviru koga će biti otvoreno klizalište, Galić je kazao da razumje građane jer epidemija dugo traje.

“Psihološki iscrpljuje građane. Građani treba da shvate ozbiljnost situacije. Svaki vid okupljanja u otvorenim i zatvorenim prostorijama nosi veliki epidemiološki rizik. Nemamo mehanizme da spriječimo okupljanja u kućama, sem da apelujemo na građane, jer takva vrsta okupljanja nosi veliki epidemiloški rizik,”, kazao je direktor IJZCG.

Kazao je da epidemiološka kriva pokazuje mali trend opadanja, ali da je intenzitet aktivnosti virusa na jako visokom nivou

“Imamo između 25 i 30 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih što je jako visoko”, kazao je Galić.

Što se tiče održavanja dnevnih žurki, kazao je da se radi na otklanjanju.

“Najjače oružje je svijest građana, moraju razumjeti da je virus među nama, da se širi i da od našeg ponašanja zavisi kako će on djelovati”, rekao je Galić.

Na pitanje da li se ugostitelji bune, rekao je da će svi imati svoje mišljenje, pogotovo kad je ekonomski status u pitanju.

“Zdravlje građana je iznad svega. Nadamo se da dolaskom vakcina i aktivnijom ulogom službi u donošenju i kontroli mjera uspjeti da savladamo epidemiju”, rekao je on.

Na pitanje da li će zabraniti međugradski saobraćaj za vrijeme praznika, kazao je da ćena osnovu mjera moći da se sve protumači.

Formirali radnu grupu za imunizaciju

Što se tiče vakcine protiv koronavirusa i njihove dostupnosi, kazao je da su sa SZO i partnerima formirali radnu grupu za imunizaciju čiji je zadatak da procijeni sve aspekte od nabavke i distribucije i načina na koji će građanima objasniti značaj vakcinacije.

“Crna Gora je u sistemu COVAX vakcina i preko njih pokušavamo da dobijemo sve doze vakcina. U prvom kvartalu naredne godine ili ranije možemo očekivati prve doze vakcina”, rekao je direktor IJZCG.

Kazao je da sagledavaju informaciju o novom soju koronavirusa, te da prate situaciju.

Rekao je da se danas odlučuje o mjerama, a da će sjutra biti pres konferencija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]