Nove mjere: Dozvoljeno sjedenje u lokalima, kafići će raditi do 23 sata, trgovine do 22, policijski čas trajaće od ponoći do pet ujutro…

3

U Crnoj Gori će od ponoći važiti nove epidemiološke mjere.

Biće dozvoljenje sjedenje unutar lokala, a policijski čas će trajati od ponoći do pet sati ujutro.

Lokali će raditi do 23 sata, a trgovine na malo i do 22 sata, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović na današnjoj konferenciji za novinare.

Mjere će važiti od 17. do 23. aprila.

Kako je u Podgorici i Danilovgradu, poboljšana epidemiološka situacija, biće dozvoljeno pohađanje nastave u školama. Zabrana međugradskog saobraćaja za vikend je i dalje na snazi.

“Podsjećamo, iste mjere koje će se od 17. do 23. aprila primjenjivati u Podgorici i Danilovgradu, od ranije važe za opštine Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje”, kazala je Borovinić Bojović.

U Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici produžavaju se aktuelne mjere u tim opštinama, s obzirom na to da je broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika veći od 800.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

U KCCG 68 životno ugroženih covid pacijenata

“U Kliničkom centru Crne Gore liječi se 137 covid pacijenata, od kojih je 68 životno ugroženo”, saopštio je dr Đorđe Krnjević direktor Interne klinike KCCG.

Prema njegovim riječima zabrinjava sve veći broj teških kliničkih slika kod hosptalizovanih pacijenata.

O vakcinaciji biće spremno 139 punktova

 

“Biće spremno 139 punktova za masovnu vakcinaciju. Imamo dovoljno timiva za vakcinaciju”, najavio je dr Danilo Jokić direktor Doma zdravlja Podgorica.

On se zahvalio Crvenom krstu, ministarstvima prosvjete, kulture, nauka i sporta i odbrane, lokalnim samouorava i pojedincima koji su pomogli da se sve ovo organizuje.

“Spremni smo za imunizaciju. 278 ljekara radiće dnevno tokom masovne imunizacije”, kazao je on.

Ministarka zdravlja je kazala da masovna vakcinacija počinje i da će u dogovoru sa IJZ učiniti sve da pojednostave vakcinaciju.

“Dvojezične potvrde za vakcinaciju su gotove i od sjutra će biti na vakcinalnom punktovima i obiće ih oni koji se vakcinišu. Oni koji su se vakcinisali moći će da ih podignu kod izbaranog ljekara, na punktovima gdje su vakcinisani i sa njima će moći da putuju”, rekla je Borovinić Bojović.

Čekali spiskove

Odgovarajući na pitanje zašto kasni uplata od 250 eura zdravstvenim radnicima Borovinić Bojović je rekla da su čekali spiskove.

“Spiskove smo dobili, biće ažurirani i odobreni”, uvjerava ona.

Početkom maja očekuju 25.000 AstraZeneca vakcina

Na novinarsko pitanje kada će stići nova isporuka AstraZeneca vacina jer ih nema dovoljno za revakcinaciju ministarka je kazala da su dobili informaciju da se 25.000 doza očekuje početkom maja, u prvoj sedmici, a preostalih 40.000 biti u dogledno vrijeme upućeno u Crnu Goru.

Masovna vakcinacija

Ministarka zdravlja se zahvalila Ambasadi Kine, i navela da imaju uvjerenja da će veliki kontigent stići u posljednjoj nedjelji aprila.

“Masovna vakcinacija krenućetri do pet dana nakon što stignu koneske vakcine. Planiramo ozbiljniju kampanju vezano za vakcinaciju. Sve je spremno da ta kampanja otpočne. Kampanja mora da prati vakcine. Sa dolaskom vakcina radićemo na ažuriranju kampanje”, obećava Borovinić Bojović.

Gužvi u Podgorici nema

Direktor podgoričkog Doma zdravlja kaže da gužvi na punktovima za vakcinaciju u Podgorici nema.

“Ljudi koji rade u Call centru stalno zovu ljude koji su prijavljeni za vakcinaciju, ali vrlo često veliki broj građana ostavi pogrešne brojeve telefona. Ne postoji nijedan građanin Podgorice koji može da kaže da ne može da se vakciniše”, tvrdi Jokić.

Prema njegovim riječima rekonstrukcija rada u covid sistemu je u toku, i krenuće novim putem u covid sistemu.

“Novi Call centar na Starom Aerodromu biće sa sedam linija”, najavio je on.

Jokić kaže da ako građanin ne može da dođe da se vakciniše, može da pozove i dobije vakcinu u kućnim uslovima.

“To odgovorno tvrdim”, poručio je on.

O respiratorima

Ministarka zdravlja je kazala da sve aktivnosti i radnje oko respiratora nijesu iznijeli da nekoga osporavaju.

“Sva naša aktivnost upućena je na solidarnost, jedinstvo, pomirenje. Sve što budemo preduzimali biće na tom fonu i ubuduće”, najavla je ona.

O vakcini Sputnjik V

Epidemilog IJZ Radica Raičević je odgovarajući na pitanje o prijavi reakcija na Sputnjik V saopštila da su prijave bile na nus pojave koje nestaju za dan, dva.

“Ne treba primati vakcinu ako je trenutno povišena temperatura, i akutna bolest”, objasnila je ona.

Krnjević je naglasio da dijabetičari vakcine ne mogu dobiti u akutnoj fazi bolesti.

“Svi ostali mogu dobiti Sputnjik V i istale dostupne vakcine u Crnoj Gori”, tvrdi on.

Zasto Gusinje nema punkt za vakcinaciju već moraju da idu u Plav?

“Nije problem, kad krene proces imunizacije, da vidimo kako će početi imunizacija pa da i u Gusinju organizujemo proces imunizacije. Išli smo prema broju stanovnika, da koristimo što manje resurse i da bude što bolji komfor za imunizaciju”, zaključio je on.

M.Dušević, CdM

3 KOMENTARI

 1. Počelo je vakcinisanje protiv Korone i to dva puta sa razmakom od 15 dana. Uz pretpostavku da se isti tip vakcine mora dati i kod prvog i kod drugog vakcinisanja, volio bih znati na koji način se provjerava da li je data jednaka vakcina svakom pacijentu oba puta, obzirom da se nigdje ne upisuje koja je vakcina data prvi, a koja drugi put, niti se o tome govori u ambulanti.

  • Pa, ovo su političke vakcine i nije sve transparentno, da ni potla, to nabijaju na noseve, kao spasili ne !
   Nisu ubjedljivi, ni pod razno, od skaramuša i gungulanja se ne može, za male bolesti pregledati uobičajeno, nego na odloženo.
   Vakcine su sumnjive, a nema ni puno izbora!
   Ovi sputnjik što će se u Srbiji pravit, će bit, kao kada su govorili, da Nas hrane, tako bolje s mirom u izolaciji, na koju smo se navikli.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]